3 skanėstai su obuoliais: apverstas pyragas, tartaletė ir riešutais įdaryti vaisiai

Obuoliai – populiariausias lietuviško rudens vaisius, metų metus niekam neužleidžiantis savo pozicijų. Tai nestebina – jų rūšių gausybė, obuoliai mūsų šalyje puikiai dera, o virtuvėje jie atveria neaprėpiamą patiekalų gausybę. Mitybos specialistai obuolius giria ir už jų naudą organizmui, tiesa, prmena, jog termiškai neapdoroti šie vaisiai kur kas vertingesni, nei kepti ar virti.
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / Vida Press nuotr.

Pasak prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai cituojamos dietistės Živilės Dumbraitės, renkantis bet kuriuos maisto produktus ypač svarbu sezoniškumas, todėl ir obuoliais specialistė rekomenduoja mėgautis būtent rudenį ir žiemą, kol naudingosios jų savybės yra pačios stipriausios.

„Obuolius derėtų labiau vertinti, nes juose daug vitamino C, kuris, kaip žinia, stiprina imunitetą. Prie to prisideda ir obuoliuose esantys antioksidantai – antocianinai. Vartojant daug antocianinų turinčių maisto produktų, užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms, stiprinamos kraujagyslių sienelės, išvengiama taip vadinamo blogojo cholesterolio kaupimosi kraujagyslėse“, – primena Ž.Dumbraitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Obuoliai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Obuoliai

Specialistės teigimu, nulupti obuolio luobelės nereikėtų, nes joje ypač gausu skaidulų, kurios taip reikalingos geram virškinimui užtikrinti. Tiesa, luobelę galima valgyti tuomet, kai obuoliai buvo auginami natūraliai, nepurkšti jokiais priedais. Kitu atveju, obuolį dera ne tik gerai nuplauti, bet ir nulupti.

Dietistė rekomenduoja obuolius rinktis ne tik kaip sveiką užkandį, bet ir pritaikyti kuo įvairesniuose patiekaluose. „Obuolys puikiai derės salotose, prie mėsos patiekalų tiktų orkaitėje kepti obuoliai, taip pat juos galima įdaryti varške su cinamonu ir išsikepti kaip skanų bei nekaloringą desertą. Džiovinimas taip pat geras būdas išsaugoti daugelį maistingųjų obuolio savybių. Tiesa, prisiminkite, kad termiškai apdorojant obuolius žūsta dalis naudingųjų medžiagų“, – pataria Ž.Dumbraitė.

Jūsų dėmesiui – 3 skanėstai su obuoliais, kuriuos drąsiai galima pavadinti klasikiniais. Jei dar nebandėte, būtinai pasigaminkite!

Tartaletė su obuoliais

Ingredientai:

  • 250 g sluoksniuotos tešlos;
  • 600 g obuolių;
  • 50 g išlydyto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. bruknių uogienės;
  • 2 valg. šaukšt. vandens.

Gaminimas:

1. Ant kepimo popieriaus plonai iškočiokite tešlą, ją pabaksnokite šakute ir susukite tešlos kraštus. Suformuotą tešlą su kepimo popieriumi dėkite į kepimo skardą.

2. Nuplaukite obuolius, išpjaukite sėklytes, jei norite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Apibarstykite supjaustytus obuolius cinamonu ir išdėliokite juos ant skardoje išklotos tešlos.

3. Konditeriniu teptuku padenkite paviršių išlydytu sviestu ir apibarstykite cukrumi.

4. Tartaletę 20 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Vos ją ištrauksite iš orkaitės, visą paviršių padenkite džemu, sumaišytu su karštu vandeniu.

IKI nuotr. /Tartaletė su obuoliais
IKI nuotr. /Tartaletė su obuoliais

Apverstas obuolių pyragas „Tarte Tatin“

Ingredientai:

  • 250 g miltų;
  • 120 g sviesto;
  • 50 g cukraus pudros;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • žiupsnelis druskos;
  • 5 valg. šaukšt. šalto vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. grietinės.

įdarui:

  • 800 g obuolių;
  • 100 g cukraus;
  • 50 g sviesto;
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį suberkite miltus, dėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltus. Kai viskas sulips, į masę suberkite cukraus pudrą, druską, sudėkite kiaušinių trynius, grietinę bei supilkite vandenį. Minkykite tešlą, kol ingredientai susimaišys, tuomet suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 20 minučių.

2. Kol tešla vėsta, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite obuolius. Nuplaukite juos, nulupkite, padalinkite į 4 dalis ir pašalinkite sėklytes.

3. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą bei cukrų ir suberkite obuolius. Keptuvės turinį išmaišykite, apibarstykite cinamonu, užliekite citrinos sultimis ir kepkite 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Nukelkite keptuvę nuo kaitros ir, pagardinę obuolius vanilės ekstraktu, dar kartą viską gerai išmaišykite.

4. Obuolius su sirupu sudėkite į kepimo formą taip, kad apvalioji obuolių dalis būtų apačioje. Obuolius atsargiai užklokite iškočiota atšalusia tešla ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-40 min.

5. Kai pyragas iškeps, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 30 minučių. Kepimo formą uždenkite didele lėkšte ir viską apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje. Tai darydami naudokite virtuvinį rankšluostį ar puodkėlę, nes kepimo forma vis dar bus labai karšta.

IKI nuotr. /Apverstas obuolių pyragas „Tarte Tatin“
IKI nuotr. /Apverstas obuolių pyragas „Tarte Tatin“

Kepti įdaryti obuoliai

Ingredientai:

  • 1 kg obuolių;
  • 250 g graikinių riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamų dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. aguonų sėklų;
  • 15 ml pieno;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles ir atsargiai išskobkite vidų.

2. Susmulkinkite graikinius riešutus, sumaišykite juos su mėgstamais dribsniais, aguonomis, cinamonu, medumi bei vanilės ekstraktu ir viską užpilkite pienu. Gerai išmaišykite ir gauta mase įdarykite išskobtus obuolius.

3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 min.

IKI nuotr. /Kepti įdaryti obuoliai
IKI nuotr. /Kepti įdaryti obuoliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų