Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų. 7 vieta: D.Praspaliausko „Amandus“ įsitvirtina sąraše išlikdamas toje pačioje vietoje

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
„Amandus“ patiekalas
„Amandus“ patiekalas / Restorano archyvo nuotr.

Nuo gegužės 30 dienos kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš ketveruis metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Deivydas Praspaliauskas
  • Vadovas Deivydas Praspaliauskas
  • Virtuvės tipas degustacinės vakarienės, Skandinavijos įkvėpta virtuvė
  • Darbo laikas I-VII (12:00-23:00), degustacinės vakarienės II-VI nuo 19 val.
  • Adresas Pilies g. 34, Vilnius
  • Internete www.amandus.lt
  • Atidarymo metai 2017 m.
  • Vienu metu čia telpa 55 sėdimos vietos restorane (20 – bare)
  • Vidutinė patiekalo kaina degustacinės vakarienės kaina – 55 Eur/asm.
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (06:30-10:00)
  • Dienos pietūs yra (12:00-15:00)
  • Šunims nedraugiški
  • Mėgstamiausias prieskonis druska

2018 m. – 7 VIETA

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. 2016 m. „30 geriausių restoranų“ projekte Deivydas debiutavo su iki šiol ambicingiausiu savo projektu „Dublis“. Išsiskyrus jo ir investuotojų keliams, pernai Deivydas Praspaliauskas į trisdešimtuką grįžo su savo restoranu – „Amandus“, o šiemet su juo įsitvirtina sąraše išlikdamas toje pačioje – septintoje – vietoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Amandus“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Amandus“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Išskirtinio boutique viešbučio „Artagonist“ erdvėse įsikurusiame „Amandus“ verta apsilankyti ieškantiems kulinarinių patyrimų – būtent patiekalų šou ir degustacinės vakarienės yra stiprioji Deivydo Praspaliausko pusė ir jis nežada to keisti.

Be to, skandinaviška mokykla Deivydą lydi ne tik skonių paieškose, bet ir restorano organizavime. Šefui svarbu nebešvaistyti maisto dėl formos ir 100 proc. suvartoti naudojamą produktą. Taip pat jam svarbi lygybė kolektyve, todėl „Amandus“ vyrų ir moterų dirba po lygiai.

Beje, neseniai praktikai restorane prisijungė dietologė: „Jaučiu didelę atsakomybę prieš svečius tiekdamas maistą, todėl esu įsitikinęs, kad jis turi būti ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui“, – teigia šefas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Amandus“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Amandus“

MENIU TRUMPAI. „Amandus“ nuo antradienio iki šeštadienio 19 val. yra siūlomas degustacinis meniu, kuris susideda iš 10 žingsnių (6 šefo komplimentai, 3 patiekalai ir desertas). Galiausiai vakarienei pasibaigus svečiai iš restorano išeina gavę po simbolinę dovaną nuo šefo.

Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas

Per metus iš viso čia yra pristatoma 12 degustacinių meniu, kurie yra keičiami kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį. Pokyčiams daugiausia įtakos turi, žinoma, sezoniškumas. Kita svarbi taisyklė – šefui svarbu nesikartoti su produktais. Visa kita – improvizacija aukštame lygyje. D.Praspaliausko organizuojamos vakarienės trunka apie 3 val. Kaina asmeniui – 55 Eur.

Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Deserto „Ežiukas rūke“ variacijos.

Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./„Amandus“ patiekalas

ŠEFAS. Deivydas Praspaliauskas yra vienas geriausiai Lietuvoje žinomų šefų. Pirmasis jo ir buvusios partnerės restoranas „Lauro lapas“ buvusiame „Nykštuke“ duris atvėrė prieš 7 metus. Tiesa, restoranas veikia iki šiol, tik be Deivydo ir su visai kitokia koncepcija.

Vėliau D.Praspaliauskas atidarė „1 dublį“ Šopeno gatvėje. Restoranas veikė tik vakarais ir tik degustacinių vakarienių principu. Bene labiausiai nuskambėjęs jo ir verslo partnerių projektas – „Dublis“ Trakų g., kuris irgi veikia iki šiol, tačiau vėlgi be žinomo šefo. Jų keliai išsiskyrė dėl finansinių nesutarimų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Deivydas Praspaliauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Dabar Deivydas ir vėl yra vienvaldis restorano šeimininkas, kuris ir pats bendrauja su svečiais, ir diriguoja virtuvei. Beje, restorane vyrauja labai skandinaviškas požiūris į lyčių lygybę, todėl kolektyve vyrų ir moterų yra po lygiai.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?