Sakysite, kad paprasčiau įsigyti? Tačiau ką tik paruoštas saldus gardėsis tikrai privers liežuvį nuryti! Vanilinis padažas puikiai tiks blyneliams, varškėtukams, uogos, vaisiams, varškės desetams, pudingas, pyragams, pavyzdžiui, štrudeliui... Taigi, kaip nustebinti savo šeimyną tobulu skanėstu?
► Vanilinis padažas
Ingredientai:
1 l pieno,
5-8 kiaušinių tryniai,.
200-250 g cukraus,
1 vanilės ankštis.
Padažo tirštumas priklauso nuo kiaušinių trynių kiekio, taigi, kuo daugiau jų naudosite, tuo tirštesnį padažą gausite.
Kaip gaminti:
- Užvirinkite pieną ir įmeskite į jį vanilės ankštį. Nukaiskite.
- Tuo pačiu metu ištrinkite kiaušinių trynius su cukrumi iki vientisos masės.
- Juos atsargiai maišydamos supilkite į pieną ir viską virkite ant mažos ugnies nuolatos maišydamos mediniu šaukštu.
- Kai sutirštės, galite nukaisti ir naudoti desertams tiek šiltą, tiek atvėsusį.
► Vanilinis kremas
Ingredientai:
1 stiklinė grietinėlės,
10 g želatinos,
60 g miltelinio cukraus,
2-3 vanilės esencijos lašai.
Kaip gaminti:
- Suplakite grietinėlę iki tirštos ir vientisos masės. Atsargiai įmaišykite miltelinį cukrų ir vanilės esenciją.
- Želatiną išbrinkinkite ir ištirpinkite šiltame vandenyje, tuomet atsargiai sumaišykite su išplakta grietinėle.
- Išpilstykite į dailius indelius ir palikite šaldytuve sustingti. Idealiai tinka skanauti su uogomis ir vaisiais.
► Kremas su sutirštintu saldžiuoju pienu
Ingredientai:
1 sutirštinto pieno indelis,
200 g sviesto,
3-5 vanilės esencijos lašai.
Kaip gaminti:
- Sviestą atšildykite ir gerai išplakite iki vientisos masės. Atsargiai sumaišykite su sutirštintu pienu.
- Pagardinkite vanilės esencija ir dar kartelį gerai permaišykite. Šis kremas puikiai tiks pertepti įvairiems pyragams ir tortams. Tobulesniam skoniui išgauti kremą galite pagardinti mėgstamo likerio šlakeliu.
Siūlome išbandyti!
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą, kraštus apipjaustykite. Iš likusios tešlos iškočiokite maždaug 4 cm pločio juostelę ir apjuoskite formos kraštus. Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Šiek tiek atvėsinkite.
4. Obuolius nulupkite, specialiu įrankiu išskobkite sėklalizdžius. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų, ir išdėliokite ant iškeptos tešlos.
5. Obuolius užpilkite grietinėlės mase. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie valandą. Kai kepinys parus, uždenkite folija. Pyragą atvėsinkite, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Tešlai atskirkite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir vaniliniu cukrumi plakite tol, kol susidarys putos.
2. Kiaušinių trynius išmaišykite su miltais, kepimo milteliais, cukrumi ir skiestu vynu. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus ir palikite 20 minučių.
3. Kremui pieną, grietinėlę, cukrų supilkite į puodą, įmeskite vanilės ankštį, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Atsargiai įmaišykite kiaušinių trynius, vėl statykite ant viryklės ir maišydami virkite, kol masė sutirštės. Nukoškite pro sietelį, uždenkite ir padėkite šaltai.
4. Obuolius nulupkite, perpjaukite, pašalinkite sėklalizdžius ir puseles supjaustykite žiedais. Juos pamirkykite paruoštoje tešloje ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio susigerti riebalams. Apibarstykite su cinamonu išmaišytu cukrumi. Patiekite šiltus su vaniliniu kremu.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą (ne karštą!) pieną ir šaukštą cukraus. Sumaišykite ir palikite pastovėti porą minučių, kol mielės ištirps ir masė suputos. Tuomet suberkite miltus, cukrų (70 g), druską ir įmuškite kiaušinius. Išplakite iki vientisos masės. Dalimis sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą kambario temperatūros sviestą. Maišykite dar kelias minutes, kol masė bus vientisos konsistencijos.
- Išimkite paruoštą tešlą iš dubens ant lakšto maistinės plevelės, lengvai suvyniokite į ją. Šaldykite mažiausiai 6 valandas, galite šaldyti ir iki 15 valandų.
- PARUOŠKITE VANILINĮ KREMĄ. Kol tešla vis dar šaldytuve, pasiruoškite vanilinį kremą. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių trynius. Lėtai supilkite juos į miltų mišinį ir išplakite iki vientisos masės.
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol prikaistuvio kraštuose pienas ims kilti, bet neleiskite jam užvirti.
- Nuimkite prikaistuvį su pienu nuo ugnies. Pieną plona srovele, nuolat plakdamos šluotele, supilkite į dubenį su miltų ir kiaušinių plakiniu. Viską supilkite atgal į prikaistuvį ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Nuolat maišydamos, kaitinkite dar apie 3 min., kol masė užvirs. Jai užvirus, kaitinkite dar 10 sek., kol kremas sutirštės, bus lygios ir glotnios konsistencijos. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
- Paruoštą kremą perkoškite per sietelį. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Uždenkite dubenį su maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremą ir jis neapdžiūtų, ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame nuo mažiausiai nuo 4 valandų iki 3 dienų.
- PARUOŠKITE SPURGAS. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šiek tiek apipurškite aliejumi. Atidėkite į šalį.
- Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite maždaug 30 x 30 cm dydžio kvadratą, kurio storis turėtų būti apie 1–1,5 centimetro. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Perkelkite juos ant aliejumi apipurkšto kepimo popieriaus.
- Palaikykite šiltoje vietoje apie 2–3 valandas, kol tešla pakils dvigubai ir apskritimai taps „pilvoti“.
- IŠVIRKITE SPURGAS. Į didelį storadugnį puodą supilkite aliejų – maždaug 7 cm nuo dugno. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol aliejus pasieks maždaug 180 °C temperatūrą. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.
- Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių. Taip pat iš karto į dubenėlį susiberkite cukrų, kuriame apvoliosite išvirusias spurgas.
- Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie 2–3 minutes, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar 2–3 minutes, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pačios spalvos.
- Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
- Išvirusias ir nusausintas spurgas, tačiau vis dar šiltas, apvoliokite cukruje iš visų pusių. Tuomet leiskite visiškai atvėsti.
- ĮDARYKITE SPURGAS. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
- Iš šaldytuvo išimkite paruoštą vanilinį kremą. Gerai išmaišykite. Tuomet dalimis, per tris kartus, įmaišykite išplaktą grietinėlę. Išmaišykite kremą lengvais judesiais, tačiau kruopščiai, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su smailiu apvaliu antgaliu. Antgalį smeikite į spurgos šoną ir pripildykite spurgos vidų kremu. Tą patį pakartokite su visomis spurgomis.
- Spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.
Recepto idėja: browneyedbaker.com
1. Kriaušes nulupkite, įstrižai įpjaukite, sumeskite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį su cukrumi ir virkite apie 15 min., kol vaisiai suminkštės. Prieš baigdama virti supilkite cheresą ir dar 5 min. pavirkite.
2. Kriaušes išgriebkite, nuvarvinkite, apačią panardinkite į raudonųjų serbentų sirupą, nuvarvinkite ir dėkite į lėkšteles.
3. Paruoškite vanilinį padažą: pieną su vaniliniu cukrumi pakaitinkite, supilkite šaltame vandenyje išmaišytą bulvių krakmolą ir pavirkite, kol sutirštės.
4. Prie kriaušių pilkite padažo ir berkite uogų.
1. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir išgramdykite grūdelius. Į puodą supilkite grietinėlę, įberkite 2–3 šaukštelius cukraus, vanilės grūdelius, dėkite ant ugnies ir maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti. Padažą palikite atvėsti.
2. Moliūgą ir kriaušę nulupkite ir supjaustykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir truputėlį pakepinkite. Sudėkite moliūgo ir kriaušės gabaliukus. Kepkite kelias minutes, apibarstykite cinamonu, citrinų žievelėmis.
3. Dar šiek tiek pakepinkite, nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite citrinų sultimis. Tiekdami užpilkite vanilinio padažo.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į dubenį suberkite miltus, sudėkite sviestą ir išmaišykite. Supilkite kiaušinių trynius, apelsinų sultis, įberkite tris šaukštus cukraus, druskos. Užminkykite tešlą, susukite į foliją ir laikykite valandą šaldytuve.
2. Vaisius perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, puseles supjaustykite skiltelėmis. Uogas nuplaukite. Vaisius ir uogas pabarstykite likusiu cukrumi.
3. Tešlos rutulį dėkite ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiokite 50 cm x 30 cm skersmens lakštą. Aštuonias riebalais pateptas kepimo formeles sudėkite šalia viena kitos ir aptieskite tešla.
4. Ant formelių užtiestą tešlos lakštą pakočiokite. Nupjautus tešlos skritulius nuleiskite į formeles, paspauskite pirštais ir šakute. Tešlą formelėse pabarstykite maltais migdolais.
5. Išmaišykite įdarui skirtus grietinėlę, romą, vanilinį cukrų, kiaušinius, miltelinį cukrų ir apelsinų žieveles. Masės lygiomis dalimis pridėkite į krepšelius, uždėkite vaisų ir uogų. Kepkite orkaitėje 20–25 minutes. Kai atvės, išimkite iš formelių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
- Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
- Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
- Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
- Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
- Riešutus smulkiai sukapokite, jeigu razinos stambios, jas supjaustykite.
- Sumaišykite su medumi ir prieskoniais. Nupjaukite obuolių viršūnėles, vidų išskobkite.
- Pridėkite įdaro ir kepkite 200 0C apie 20 minučių. Kremui pagaminti užvirinkite pieną su išskobta vanilės ankštimi, kaitinkite ant mažos kaitros apie 10 min. paskui perkoškite.
- Trynius išsukite su cukrumi iki purumo, pamažu pilkite verdantį pieną ir maišykite.
- Nuolat maišydama kaitinkite ant silpnos kaitros, kol padažas sutirštės.
- Obuolius patiekite su vaniliniu padažu.