„Ruošdami šildančius gėrimus galite naudoti įvairiausias natūralias sultis, vaisių ar uogų tyres, prieskonius, tokius kaip gvazdikėliai, cinamonas, imbieras, kardamonas, čiobreliai ar rozmarinas. Be to, įvairiausius gėrimus pagardinti galima ir džiovintais vaisiais ar uogomis, taip pat ir uogienėmis ar sirupais“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Derinkite skirtingus skonius
Pasak V.Juodkazienės, paprastoji žalioji arbata puikiai tinka su rozmarinais, o imbierinę arbatą skanu paskaninti apelsinais. Jeigu pabodo tradicinė juoda kava – ją taip pat galima nesudėtingai patobulinti, pavyzdžiui, į puodelį įberti žiupsnelį cinamono, kardamono ar šokolado.
Dar vienas vis labiau populiarėjantis šiltas gėrimas – rytietiška arbata chai latte. Ji gaminama iš juodosios arbatos žolelių, pieno ir įvairiausių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, imbiero.
Norint pasigaminti skanų ir sveiką gėrimą nereikėtų pamiršti ir natūralių saldiklių, tokių kaip medus ar agavų bei klevų sirupai. Be to, gėrimus pagardinę įvairiausiais prieskoniais, tokiais kaip imbieras, ciberžolė ar cinamonas, ne tik praturtinsite jų skonį, bet ir gausite naudingų medžiagų, o kai kurie prieskoniai netgi geba pakelti nuotaiką.
Mėgstantiems saldėsius nereikėtų pamiršti ir amžinosios žiemos klasikos – karštojo šokolado. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip čili pipirai.
Karštąjį šokoladą galima ruošti iš įvairių rūšių šokolado.
„Karštąjį šokoladą paruošti galima iš skirtingų šokolado rūšių. Jeigu norite sodresnio skonio, rinkitės aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos būtų didelis procentas, pavyzdžiui, 70. Gėrimą paįvairinti galite ir įvairiais priedais, tokiais kaip vaikystės skonius primenantys zefyrai, plakta grietinėlė, netgi ledai. Tuo tarpu aštresni priedai, tokie kaip čili pipirai, suteiks netikėtų poskonių ir patiks pikantiško skonio mėgėjams“, – sako V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė dalijasi ir trimis skirtingais receptais, pagal kuriuos paruošti gėrimai sušildys tamsų žiemos vakarą.
Šildančios obuolių sultys su apelsinais
Ingredientai:
- 2 l obuolių sulčių;
- 1 apelsinas;
- 1 cinamono lazdelė;
- 1 vanilės ankštis;
- žiupsnis nesmulkintų gvazdikėlių.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą supilkite obuolių sultis, sudėkite griežinėliais supjaustytą apelsiną, įmeskite cinamono lazdelę ir vanilės ankštį, viską išmaišykite ir pakaitinkite, bet neleiskite užvirti.
2. Pakaitint1 gėrimą palikite kambario temperatūroje, kad šiek tiek pravėstų ir skoniai susimaišytų tarpusavyje. Ragaukite dar šiltą.
Migdolinė chai latte
Ingredientai:
- 500 ml migdolų gėrimo;
- 2 maišeliai juodosios arbatos;
- 0,75 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 0,25 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,25 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 3 valg. šaukšt. klevų sirupo.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite migdolų gėrimą ir užvirkite. Įdėkite juodosios arbatos maišelius, palaukite, kol pienas prisipildys arbatos skonio, ir maišelius pašalinkite.
2. Sudėkite į skystį prieskonius, supilkite klevų sirupą ir viską išmaišykite.
Švelniai aštrus šokoladinis gėrimas
Ingredientai:
- 750 ml avižų gėrimo;
- 250 ml grietinėlės;
- 100 g juodojo šokolado;
- 50 g kakavos miltelių;
- 1 aitrioji paprika;
- 4 braškės;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite avižų gėrimą, grietinėlę, įdėkite nepjaustytą aitriąją papriką, suberkite kakavą ir, kaitindami ant nedidelės kaitros, maišykite, kol nebeliks kakavos gumulėlių ir skystis užvirs.
2. Nukelkite puodą nuo viryklės, leiskite 10 minučių pastovėti, tuomet ištraukite aitriąją papriką, o gėrimą vėl pakaitinkite.
3. Į puodą suberkite šokoladą, maišykite, kol jis ištirps, pagardinkite žiupsneliu druskos bei vaniliniu cukrumi.
4. Pilkite paruoštą šokoladinį gėrimą į puodelius ir pagardinkite šviežiomis braškėmis.