Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų. 25 vieta: antrasis trisdešimtuko debiutas „14 Horses“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje. 
Braserija „14Horses“
Braserija „14Horses“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Andrius Kubilius
  • Vadovai Benoit Chereque ir Eimantas Lumpickas
  • Virtuvės tipas baltiškos virtuvės paieškos
  • Darbo laikas pusryčiai: I-V 6:30-10:00, VI-VII 7:30-11:00, a la carte: I-VII 12:00-23:00
  • Adresas Didžioji 7, Vilnius
  • Internete www.14horses.lt
  • Atidarymo metai 2018 m.
  • Vienu metu čia telpa 56 sėdimos vietos
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 28 Eur (šalto – 12 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (darbo dienomis 6:30-10:00, savaitgaliais 7:30-11:00)
  • Dienos pietūs yra (12:00-14:00, bufeto principu už 14 Eur)
  • Šunims nedraugiški (tik terasoje)
  • Mėgstamiausias prieskonis pipirai

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Braserija „14 Horses“ duris atvėrė unikalioje sostinės vietoje – baroko laikus menančiame viešbutyje „Pacai“ – 2018 m. ir savo CV jau turi vieno geriausių šalyje restorano įvertinimą. Taip, tai yra trisdešimtuko debiutas nepraėjus nė metams nuo atidarymo.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad šioje vietoje atsakingai kuriama moderni baltiška virtuvė ir kiekvienas restorano svečias savo apsilankymu bei įvertinimu padeda ją nukreipti viena ar kita linkme.

„14 Horses“, kaip ir šalia esantis patyriminis restoranas „Nineteen18“ ir baras „Sofija“, priklauso „Nordic Food Republic“. O pastarajam ir visas „Farmers Circle“ ūkis, įkurtas netoli Ukmergės, Radiškių kaime. Būtent iš ten į restoranus keliauja didesnė dalis produktų, o šis faktas tikrai yra vertas atskiros pastraipos, t.y. jūsų dėmesio.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“

ŪKIS. 77 km nuo Vilniaus gylyn į Lietuvą – ten viskas ir prasideda. Iš esmės „14 Horses“ yra ūkio dalis, ne atvirkščiai. Pastarasis atsirado iš įmonės CEO Nielso Peterio Pretzmanno didelės meilės Lietuvai. Jis pamatė galimybę spėti išsaugoti tai, ką turime geriausia ir įsigijo žemės ūkį prie Ukmergės Augustinų dvare su daug istorijos ir dar daugiau gamtos. „Farmers Circle“ tikslas yra puoselėti atsakingą ūkininkystę. Todėl tvarumas šiame restorane yra vienas iš esminių filosofijos elementų – į virtuvę patekę produktai yra kūrybiškai išnaudojami nuo galvos iki uodegos, nuo šaknies iki lapelio.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas

Be to, šis ūkis duoda didelį impuslą dar didesniems darbams, t.y. jau minėtam baltiškos virtuvės identiteto kūrimui. Todėl ten pat ūkyje vyksta įvairiausi kulinariniai eksperimentai, dideliais kiekiais rauginami, džiovinami ir sūdomi vietoje užauginti produktai, kurie patiekaluose vėliau yra naudojami ištisus metus. Beje, „Farmers Circle“ šiuo metu auga net 170 Angus galvijų bei vištos, o netrukus į ūkį atsikraustys žąsys, antys, bitės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserijos „14 Horses“ terasa
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserijos „14 Horses“ terasa

MENIU TRUMPAI. „Braserijoje meniu yra kuriamas atsižvelgiant į produktus, kuriuos gauname iš savo ūkio. Kartais daržovės tampa svarbesniu patiekalo elementu nei mėsa ar žuvis. Viskas šiame restorane konstruojama tokia tvarka: pradedame nuo to, ką geriausio tuo metu gali pasiūlyti gamta ir mūsų ūkis, ir tik tada imame eksperimentuoti su skoniais ir gamybos technikomis“, – pasakoja restorano šefas Andrius Kubilius. Čia kuriami patiekalai dažniausiai susideda iš penkių ingredientų. Tai padeda koncentruotis į kelis esminius produktus ir jų skonius.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas

„Daug kulinarinio bendradarbiavimo, bendravimo ir eksperimentavimo kartu su Matu Paulinu (restorano „Nineteen18“ šefu) leidžia naujai pažinti įprastų produktų skonius ir pristatyti juos nauju, neragautu kampu. Džiaugiuosi, kad tai, kas galbūt seniau atrodė, kaip kūrybinis apribojimas, dabar man yra didžiausias įkvėpimas ir motyvacija ieškoti, ragauti ir stebinti patį save“, – apie kūrybos procesus pasakoja Andrius.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas

Braserija veikia visą dieną ir tiekia pusryčius, verslo pietus bufeto principu bei siūlo a la carte. Taip pat restorane „sukasi“ dar keli papildomi meniu: šeimų sekmadienio meniu, skirtas dalinimuisi (mokama už žmogų, o iki 3 m. vaikams – nemokamai) ir degustacinis meniu (tasting menu), kuriame yra pagrindinio „14 Horses“ valgiaraščio santrauka.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Braserija „14 Horses“

KULINARINIAI HITAI. Žalių daržovių dubuo – 14 Eur, bulvių carpaccio (nuolat grįžtantis į meniu) – 9 Eur.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr./Braserijos „14 Horses“ patiekalas

ŠEFAS. Andrius Kubilius yra žinomas šefas, savo karjerą pradėjęs kaip kito gerai Lietuvoje žinomo šefo – Egidijaus Lapinsko – sous chef. Iš pradžių duetas dirbo „Radisson Blu Ryoal Astoria“ viešbučio restorane „Astorija Brasserie“, vėliau abu perėjo į „La Esperanza“ („Esperanza Resort“) ir dar po kurio laiko į „Time“ („Comfort Hotel LT – Rock 'n' Roll Vilnius“). Pastarajame Andrius labai greitai tapo vyriausiuoju šefu ir ten pradirbo kone penkerius metus. Iki „14 Horses“ jis dar spėjo trumpai padirbėti restorane „Sakmės“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Andrius Kubilius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Andrius Kubilius

Tačiau prieš atveriant „14 Horses“ duris A.Kubilius turėjo pusmečio petrauką. Norėdamas praplėsti kulinarinių žinių lauką ir geriau suprasti regiono ypatumus, jis atliko pusės metų trukmės tyrimą apie baltišką virtuvę, kuris šiuo metu yra plėtojamas ir pritaikomas jo kūryboje.

Ir, taip, Andrius yra buvusio Lietuvos ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus sūnus, kuris 2009 m. nuėjo kitu keliu nei tėvas, pabaigė kulinarijos mokslus ir didelių pastangų dėka tapo gerai vertinamu šefu.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?