Sostinės restorano Gaspar’s šefas Gaspar Fernandes atskleis kokį prieskonių mišinį naudoja žuviai ir kaip pagardinti ryžius, kad jie turėtų išraiškingą skonį. Šiame recepte naudojami gamybos principai itin paprasti, o marinatą ir prieskonių mišinius galima naudoti ruošiant ir kitus žuvies, jūros gėrybių ar mėsos patiekalus.
Rudens sezono įkvėpti receptai, kuriuos pristato šalies geriausių restoranų šefai trumpuose video – kas savaitę naujienų portale 15min.
Žuvis su kokosų padažu ir pagardintais ryžiais
Gaspar Fernandes, restoranas „Gaspar’s“
Žuvis:
- Menkės / oto ar kitos žuvies filė - 150 g (vienam asmeniui)
Žuvies marinatui:
- Kalendros sėklos 10 g
- Čili pipirų milteliai 10 g
- Ciberžolės milteliai 15 g
- Žalioji citrina 1 vnt.
- Alyvuogių aliejus 15 ml
- Česnako skiltelė
- Žiupsnelis druskos
- 60 gr sviesto žuvies kepimui (žuvis kepama keptuvėje, bet ją taip pat galima kepti orkaitėje ar ant grilio)
Padažui:
- Kokosų pieno 100 ml
- Vandens 15 ml
Pagardintiems ryžiams:
- Virti basmati ryžiai 120 g (vienam asmeniui)
- Svogūnų laiškai 15 g
- Susmulkinta morka 15 g
- Žalieji žirneliai 15 g
- Susmulkintos kalendros žolelės 5 g
- Švelnus sojų padažas 10 ml
- Čili pipirų milteliai 5 gr
- Pusės žaliosios citrinos sultys
- Sviestas arba alyvuogių aliejus 50 ml
Marinuotam svogūnui:
- Supjaustyta pusė raudono svogūno
- Pusės žaliosios citrinos sultys
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis baltojo cukraus
Sutarkuokite česnaką ir sumaišykite su kalendros sėklomis, čili pipirais, ciberžolės milteliais, žaliosios citrinos sultimis, druska ir alyvuogių aliejumi. Šiuo marinatu ištepkite žuvį ir palikite šaldytuve bent valandai (idealiu atveju 6 valandoms).
Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus ir įdėjus žuvį šiek tiek sumažinkite kaitrą. Kepkite žuvį ant vienos pusės maždaug 3 minutes, tada apverskite ir į keptuvę įdėkite sviestą, kurį nuolat šaukštu šlakstykite ant žuvies dar maždaug 2 minutes. Pabaigai išspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir žuvį išimkite iš keptuvės.
Toje pačioje keptuvėje sumaišykite kokosų pieną su šaukštu vandens ir jį sušildykite.
Ištirpdykite keptuvėje sviestą ir kelias minutes pakepkite svogūną ir morką. Tada įdėkite išvirtus ryžius ir sumaišykite su visais likusiais ingredientais.
Plonai supjaustytą raudoną svogūną sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis, cukrumi ir druska ir pamarinuokite 5-7 minutes.
Žuvį papuoškite marinuotais svogūnais, kalendros žolelėmis ir patiekite kartu su kokosų padažu ir pagardintais ryžiais.
„30 geriausių restoranų Lietuvoje” – Lietuvos gastronomijos ekspertų kasmet sudaromas restoranų reitingas šiemet dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėtas iki 2021 metų pavasario.