30 geriausių restoranų Lietuvoje: 15 vieta – Viduržemio jūros regionų skonių įkvėptas „Ti'Ana“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Ti'Ana“
Restoranas „Ti'Ana“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

  • Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
  • Vadovas Renatas Jauniškis
  • Virtuvės tipas Viduržemio virtuvė
  • Darbo laikas I–VII 12:00–00:00
  • Adresas Didžioji g. 3, Vilnius
  • Atidarymo metai 2015 m.

Mąstant apie Viduržemio jūros regiono virtuvę Vilniuje, vienas iš patikimų pasirinkimų tarp geriausių šalies restoranų 15 vietoje atsidūręs restoranas „Ti'Ana“. Tai yra šio restorano debiutas projekte „30 geriausių restoranų“.

IDĖJA. Monake gyvenanti restorano savininkė vietos koncepcijos kūrimą ir įgyvendinimą patikėjo daugiau nei 20 metų patirtį šioje srityje turinčiam Renatui Jauniškiui. „Ti'Anos“ iššūkio jis ėmėsi kartu su šefu Jaroslavu Girdzijevskiu, palikę „IDW Esperanzą“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Jaroslavas Girdzijevskis

Gauta laisvė kurti įkvėpė vyrus atidaryti Viduržemio jūros regiono virtuvės restoraną, pasiliekant daug erdvės improvizacijoms. Toji laisvė leidžia visiškai prisitaikyti prie klientų norų. O nuolatinių klientų ši vieta turi išties nemažai. Viena iš to priežasčių – ši vieta dirba 7 dienas per savaitę nuo vidurdienio iki vidurnakčio ištisus metus. Stabilumas žmonėms juk patinka, tačiau, žinoma, tai tikrai ne pagrindinė priežastis pamėgti „Ti'Aną“...

VALGIARAŠTIS. Renatas kartu su virtuvės šefu Jaroslavu restorano meniu kuria kartu. Kadangi virtuvė šiame restorane, įsikūrusiame Vilniaus Senamiesčio širdyje, yra gana nedidelė, valgiaraštį reikėjo išsigryninti ir kažkurioje srityje specializuotis kruopščiau bei neišsiplėsti. Taip atsirado valgiaraštis su keliomis ryškiomis šio restorano stipriosiomis pusėmis: žalios žuvies, mėsos ir jūros gėrybių pasiūlymai ir daugiausia jūrinių produktų patiekalai ant grilio/krosnyje.

Tarp populiariausių patiekalų čia yra būtent jūriniai pasirinkimai: aštuonkojis sicilietiškai, šukutės bearnaise padaže, penktojo skonio „umami“ austrės iš Airijos su klasikiniais pagardais, rizotas, patiekiamas su krabų mėsa krabiniame kiaute, užkepamos šukutės ir pan. Taip pat klientai į „Ti'Aną“ sugrįžta ir dėl ypatingosios toskanietiškos tirštos žuvienės su jūros gėrybėmis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Ti'Ana“

Ir nors neišvengiamai Viduržemio jūros regiono virtuvė orientuota į jūrinius produktus, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis svarius pasirinkimus iš olandiškos veršienos, airiško ėriuko, juodojo anguso, patiekiamo su trumais ir pan. O mėsos tartarų mėgėjai labiausiai čia vertina jautienos tartarą. Tačiau „Ti'Anoje“ ruošiami tartarai yra verti atskiro paragrafo.

STIPRYBĖ TARTARAI. Nustatyta restorano kryptis – Viduržemio jūros skoniai – iškart pasufleravo raw baro galimybę. Taip tartarai ir kiti žalios žuvies, jūros gėrybių ir mėsos patiekalai čia tapo neatsiejama meniu dalimi. Netgi galima teigti, kad tai yra šios vietos stiprybė. Kiekvienas tartaras yra išieškotas ir tobulai subalansuotas. O įdomioji dalis yra ta, kad jis yra gaminamas prie kliento staliuko. Beje, pats Renatas juos ir sumaišo.

Valgiaraštyje visuomet yra bent 6–7 žuvies tartarų pasirinkimai (nuo jūrų šukučių, laukinės lašišos iki mahi mahi ir pan.) ir bent 2 mėsos (juodojo anguso išpjova, airiško ėriuko filė...). Pasirinkimas kinta kartu su sezonais.

DESERTAI. „Ti'Ana“ yra ta vieta, kur nebūtinai reikia eiti pietų ar vakarienės. Juk restoranas yra Senamiesčio širdyje, tad prisėdimas su kava ir desertu čia gali tapti malonia patirtimi. Ir nors meniu yra bene patys populiariausi desertai Europoje – tiramisu, panna cota, creme brule, chocolat au fondant ir pan. – kiekvienas jų čia yra savaip unikalus. Pavyzdžiui, creme brule gaminamas su „Bailey's“. Beje, desertams virtuvėje yra galimybė skirti daugiau dėmesio ir laiko nei, tarkime, kokioje nors Romos Senamiesčio kavinukėje, kur klientų srautai yra kur kas didesni, todėl neretai desertų skonis čia pralenkia autentiškus desertus iš Pietų Europos.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“

INTERJERAS. Kažkada šioje vietoje buvo universiteto biblioteka. Vėliau daug metų šis pastatas buvo namais Lietuvos žydams, o pastaruosius 15 metų iki „Ti'Anos“ atidarymo pastato langai buvo užkalti. Restorano šeimininkė, išsinuomojusi erdvę, sutvarkė ją iš pagrindų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“

Restorano interjeras yra šviesus, lengvas, neįpareigojantis ir dėl to kažkiek primena namų aplinką. Jo autorė Evelina Kezytė. Beje, „Ti'Ana“ turi dvi privačias erdves po keturias vietas, pasislėpusias už lengvai krintančių užuolaidų – tinka norintiems namų aplinkos, tačiau kai valgiaraščiu ir aptarnavimu pasirūpina savo srities profesionalai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“

VYNO KORTA. „Ti'Ana“ pristato save kaip šampano ambasadą. Čia visada yra pilstomos bent 5 šampano rūšys, o buteliais siūloma per 20 skirtingų šio burbuliuojančio prabangaus gėrimo rūšių. Vyno kortą daugiausia sudaro vynai iš Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos regionų. Žinoma, kadangi didesnis dėmesys šioje vietoje yra skiriamas žuvies patiekalams, tad ir baltų vynų pasirinkimas gausesnis. Ką rinktis prie vieno ar kito patiekalo, patars Renatas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“

ĮDOMU. Tai jau nebe pirmas restoranas šiame trisdešimtuke, kuris turi savo dėmesiu ir delikatesais išlepintą katiną. „Ti'Anos“ galiniame kieme gyvena Bonifacijus, kurį šeimininkė pasiėmė iš prieglaudos dingus prieš tai čia gyvenusiam gražuoliui. Bonifacijaus karamelinės spalvos kailis švyti iš tolo. Nenuostabu sužinojus, jog kasdien jis minta tunu, šukutėmis ir nuo „atsikraustymo“ netgi nėra ragavęs sauso kačių maisto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs