Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.
Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.
Taigi, susumavus Gero maisto akademijos narių balsus, 27 vietoje atsidūrė ir neoficialiai geriausia sušių vieta tapo restoranas „Rise“ Vilniuje.
- Restorano vadovai Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius
- Restorano šefai Jurgis Ražinskas ir Andrius Žiliukas
- Virtuvės tipas sušių restoranas
- Darbo valandos I–VI 11:00–22:00, VII 11:00–18:00
- Adresas Gedimino pr. 43, Vilnius
- Atidarymo metai 2016 m.
Visi vieno geriausių šefų Lietuvoje Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių someljė Lietuvoje Armino Darasevičiaus restoranai turi savo išskirtinumą, bet drauge pasižymi bendru kokybės standartu. Būtent jos trūkumas ieškant geriausių sušių mieste paskatino atidaryti „Rise“.
VIRTUVĖ. Išties yra nedaug restoranų, kurių virtuvėse vyrauja ramybė. „Rise“ dominuoja pagarba produktui, įrankiams, švarai ir taip, jai – ramybei. Netgi jeigu virtuvėje įsiplieskia koks nors ginčas, išsiaiškinama vėliau, o ne maisto gaminimo vietoje. Galiausiai pradedi galvoti, kad tas taikos jausmas patenka ir į lėkštę.
KOLEKTYVAS. Šiam restoranui Egidijus ir Arminas surinko kolektyvą iš anksto – likus pusmečiui iki atidarymo. Nors kai kurie komandos nariai sušius suka jau 10 metų, tačiau visą tą pusmetį jie dirbo kitame A.Darasevičiaus ir E.Lapinsko restorane – „Dine“. Šios praktikos tikslas buvo supažindinti juos su fine dining principais ir perduoti visuose šefo ir someljė dueto restoranuose puoselėjamą filosofiją – šviežumas ir pagarba produktui.
INGREDIENTAI. Sušių restoranams įprasta turėti paruoštukų – pripjaustytos žuvies, daržovių ir pan. „Rise“ to nėra. Šefas iš visos šviežios žuvies atsipjauna tiek, kiek jam tam kartui reikia, ir padeda žuvį atgal į šaldytuvą. Gavę šviežias žuvis, kai kurias jų jie patys išsirūko. Žuvį patiekalams renkasi pagal tai, kas tuo metu šviežiausia pasiūloje. Čia nėra naudojami produktai iš sūrimo (pavyzdžiui, krabų lazdelės), tačiau tikros krabo mėsos valgiaraštyje tikrai rasite. Tik tokiu būdu tiek Egidijus, tiek Arminas yra ramūs, žinodami, kad sušiai ir sašimiai „Rise“ yra šviežiausi, o sušių skonis ypatingas. Beje, dalis skonio paslapties slypi ir ryžiuose – virtuvė naudoja vienus kokybiškiausių ryžių, skirtus būtent sušių gamybai.
VALGIARAŠTIS. Iš viso a la carte yra apie 40 patiekalų pozicijų, tačiau tarp jų nėra kiek pabodusių „Filadelfijos“ ar „Kalifornijos“ variantų. Valgiaraštis yra gana stabilus ir atnaujinamas pagal įkvėpimą. Tarkime, dabar Egidijus su komanda į sušių gamybą bandys įvesti lietuvišką žuvį!
VERSLO PIETŪS. Dienos pietų metu pasireiškia virtuvės fantazija. Kaip sako Egidijus, ryžių virimo būdas yra vienas, pjaustymo būdai yra griežti, tačiau kūrybos prasme „Rise“ nėra taisyklių. Būtent dėl to jie vengia save vadinti japoniško maisto restoranu. Beje, dienos pietų komplekso kaina čia – 7–8 eurai.
GĖRIMŲ KORTA. Ten, kur ranką yra padėjęs vienas geriausių šalies someljė ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius, ten prie patiekalų renkantis vyną problemų neturėtų kilti. „Rise“ turi didžiausią pilstomo vyno pasirinkimą nei bet kuri kita sušių vieta Lietuvoje. Tiesa, čia nėra raudonojo vyno, tačiau yra itin didelis rožinių vynų pasirinkimas. Be vyno, prie sušių „Rise“ komanda siūlo paragauti japoniško alaus, sakės ir netgi viskio, pagaminto Japonijoje.
ĮVERTINIMAS. Japonai keliaudami paprastai nevalgo ne japonų ruošiamo maisto, o štai „Rise“ galima nuolat pamatyti japonų turistų, besimėgaujančių Lietuvoje pagamintais sušiais. Juos įvertino ir Japonijos ambasada Lietuvoje.
INTERJERAS. Restorano aplinka yra gana santūri. Interjeras aiškus, jaukus ir sterilus. Galvojant apie šią erdvę, švara visur yra pirmoje vietoje.
PAVADINIMAS. Galvodami apie pavadinimą, Egidijus ir Arminas panoro iššūkio ir ryžosi sušių restoranų Lietuvoje pakilimui. Žodis „rise“ anglų kalba ir reiškia „kilti“. Be to, Japonija yra tekančios saulės šalis. O kur dar argumentas, kad pavadinimas susideda iš 4 raidžių, kaip ir trijų kitų Egidijaus ir Armino restoranų pavadinimai („Dine“, „Time“, „Somm“)!
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt