„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 „Saulėtos virtuvės“ sumuštinių receptai: svarbu net duonos riekės storis

Kad ir kaip keistųsi mitybos tendencijos, duona išlieka kasdieniu produktu ant daugelio lietuvių stalo. Juoda ruginė, traški čiabata, česnaku pagardintas prancūziškas batonas ar duonos bandelės – kiekvienas renkasi pagal skonį ir sudėtį. Tačiau ar kada pagalvojote, kad gaminant įvairius užkandžius ir sumuštinius, duoną verta pjaustyti skirtingo storio riekelėmis?
Gardūs „Saulėtos virtuvės“ sumuštiniai
Gardūs „Saulėtos virtuvės“ sumuštiniai / Tinklaraštininkės nuotr.

Žinomo maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė pranešime žiniasklaidai dalinasi patarimais ir siūlo išbandyti 3 sumuštinių receptus.

„Skirtingų rūšių duonos tekstūra skiriasi, todėl čiabata ar kita šviesi ir minkšta duona tirps burnoje, net ir supjaustyta stambesnėmis riekėmis, tačiau storai suraikius juodą ruginę duoną, sumuštinis gali tapti nemaloniai sprangus. Taigi, trapią ar itin minkštą, purios tekstūros duoną verčiau pjaustyti kiek storesnėmis riekėmis, o tvirtos duonos kepalėlį drąsiai galima raikyti net pačiomis ploniausiomis“, – sako tinklaraštininkė.

Ruošiant sumuštinukus su įvairiais pagardais ar užtepėlėmis, duoną A.Černė taip pat siūlo raikyti šiek tiek storiau – tuomet ji nesumirks nuo pagardų ir neprabėgs iš jų išsiskyręs aliejus. Tačiau dar svarbiau tinkamai suraikyti duoną įvairiems keptiems užkandžiams.

Kviečia susipjaustyti duoną patiems

Visi žinome, kaip sunku gražiai patiems susipjaustyti šviežios čiabatos kepalėlį. Prekybos tinklas „Lidl“ skelbia, jog savo parduotuvėse įrengė šviežiai duonai pjaustyti skirtas savitarnos raikykles ir kviečia jas išbandyti.

Parduotuvėje galima pačiam susipjaustyti išsirinktą, šviežiai iškeptą kepalėlį duonos, be to, yra galimybė pasirinkti norimą riekelės storį. Automatinėje raikyklėje leidžiama pasirinkti 10, 12 arba 14 mm storio riekeles. Šiuo aparatu naudotis paprasta – visi žingsniai yra sunumeruoti eilės tvarka, o instrukciją galima matyti ekrane.

Jūsų dėmesiui – tinklaraštininkės A.Černės receptai:

Sumuštiniai su mocarelos sūriu, šviežiais pomidorais ir bazilikais

Šiuos gardžius sumuštinukus „Saulėtos virtuvės“ autorė pataria ruošti su čiabatos duonele: „Ši yra daug lengvesnė, nei įprasta lietuviška duona, todėl galima pjauti kiek storesnę – 14mm riekę – juolab, kad kepant sumuštinius orkaitėje, plona riekelė gali perkepti“.

Ingredientai (6 sumuštiniams):

  • 12 riekelių duonos „ciabatta“;
  • 6 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 250 g mocarelos sūrio;
  • 2 pomidorai;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • pora saujų šviežių baziliko lapelių;
  • 100 g kietojo fermentinio sūrio;
  • ¼ stiklinės (65 ml) pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų itališkų žolelių.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.

2. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.

3. Duonos riekeles aptepkite pomidorų pasta.

4. Ant visų duonos riekelių dėkite po porą riekelių mocarelos sūrio, ant šio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus.

5. Apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

6. Ant viršaus paskleiskite po saujelę šviežių baziliko lapelių ir ant jų uždėkite dar po porą riekelių mocarelos sūrio.

7. Užvoškite antrąsias duonos riekeles, pomidorų pasta aptepta puse į apačią.

8. Kietąjį fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su pienu bei džiovintomis itališkomis žolelėmis, šį padažą paskirstykite ant sumuštinių.

9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol sūris išsilydys.

10. Baigaint kepti, skardą su sumuštiniais perkelkite į viršutinę orkaitės lentyną ir leiskite sūriui gražiai apskrusti.

Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su mocarela ir pomidorais
Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su mocarela ir pomidorais

Sumuštinukai su sūriu ir pievagrybiais

Vakaro užkandžiams ar svečiams pavaišinti puikiai tiks nedideli sumuštinukai su prancūzišku batonu, sūriu ir pievagrybiais. „Saulėta virtuvė“ autorė primena, kad, kai ruošiatės kepti vieną ir kitą duoną, reikia nepamiršti, jog svarbu ir tai, kaip duona yra suraikyta: „Jei norite, kad duonelė būtų traški, reikėtų duoną pjaustyti ploniau, o jei mėgstate viduje minkštesnę ir išorėje apskrudusią – tuomet reikėtų ją raikyti storiau“.

Ingredientai:

  • 1 prancūziškas batonas;
  • 200 g pievagrybių;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • šviežių krapų;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros, pasiruoškite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir trumpam atidėkite į šalį.

3. Pievagrybius supjaustykite nedideliais kubeliais, fermentinį sūrį sutarkuokite.

4. Sumaišykite su smulkintu svogūnu, česnaku, šviežiais krapais, majonezu ir maltais juodaisiais pipirais.

5. Paruoštą masę užtepkite ant prancūziško batono riekelių.

6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol sumuštinių viršus gražiai apskrus.

7. Kai iškeps, papuoškite šviežiais krapais.

Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su sūriu ir pievagrybiais
Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su sūriu ir pievagrybiais

Sumuštiniai su omletu

Ruošiant įprastus, nekeptus sumuštinius, tinklaraštininkė siūlo duoną pjaustyti plonesnėmis riekelėmis, taip geriau jausis priedų skonis. Be to, tokie dvigubi sumuštinukai itin tinka iškyloms ar priešpiečiams – juos patogu neštis į darbą ar mokyklą.

Ingredientai (4 sumuštiniams):

omletui:

  • 1 svogūnas;
  • 1 poras;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 4 kiaušiniai;
  • ¼ stiklinės (65 ml) pieno;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 35 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • ryšelis šviežių krapų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų pipirų.

sumuštiniams:

  • 8 riekelės duonos;
  • lydyto varškės sūrelio su žalumynais;
  • šviežių salotų lapelių;
  • 2 agurkai;
  • 2 pomidorai;
  • žiupsnelis maltų pipirų.

Gaminimas:

1. Iškepkite omletą: keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite plonomis riekelėmis supjaustytą porą, kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar porą minučių.

2. Kol daržovės kepa, vidutinio dydžio dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną, miltus, tarkuotą kietąjį sūrį, šviežių špinatų lapelius, krapus, druską ir pipirus.

3. Plakinį tolygiai supilkite į keptuvę ant daržovių. Kepkite kelias minutes, kol kiaušiniai sutvirtės. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite kitą pusę, kol gražiai apskrus.

4. Iškepusį omletą išimkite iš keptuvės ir supjaustykite į keturias dalis.

5. Paruoškite sumuštinius: duonos riekeles aptepkite lydytu sūreliu su žalumynais. Ant keturių duonos riekelių paskleiskite po kelis šviežių salotų lapus, o ant salotų – po kelis plonus agurkų griežinėlius. Ant viršaus uždėkite po gabalėlį omleto.

6. Ant omleto dėkite po porą pomidorų griežinėlių ir apibarstykite juos žiupsneliu maltų pipirų. Ant viršaus užvožkite antrąsias duonos riekeles, varškės sūreliu aptepta puse į apačią.

7. Patiekite paruoštus sumuštinius.

Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su omletu
Tinklaraštininkės nuotr./Sumuštiniai su omletu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs