Apelsinai – ne tik skanus, bet ir tikrai sveikas maistas. Apelsinai stiprina imuninę sistemą ir pakelia nuotaiką. Reikėtų pirkti apelsinus, kurie nėra supakuoti į tinklinį maišelį, nes apžiūrint pavienius lengviau įvertinti jų kokybę, minkštumą, spalvą.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis apelsinus?
Išvaizda
Ieškokite nedidelio įdubimo vaisiaus šone. Jei yra, nedvejodami meskite apelsiną į krepšį. Jis saldus, sultingas ir be sėklų.
Svoris
Čia viskas paprasta – kuo apelsinas sunkesnis, tuo daugiau jame sulčių. Jei vaisiai šviesūs, gali būti sausi ir nelabai saldūs.
Pauostykite
Prinokę apelsinai turi stipresnį gaivų aromatą. Neprinokę vaisiai beveik neturi aromato ir gali būti rūgštūs, beskoniai.
Žievė
Jei žievelė plona ir lygi, apelsiną galima drąsiai dėti į krepšelį, nes jis saldus ir prinokęs. Nesirinkite vaisių su stora ir nelygia odele, jie nėra labai saldūs. Žalia odelė – ženklas, kad vaisiai neprinokę. Prinokę apelsinai turi ryškiai oranžinę spalvą. Jei apelsino žievelė per daug blizga, vaisius gali būti apdorotas vašku.
Daugelis žmonių apelsinus laiko netinkamoje vietoje
Apelsinų sezonas trunka nuo lapkričio iki pavasario. Tačiau sultingi ir aromatingi apelsinmedžio vaisiai gali greitai sugesti dėl netinkamo laikymo.
Daugelis žmonių apelsinus laiko vaisių dubenėlyje ant stalo, tačiau iš tiesų apelsinus geriausia laikyti šaldytuve. Optimali apelsinų laikymo temperatūra yra nuo keturių iki šešių laipsnių, tai yra šaldytuvo temperatūra. Kambario temperatūroje laikomi apelsinai greičiau išdžiūsta ir sunoksta.
Apelsinai taip pat itin jautrūs etilenui, o tai reiškia, kad jų negalima dėti į tą patį krepšelį su, pavyzdžiui, bananais, obuoliais, kriaušėmis ar pomidorais.
Šiek tiek skonio
Kartaus skonio juodoji arbata ar lengva, gaivi žalioji arbata sušildo kūną iš vidaus, tačiau gali būti nuobodaus skonio. Norėdami arbatai suteikti daugiau gaivumo, galite naudoti džiovintą apelsino žievelę.
„Apelsinai patys savaime yra skanus užkandis, tačiau ir jų žievelės gali daryti stebuklus, taip pat ir su arbata“, – rašo žurnalas „Tasting Table“ . Čia verta paminėti, kad didelę dalį apelsino skonio ir aromato lemia žievelės aromatiniai aliejai. Štai kodėl citrusinių vaisių žievelės yra įrašytos daugelyje receptų.
Į arbatą įdėjus džiovintos apelsino žievelės, ji išskiria gaivų ir saldų aromatą, kuris karštam gėrimui suteikia naujo skonio. Be to, mandarinų žievelėse yra naudingų maistinių medžiagų, vitaminų ir antioksidantų.
Apelsinų žievelę lengviausia džiovinti orkaitėje žemiausioje temperatūroje. Tai trunka tik dvi tris valandas. Pašalinkite kuo daugiau baltos žievelės dalies. Tada žievę galima supjaustyti mažesniais gabalėliais, kuriuos galima lengvai įkišti į arbatos sietelį.