Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, vienas iš didžiausių sriubų pliusų – ne tik skonis, nauda sveikatai, bet ir nesudėtingas paruošimas.
„Sriuba – visame pasaulyje nuo neatmenamų laikų mėgstamas patiekalas. Be to, šis patiekalas labai tinka sezoninių daržovių panaudojimui. Sriubą lengvai išvirsite iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių, mėsos ar žuvies: nuo burokėlių ar kopūstų sriubos su mėsos kukuliais ar šonkauliukais iki egzotiškų sriubų su kokosų pienu ir jūros gėrybėmis“, – vardija V.Juodkazienė.
Dar viena mėgstama sriubos rūšis – trintos sriubos. Pasak ekspertės, jų mėgėjai šį patiekalą ypač vertina dėl švelnios tekstūros ir skonio. Visgi, kaip teigia ekspertė, tam, kad trinta sriuba nustebintų savo skoniu – kelias taisykles žinoti verta.
Karamelizuokite daržoves. Daržovės įgaus ryškesnį skonį, jeigu jas prieš trinant virsite ne vandenyje, o apkepsite orkaitėje. Kaip teigia V.Juokdazienė, įvairiausias šaknines daržoves – burokėlius, salierus, pastarnokus, saldžiąsias bulves ar moliūgus, pomidorus, brokolius, svogūnus – geriausia yra apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apkepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Visgi, omeny reikia turėti tai, kad skirtingų daržovių kepimo laikas yra skirtingas. Pavyzdžiui, pomidorams apkepti užtenka ir 10–15 min, gabalėliais supjaustytam moliūgui apie pusvalandžio, o burokėliams ar bulvėms gali prireikti ir daugiau laiko. Jeigu daržoves norite pasiruošti greičiau, jas pakepinti galite ir keptuvėje.
Išvirkite naminio sultinio. Nors sultinio kubeliai sriubai išsivirti puikiai tinka, skaniausią sriubą pasigaminti pavyks, jei naudosite namie ruoštą sultinį. Kaip teigia V.Juodkazienė, norint neužgožti sriubos ingredientų skonio, geriausia rinktis vištienos sultinį, tačiau puikiai tiks ir bet kurios kitos mėsos ar žuvies sultinys.
Pasak maisto ekspertės, sultiniui išvirti – gali prireikti laiko. Geriausia jį virti iš nuo mėsos ar žuvies likusių kaulų. Kaulus geriausiai virti ant nedidelės ugnies, kelias valandas, paskaninus lauro lapais, druska, pipirų žirneliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.
Vida Press nuotr./Su sultiniu ruošta sriuba
Nepamirškite rūgštelės. Kaip teigia V.Juodkazienė, norint praturtinti sriubos skonį, reikėtų nepamiršti jos pagardinti ne tik druska ar pipirais, bet ir įpilti į ją šiek tiek rūgštelės, pavyzdžiui, ryžių, vyno, obuolių acto. Jei mėgstate citrusinių vaisių skonį, puikiai tiks ir paprastos ar žaliosios citrinos (laimo) sultys. Pavyzdžiui, šlakelis obuolių acto praturtins burokėlių sriubos skonį, o šlakelis citrinos sulčių puikiai derės moliūgų sriuboje.
Paskaninkite priedais. Pasak V.Juodkazienės, ruošiant trintą sriubą, vertėtų nepamiršti ir įvairiausių priedų. Tai gali būti skrudintos duonos gabaliukų ar šviežios žolelės, tokios kaip bazilikai, kurie puikiai tinka prie trintos pomidorų sriubos, ar petražolės bei krapai, kurie paskanina burokėlių ar trintų kalafiorų sriubą. O, tarkime, kalendra – puikiai dera prie moliūgų. Be to, sriubas galite gardinti ir skrudintos šoninės gabalėliais ar sūriu, pavyzdžiui, feta ar tarkuotu parmezanu.
V.Juodkazienė dalijasi ir puikaus skonio kreminės lęšių ir žirnių sriubos su šonine receptu.
Trinta lęšių ir žirnių sriuba su šonine
Ingredientai:
- 100 g rūkytos šoninės;
- 80 g svogūnų;
- 2 skiltelės česnako;
- 60 g morkų;
- 60 g saliero;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 150 g konservuotų žaliųjų žirnelių;
- 200 g konservuotų lęšių;
- 1 l daržovių sultinio;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
- 1–2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 mėgstamos duonos riekelės.
Gaminimas:
1. Supjaustykite šoninę mažesniais gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite daržoves: svogūnus, morkas, salierus bei česnaką. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, pakepinkite šoninę ir perkelkite ją ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių.
2. Į puodą su iš šoninės išsiskyrusiais riebalais suberkite svogūnus ir porą minučių juos pakepinkite. Suberkite česnaką, morkas, salierus, dar porą minučių pakepinkite, tuomet suberkite maltas paprikas, žirnius ir lęšius. Viską užpilkite daržovių sultiniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 15–20 minučių.
3. Pagardinkite sriubą pipirais ir druska (prieš sūdant, paragaukite – jei sultinys ganėtinai sūrus, druskos gali ir nereikėti). Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos, kreminės masės ir patiekite su petražolėmis, skrudinta šonine bei mėgstamos duonos riekelėmis.
Jūsų dėmesiui – dar 9 trintų sriubų receptai:
Ingredientai
Trumai (keli konservuoti papuošimui) 2.00 vnt.
Lydytas sūrelis (indelis) 1.00 vnt.
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Grybai:
5.00 vnt. (džiovinti baravykai)
Kaip gaminti
1. Baravykus užpilkite vandeniu ir pusvalandį pamirkykite.
2. Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kai šie dailiai pagels, sumeskite nuvalytus supjaustytus pievagrybius ir smulkintus mirkytus baravykus. Viską kepkite apie 8 min., sukrėskite troškinį į puodą su daržovių nuoviru arba sultiniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., įmaišykite lydytą sūrelį ir grietinėlę.
3. Sriubą išplakite iki vientisos masės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Tiekite su smulkintais porais, trumais ir sūriu užkeptu baltos duonos trapučiu.
Suskleisti
Ingredientai
Riebalų mišinys: (tepamas) 1.00 valg. š.
Nuoviras: (daržovių) 1.00 arbat. š.
Avių sūris: (trupintas) 100.00 g
Kaip gaminti
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti.
2. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite.
3. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.
4. Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo.
5. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Porai:
1.00 vnt. (nedidelis)
Pipirai:
3.00 vnt. (kvapniųjų grūdelių)
Kaip gaminti
- Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje kartu su lauro lapeliais ir kvapiaisiais pipirais, kol suminkštės.
- Tada lauro lapelius ir pipirus išgriebkite iš puodo. Išjunkite ugnį.
- Porą supjaustykite griežinėliais, pakepinkite keptuvėje išlydytame svieste ir supilkite į puodą su bulvėmis.
- Jeigu reikia, pasūdykite, įberkite pipirų, tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
- Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir sudėkite nuo burbuolių nupjaustytus kukurūzų grūdelius, pavirkite 4 min.
- Sriubą galite pagardinti grietinėle.
Suskleisti
Ingredientai
Svogūnai:
1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Cukinijos:
500.00 g (supjaustytų gabalėliais)
Česnakai:
2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Pomidorai:
2.00 vnt. (apvirinti (nuluptos odelės) ir supjaustyti)
Kaip gaminti
1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
Suskleisti
Ingredientai
Kokosų pienas:
200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.75 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.
2. Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Bulvės:
2.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos kubeliais)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Plokščią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir po žiupsnį druskos bei juodųjų pipirų, kepinkite pamaišydami, kol svogūnai taps perregimi. Sudėkite bulves ir 3/4 kalafiorų, supilkite sultinį ir įmeskite čiobrelių šakeles.
3. Virkite daržoves ant nedidelės ugnies apie 30 min., retkarčiais pamaišydami, kol jos suminkštės, tada išimkite čiobrelių šakeles.
4. Kol sriuba verda, likusius 1/4 kalafiorų bei briuselinių kopūstų lapelius paskleiskite kepimo formoje, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska. Kepkite 5–7 min., kol briuselinių kopūstų lapeliai suglebs, tada juos išimkite iš skardos, o kalafiorus pakepkite dar 7–10 min., kol taps auksiniai.
5. Visą puodo turinį elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Grąžinkite ant ugnies, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite, paragaukite, ar netrūsta druskos ar pipirų.
6. Įpilkite sriubos į dubenėlius, į kiekvieną įberkite po šaukštą-kitą keptų kalafiorų žiedynėlių ir briuselinių kopūstų lapelių, paskaninkite ožkų pieno sūriu.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.
2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.
3. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.
4. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.
Suskleisti
Ingredientai
Žuvis:
150.00 g (šalto rūkymo raudonos žuvies filė)
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Muskatas:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite kubeliais.
2. Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir apkepinkite supjaustytas daržoves.
3. Užpilkite verdančiu vandeniu, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite ant mažos ugnies 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.
4. Sutrinkite sriubą blenderiu (geriausiai – su panardinamu), įpilkite grietinėlę, sudėkite prieskonius pagal skonį.
5. Patiekiant lėkštėse į sriubą įdėkite žuvies gabalėlį ir apibarstykite smulkintais krapais.
Suskleisti