Originalių receptų trejetuku pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Gardi ir maistinga pica su daržovėmis
Ingredientai:
pagrindui:
- 0,5 cukinijos;
- kelios saujos avižinių miltų;
- 2 kiaušiniai;
- mėgstamų prieskonių.
viršui:
- špinatų;
- pievagrybių;
- vyšninių pomidorų;
- 1 pakuotė mocarelos sūrio;
- 4 šaukštai 100 proc. pomidorų pastos.
Gaminimas:
1. Pagrindui naudojamus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą tešlą pilkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Suformuokite, kad būtų apskritimo formos ir kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Tešla turi gražiai paruduoti.
2. Kol keps pagrindas, nuplaukite špinatus, supjaustykite pievagrybius, vyšninius pomidorus ir mocarelos sūrį.
3. Iškepus pagrindui, ant jo užtepkite pomidorų pastos, sudėkite špinatus, sūrį, pievagrybius ir vyšninius pomidorus. Viską pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir darkart įkiškite į orkaitę 10 minučių (arba tol, kol sūris išsilydys).
Vida Press nuotr./Pica
Morkų keksiukai, saldinti medumi
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 200 g avižinių miltų;
- 2 morkų;
- 1 apelsinas;
- 2 šauktai medaus;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Morkas smulkiai sutarkuokite, įmuškite kiaušinius, įdėkite medų, įspauskite apelsino sulčių ir kruopščiai išmaišykite. Į tešlą suberkite miltus ir kepimo miltelius – maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Jei norite saldesnių keksiukų, įdėkite saują razinų ar kitų džiovintų vaisių.
2. Tešlą supilstykite į keksiukų formeles taip, kad ji užpildytų ne daugiau kaip 2/3 formelės tūrio.
3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje geras 15 minučių. Išėmę atvėsinkite ir mėgaukitės.
Vida Press nuotr./Morkų keksiukai
Sveikuoliškų sūrio krekerių „Boružėlės“
Ingredientai:
- 100 g speltų miltų;
- 100 g parmezano sūrio;
- 40 g sviesto;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 kiaušinio trynys;
- žiupsnelis druskos;
- 10 vyšninių pomidorų;
- 10 alyvuogių;
- 4 valg. šaukšt. lydyto sūrelio;
- 1 saliero stiebas.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasigaminkite krekerius. Į indą su miltais sutarkuokite sviestą, įdėkite druskos, maišykite, kol gausite trupiniuotą tešlą. Smulkia tarka sutarkuokite sūrį. Dėkite jį į tešlą, įpilkite kiaušinio trynį ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite rankomis, tuomet laikykite šaldytuve apie 20 minučių.
2. Išėmę tešlą iškočiokite, supjaustykite stačiakampiais, o skylutes krekeriams padarykite naudodami šiaudelius. Pagal skonį ant krekerių pabarstykite sezamo sėklų, sudėkite juos ant kepimo popieriaus, kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
3. Krekerius išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti.
4. Ant kiekvieno krekerio tepkite tepamojo sūrelio, dėkite po dvi pomidoro puseles, alyvuogę. Į kiekvieną jų įsmeikite po plonai pjaustytus saliero stiebelius. Taip turėsite linksmas ir gardžias boružėles.
Jūsų dėmesiui – ir dar keli įdomūs receptai:
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Vanduo:
2.00 valg. š. (humusui)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.
3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.
Suskleisti
Ingredientai
Krapai:
1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Kaip gaminti
1. Riekelėmis supjaustyti cukinijas bei porą. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi šiek tiek apkepinti porą. Tuomet sudėti cukinijas. Apkepinti ir įberti džiovintų krapų, druskos ir užpilti šlakelį balzamiko acto. Palikti pasitroškinti kelias minutes.
2. Į atskirą puodą įpilti grietinėlę, įmušti kiaušinius ir išplakti iki vientisos masės. Sūrio kremą su mėlynojo pelėsio sūriu paminkštinti ir sudėti į kiaušinio masę. Taip pat įpilti parmezano sūrį, žiupsnelį pipirų ir viską gerai permaišyti.
3. Kepimo formą ištepti sviestu ir apibarstyti miltais. Ją iškloti tešlos lakštais. Suberti cukinijas, užpilti kiaušinių ir sūrio mase.
Kepti orkaitėje 165°C temperatūroje temperatūroje (su ventiliatoriaus režimu) 35 min.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Nuplaukite ir susmulkinkite visas daržoves, įspauskite į jas česnaką.
2. Kiaušinius išplakite kartu su prieskoniais. Tuomet smulkintas daržoves sudėkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite.
3. Paruoštą masę supilkite į lengvai aliejumi pateptas keksiukų formeles, užpildydami maždaug 3/4 formelės.
4. Ant kiekvieno keksiuko užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio ir dėkite kepti į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.
5. Daržovių keksiukus kepkite apie 20 minučių.
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
1.00 vnt. (Gūžė sviestinių ar kitokių švelnaus skonio salotų lapelių)
Pomidorai:
8.00 vnt. (po 4 nedidelius raudonus ir geltonus)
Sūris:
200.00 g (Sūrio rutuliukams švelnaus kreminio; ir 100 g parmezano)
Česnakai:
2.00 skiltelės (Sūrio rutuliukams)
Citrinos:
1.00 vnt. (Užpilui šaukštas citrinų sulčių)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Cukrus:
1.00 arbat. š. (Užpilui žiupsnelis)
Kaip gaminti
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
2. Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, dėkite ant salotų.
3. Pomidorus perjaukite per pusę, po lygiai išdėliokite lėkštėse.
4. Paruoškite sūrio rutuliukus: visus sūrius iki vientisos masės išmaišykite nedideliame dubenėlyje, išspauskite česnakus ir pagardinkite žolelėmis.
5. Drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir dėkite ant salotų, ant viršaus berkite pipirnių daigų, salotas pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir apliekite iš nurodytų ingredientų paruoštu padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
250.00 g (pilno grūdo kvietinių + dar 2 šaukštai)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.
2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.
3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.
4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.
5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.
6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!
Suskleisti
Ingredientai
Cukinijos:
2.00 vnt. (nedidelės (apie 300-400g) sutarkuotos stambia tarka)
Miltai:
4.00 valg. š. (viso grūdo speltų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
Kaip ir su daugeliu tokio tipo kepinių – produktų kiekiai orientaciniai. Jei tešlą užmaišysite tirštesnę, iškepę blynai bus kietesni. Jei minkštesnę, dėsite mažiau miltų, – blyneliai bus gležnesni, minkštesni, gal kiek sunkiau apverčiami keptuvėje kepant.
1. Sutarkuotas cukinijas pabarstykite druska ir palikite kelioms minutėms, kad jos išleistų kuo daugiau skysčio. Tą skystį gerai nuspauskite, kad liktų kuo sausesni cukinijų tarkiai.
2. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite supjaustytą bananą ir šakute jį sutrinkite. Suberkite chia sėklas, avižų sėlenas, įberkite žiupsnelį druskos ir apie 1-2 šaukštelius rudojo cukraus (arba mažiau, nes saldumo bus nuo banano), miltus ir cukinijų tarkius ir išsukite tešlą.
3. Kepkite blynelius aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su jogurtu, uogomis arba uogiene.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA