Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketverius metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.
- Šefas Gerdvilas Žalys
- Vadovas Romualdas Zakarevičius
- Virtuvės tipas fine dining
- Darbo laikas I–VI pusryčiai: 7:00–10:30, pietūs: 12:00–15:00, vakarienė: 18:00–23:00
- Adresas Gaono g. 7, Vilnius
- Internete www.stikliai.com
- Atidarymo metai 1987 m.
- Vidutinė karšto patiekalo kaina 46 Eur (šalto – 22 Eur)
- Terasa yra
- Pusryčiai yra (7:00–11:00)
- Dienos pietūs nėra
- Šunims draugiški
- Mėgstamiausias prieskonis čiobrelis
2016 m. – 22 VIETA
2018 m. – 23 VIETA
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pastarieji metai vyriausiam privačiam restoranui Lietuvoje buvo pokyčių metai – keitėsi ne tik šefas, bet ir restorano koncepcija. Panašu, kad tai „Stikliams“ – į naudą. Tai yra aukščiausia restorano pozicija per visus projekto metus, užsitarnauta vos per vieną pokyčių pusmetį.
KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad „Stikliai“ keičiasi. Tiesa, prancūziška estetika ir neperkrauta prabanga iš čia niekur nesitraukia. Tačiau lėkštėse akivaizdžiai daugiau lietuvybės ir tai yra kone radikaliausi pokyčiai per visus restorano gyvavimo metus nuo pat 1987 m.
MENIU TRUMPAI. Didžiulę patirtį užsienyje sukaupęs naujos kartos šefas Gerdvilas Žalys išsikėlė tikslą: „Kai esi viešbučio restorane, kartais sunku suprasti, kurioje šalyje lankaisi, nes meniu, nors ir būna įdomus, neatskleidžia vietos skonių. Tad pirmiausia siekiu, kad „Stiklių“ a la carte atspindėtų Vilniaus istoriją, senamiesčio aurą ir šios vietos legendą“, – sako G.Žalys, virtuvėje pakeitęs daugiau kaip 20 metų dirbusį šefą Liną Bražinską.
Kurdamas naują meniu koncepciją Gerdvilas atsižvelgė ne tik į istoriją ir lietuvybės paieškas lėkštėje, bet ir į patirtis, kurias jis siekia sukurti pristatęs patiekalus, skirtus dalinimuisi, taip pat degustacinį meniu, patobulinęs aptarnavimo ritualus ir pan.
Nuo šiol „Stiklių“ svečiai gali rinktis iš a la carte arba iš 6 patiekalų degustacinio meniu (75 Eur/asm.). Pastarasis sudarytas pagrindinio meniu pagrindu, tad gali tapti puikia pirma pažintimi su naujaisiais „Stiklių“ skoniais. Juos šefas kuria išnaudodamas savo klasikinės mokyklos žinias:
„Naudoju prancūziškas technikas ir vertinu eleganciją lėkštėje, tačiau skoniai išlieka lietuviški. Dėl to netgi atsisakiau tokių ingredientų kaip alyvuogių aliejus ar bazilikas – tai mums netipiška. Vietoj to į patiekalus keliauja čiobreliai, krapai, dilgėlės ir pan. Tiesa, neatsisakiau tam tikrų atvežtinių produktų, tokių kaip lašiša arba karališkasis krabas. Kodėl? Istoriškai Vilniuje visada jų galima buvo rasti ir jų skoniai mūsų gomuriui yra visiškai priimtini“, – sako G.Žalys.
Beje, virtuvė palaiko vietinius ūkininkus, o didžioji dalis šviežių daržovių, uogų ir prieskoninių žolelių yra užauginama restoranui priklausančiame 2,5 ha natūriniame ūkyje Dubingiuose. Restorano šeimininkas Romualdas Zakarevičius kone kasdien ten pats keliauja ir prižiūri, kad į restoraną išvažiuotų tik patys geriausi produktai.
KULINARINIAI HITAI. Stirnienos filė a la „Rossini“ su keptais baravykais ir triufelių padažu – 55 Eur, šokoladinė sfera su pasiflorais – 18 Eur, rankų darbo ravioliai, įdaryti duona ir unguriu, su lengvai rūkytu balto vyno padažu – 25 Eur.
ŠEFAS. Gerdvilas Žalys kaip šefas susiformavo užsienyje besimokydamas pas gastronomijos žvaigždes. Karjera svetur jam klojosi puikiai, tad grįžimo į tėvynę jis netgi neplanavo. Tačiau kartą vienai draugei ištarė: „Jei grįžčiau į Lietuvą, tai tik į „Stiklius“. Garsas greitai nuėjo ir Gerdvilas netrukus atsidūrė ten, kur ir tarė.
Iki tol G.Žalys augo Švedijoje, tačiau jį, kaip virtuvės šefą, suformavo Prancūzija. Taip pat jis turi darbo Londone bei Stokholme patirties. Prancūzijoje Gerdvilas mokėsi ir dirbo pas tikrą gastronomijos legendą – prancūzų virtuvę likusiam pasauliui atskleidusį Joëlį Robuchoną. „L‘Atelier de Joël Robuchon Saint-Germain“ jis dirbo trejus metus – tuomet, kai šio virtuvės šefo žvaigždė buvo aukščiausiame taške ir savo rankose jis turėjo netgi 32 „Michelin“ žvaigždutes, o minėtas Sen Žermeno „L‘Atelier“ buvo įtrauktas tarp penkiolikos geriausių pasaulio restoranų. Žalys jame pakilo netgi iki „second cuisine“ pozicijos.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.