3 skanėstai su sausainiais: kakavinis tinginys, nekeptas tortas ir sūrio pyragas

Sausainiai „Gaidelis“ buvo valgomi prieš kelis dešimtmečius, mėgstami jie ir dabar. Tačiau ne tik jie patys yra skanumynas, jie gali tapti ir kitų – įmantresnių – desertų ingredientu.
Tinginys
Tinginys / 123RF.com nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, šie sausainiai jau kelis dešimtmečius naudojami gaminant įvairius skanėstus. „Lietuvos konditeriams išradingumo niekada netrūko. Iš pažiūros paprasti tradiciniai sausainiai dažnai tapdavo saldžių virtuvės eksperimentų dalimi. Geriausi rezultatai išliko iki šiol – gyvuoja iš kartos į kartą“, – konstatuoja ji ir siūlo išbandyti 3 receptus, kurie tiks bet kokiai progai.

Svarbu turėti sausainių, na ir dar prireiks vienos nakties, per kurią kepinių klasika kartu su kitais ingredientais virs nauju gardumynu.

Klasikinis kakavinis tinginys

Ingredientai:

  • 400 g sausainių „Gaidelis“ (maždaug pustrečio pakelio);
  • 1 skardinė (400 g) saldinto sutirštinto pieno;
  • 200 g sviesto;
  • 5 šaukštai kakavos.

Gaminimas:

1. Į dubenį sutrupinkite sausainius.

2. Puode ištirpinkite sviestą, tada supilkite kondensuotą pieną ir maišant suberkite kakavą. Leiskite masei užvirti, maišykite kelias minutes, kol konsistencija taps tirštesnė.

3. Išjunkite kaitrą, o masę užpilkite ant sausainių. Gerai išmaišykite, kad pasidengtų visi gabalėliai.

4. Pasiruoškite kepimo popieriaus ir maišelį. Verskite masę ant kepimo popieriaus, maišeliu suteikite savo gaminiui norimą formą. Spauskite tvirtai, kad tinginys būtų vientisas, be oro tarpų.

5. Leiskite tinginiui atvėsti iki kambario temperatūros, tada pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 6–8 valandoms (arba nakčiai), kad desertas sustingtų.

Astos Černės nuotr./Kakavinis tinginys
Astos Černės nuotr./Kakavinis tinginys

Nekeptas sausainių tortas su kriaušėmis

Ingredientai:

  • 2 pakeliai sausainių „Gaidelis“;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 400 ml plakamosios grietinėlės;
  • 200 g saldinto sutirštinto pieno;
  • 300 g konservuotų kriaušių;
  • 0,5 citrinos.

Gaminimas:

1. Konservuotas kriaušes išimkite iš indelio ir nusunkite. Tada supjaustykite kubeliais.

2. Grietinėlę supilkite į dubelį ir išplakite iki putų, tada įspauskite citrinos sulčių, plakite toliau. Kai grietinėlė kiek sutirštės, plakdami supilkite saldintą sutirštintą pieną. Dar paplakite, kol kremas taps vientisas, standokas – galės išlaikyti formą.

3. Į stiklinę pieno akimirkai pamerkite vieną sausainį ir dėkite jį ant kepimo popieriaus. Ir taip – su kiekvienu. Ant didelės lėkštės ar padėklo iš devynių sausainių sudėliokite kvadratą – torto pagrindą. Ant viršaus tepkite šiek tiek kremo, sudėkite trečdalį kriaušių gabalėlių. Išlyginkite. Vėl sudėkite sluoksnį piene pamirkytų sausainių. Vėl patepkite kremu ir uždėkite kriaušių. Kartokite, kol kriaušių ir sausainių neliks. Pasilikite šiek tiek kremo torto viršui ir šonams aptepti.

4. Suformuotą skanėstą dėkite į šaldytuvą nakčiai, kad jis sutvirtėtų, o kremas įsigertų į sausainius.

Vida Press nuotr./Sūrio pyragas
Vida Press nuotr./Sūrio pyragas

Sūrio pyragas su sausainių pagrindu

Ingredientai:

  • 2 pakeliai sausainių „Gaidelis“;
  • 250 g lydyto sviesto;
  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 250 gramų varškės sūrelių (neglaistytų) su vanile;
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 200 g cukraus pudros;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. miltų,;
  • 4 kiaušiniai;
  • 300 ml plakamosios grietinėlės.

Gaminimas:

1. Jei produktus ką tik ištraukėte iš šaldytuvo, leiskite jiems šiek tiek pastovėti, kad pasiektų kambario temperatūrą.

2. Sausainius smulkiai sutrupinkite dubenyje, užpilkite lydytu sviestu, gerai išmaišykite, paminkykite. Tada pusę šios masės sudėkite į kepimo formą, suformuokite lygų, vientisą pagrindą. Kitą pusę masės paverskite pyrago kraštais – padenkite formos šonus. Formą įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų – maždaug pusvalandžiui.

3. Plaktuvu švelniai sumaišykite maskarponę ir vanilinių sūrelių masę, cukraus pudrą, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę. Svarbu neplakti per smarkiai, o lengvai įmaišyti miltus, tada – po vieną kiaušinį. Tolygiai lėtai plakant susiformuos vientisa masė. Į ją įmaišykite grietinėlę.

4. Gautą masę supilkite į atvėsusią formą – ant sausainių pagrindo. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių, kepkite maždaug pusantro valandos. Būkite kantrūs – atidarykite orkaitę tik tada, kai pyragas iškeps. Tada išjunkite orkaitę, palikite pyragą viduje, tik praverkite dureles – palikite pusvalandį pamažu atvėsti.

5. Atvėsusį desertą įdėkite į šaldytuvą, kad šaltai pastovėtų per naktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų