Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų. 26 vieta: didesnių pokyčių link artėjantis „Telegrafas“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Telegrafas“
Restoranas „Telegrafas“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr. 

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Vytautas Alekna
  • Vadovės Laura Jasevičiūtė ir Simona Maironytė
  • Virtuvės tipas moderni europietiška
  • Darbo laikas pusryčiai I-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-14:00, pietūs I-V 12:00-15:00, vakarienė I-VII 18:30-22:30
  • Adresas Universiteto g. 14. Vilnius, Lietuva
  • Internete ČIA
  • Atidarymo metai 2012 m.
  • Vienu metu čia telpa 50 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 30 Eur (šalto – 18 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (I-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-14:00)
  • Dienos pietūs yra (I-V 12:00-15:00)
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias šefo prieskonis juodieji pipirai

17 VIETA 2016

26 VIETA 2017

25 VIETA 2018

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. „Telegrafas“, esantis legendinėje miesto dalyje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą, ketvirtus metus iš eilės nepalieka geriausiųjų šalies restoranų trisdešimtuko. Tiesa, kol kas jam dar nepavyko perkopti į pirmąjį dešimtuką. Užtat šiemet restorano vadovai atskleidė žinią, kuri tai gali pakeisti. Nuo 2020 m. sausio iki tų pačių metų pavasario yra suplanuota „Telegrafo“ renovacija. Tobulės ne tik restorano interjeras, kuris skaičiuoja aštuntus metus, bet ir meniu koncepcija.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Meniu kainos čia nesikeičia jau trečius metus. Tokių vietų, ypatingai restoranų versle Vilniuje, tikrai nėra daug. Be to, šis restoranas turi vieną didžiausių vyno kortų Vilniuje, kuri pernai buvo pripažinta geriausia Baltijos šalyse. Čia yra ir „Atelier“ vyno namų ambasada, o iš viso daugiau nei 500 skirtingų šio gėrimo rūšių. Nepasiklysti pasirinkime padės vienas žymiausių Lietuvos someljė Martynas Pravilionis. Galiausiai „Telegrafo“ aptarnavimas yra labai aukšto lygio, todėl jis tik papildys apsilankymo šiame restorane patirtį.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“

MENIU TRUMPAI. Šefas skiria dėmesio modernios lietuviškos virtuvės identiteto paieškoms, tačiau valgiaraštyje daugiau europietiškos virtuvės patiekalų (vis tik tai yra viešbutyje esantis restoranas).

Per pastaruosius metus meniu atsirado dar daugiau mėsos patiekalų bei patiekalų „nuo grilio“. O kaskart naujas meniu „Telegrafe“ yra pristatomas kiekvieno sezono pirmąją dieną. Didžiausiu šefo įkvėpimu visais metų laikais tampa gamta. Konkrečios idėjos į meniu dažniausiai sugula iš įspūdžių patirtų trumpesnėse ar ilgesnėse kelionėse: „Nuo 4 metų žvejoju, o nuo 9 m. esu skautas – šie hobiai yra didelė mano gyvenimo dalis, kai nesu virtuvėje“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas

Šefo meilė gamtai ir tarptautiniai viešbučių tinklo „Kempinski“, kuriame įsikūręs restoranas, standartai lemia atsakingą restorano požiūrį į aplinką. Į tvarumą čia dedama išties daug pastangų tiek išpildant meniu, tiek kuriant tvarią restorano aplinką: atsisakyta plastikinių šiaudelių, bet kokių popierinių servetėlių, didelė dalis produktų, ypatingai garnyrui ir ypatingai vasarą, keliauja iš vietinių ūkininkų ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Telegrafas“

Galiausiai, maistas „Telegrafe“ yra ne tik gardus, bet ir sveikas – užkandžiai gaminami be riebalų, o desertai – be šokolado, prie karštųjų patiekalų vietoj kroketų ar bulvyčių patiekiamos sveikos, įdomios ir gardžios garnyrų alternatyvos. Pavyzdžiui, 2019 m. vasaros meniu rasite marmurinio ešerio sevičę, šparagų salotas, kumato pomidorų gaspačo, juodąjį karališką ešerį, voveraičių virtinukus, alaus pyragą ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Vis dar tas pats – Žemaitijos lobiai (30 Eur). Tai – elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas, kuris šioje vietoje, rodos, yra absoliučiai nepakeičiamas. Tačiau šefas Vytautas Alekna netrukus planuoja pristatyti antrąjį šio restorano „signature dish“, kurį tobulina jau kone pusmetį.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Telegrafas“ patiekalas

ŠEFAS. V.Alekna šefo karjerą pradėjo prieš aštuonerius metus restoranuose „River Side“ ir „La Esperanza“. Nuo pat „Telegrafo“ atidarymo jis prisijungė prie „Kempinski Hotel Cathedral Square“ komandos ir per beveik šešerius metus restorane sėkmingai pakilo karjeros laiptais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Alekna
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Alekna

Jau antrus metus jis dirba vyriausiuoju „Telegrafo“ šefu. Vytautas stažavosi „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane „Kinn Kinn“ (Kopenhaga) ir dalyvavo daugelyje kitų mokymų.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai