4 nauji patiekalai visai dienai: nuo iš vakaro ruoštų grikių pusryčiams iki keksiukų desertui

Kalbai pasisukus apie subalansuotą ir sveiką mitybą, neretai įsivaizduojama daug (ne pačių skaniausių) daržovių ar greitai nusibostančių patiekalų. Vis dėlto norint ne tik jaustis sveikiems ar darbingiems, bet ir išvengti įvairių ligų, maitintis vertingais, naudingų medžiagų kupinais patiekalais būtina. O dar smagiau, kad apsirūpinti reikalingomis medžiagomis galima net ir valgant desertus.
Vertingi ir skanūs dienos patiekalai
Vertingi ir skanūs dienos patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Rūpinimosi savo organizmu svarbą supranta ir virtuvės šefas Aurimas Petrikas bei maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė. Į dietologų rekomendacijas atsižvelgęs A.Petrikas paruošė kakavinių keksiukų receptą, o N.Kurganovė sudarė visos dienos mitybos planą, kuriame netrūks nei geležies, nei kitų svarbių medžiagų.

Tinklaraštininkės Natalijos Kurganovės dienos valgiaraštis:

Pusryčiams – iš vakaro paruošti grikiai

Ingredientai:

  • 50 g grikių;
  • 250 ml augalinio pieno, pavyzdžiui, lazdyno riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 valg. šaukšt. klevų ar kito sirupo;
  • keli lašai vanilės esencijos;
  • 1 bananas;
  • sezoninių uogų ar vaisių (pvz., 50 g braškių, 50 g mėlynių).

Gaminimas:

1. Grikius nuplauname ir užmerkiame vandenyje valandai.

2. Paskui praskalaujame po tekančiu vandeniu ir suberiame į dubenėlį, iš kurio valgysite.

3. Supilame pieną, pasiskaniname sirupu, cinamonu ir vanile.

4. Suberiame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome.

5. Bananą supjaustome arba sutriname šakute ir įmaišome į masę.

6. Padedame nakčiai į šaldytuvą.

7. Ryte papuošiame mėgstamomis uogomis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Grikių su priedais pusryčiams ingredientai
Tinklaraštininkės nuotr. /Grikių su priedais pusryčiams ingredientai

Pietums – kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 4 vidutinio dydžio burokėliai;
  • 200 ml kokosų pieno + keli šaukštai pagardinti;
  • 500 ml sultinio;
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 žalioji citrina;
  • ½ arbat. šaukšt. šių prieskonių: kumino, kalendros, cinamono, muskato;
  • žiupsnelis imbiero;
  • pipirų;
  • druskos;
  • aliejaus ar sviesto (kepimui);
  • patiekti: lukštentų kanapių sėklų, linų sėmenų ir žalumynų.

Gaminimas:

1. Burokėlius nuplauname, kiekvieną suvyniojame į foliją ir pašauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę maždaug 90 min., arba kol visai iškeps.

2. Nulupame burokėlių odelę ir supjaustome į keturias dalis.

3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus, apkepame smulkiai pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudedame smulkintą česnaką ir kepame, kol suminkštės. Beriame prieskonius, po minutės, kai pasklis aromatas, supilame sultinį, sudedame burokėlius.

4. Trintuvu sutriname iki tyrės konsistencijos, supilame kokosų pieną. Jeigu norisi, dar kartą sutriname.

5. Pateikiame apšlakstę kokosų kremu, apibėrę kanapių baltymais, linų sėmenimis, žalumynais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu
Tinklaraštininkės nuotr. /Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu

Vakarienei – sotieji Budos dubenėliai

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 60 g špinatų;
  • 120 g brokolių;
  • 60 g sorų kruopų;
  • 1 avokadas;
  • 1 saldžioji bulvė;
  • sauja pistacijų;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
  • 4 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 10 valg. šaukšt. šilto vandens;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • citrinos sulčių, pagal skonį.
Tinklaraštininkės nuotr. /Budos dubenėlio ingredientai
Tinklaraštininkės nuotr. /Budos dubenėlio ingredientai

Gaminimas:

1. Bulves nuplauname, nuskutame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į kepimo skardą, apšlakstome aliejumi, uždengiame folija ir pašauname į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 40 min. Paskui atidengiame, apiberiame mėgstamais prieskoniais (džiovintu rozmarinu, pipirais, druska), padidiname temperatūrą iki į 200 °C ir kepame dar 20 min.

2. Sorų kruopas nuplaunama ir verdame 20 min., arba kaip nurodyta ant pakuotės.

3. Brokolių žiedynus apverdame garuose 6 min. (galima sudėti į kiaurasamtį ir garinti virš verdančių kruopų. Taip pat galima valgyti brokolius ir žalius).

4. Avokadą supjaustome juostelėmis.

5. Visus padažo ingredientus sumaišome, jeigu norisi skystesnio – įpilkite daugiau vandens.

6. Ingredientus sudedame į dubenėlius: špinatai, kruopos, brokoliai, avokadas, bulvės.

7. Apšlakstome padažu, apiberiame riešutais ir sėklomis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Budos dubenėlis
Tinklaraštininkės nuotr. /Budos dubenėlis

Virtuvės šefo A.Petriko kakaviniai keksiukai

Ingredientai (8 keksiukams):

  • 100 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 30 g kakavos miltelių;
  • 3 kiaušiniai;
  • 50 ml pieno.

kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 250 ml grietinėlės;
  • 30 g kakavos miltelių;
  • 100 g cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Išplakame kiaušinius su cukrumi, į masę sudedame lydytą sviestą, išmaišome.

2. Suberiame miltus, cukrų, kakavos miltelius.

3. Pilame pieną ir maišome atsižvelgdami į tai, kad masė netaptų pernelyg skysta.

4. Tešlą pilame į formeles ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepame apie 20 minučių.

Kol keksiukai kepa, paruošiame kremą:

5. Į dubenį sudedame maskarponės sūrį ir grietinėlę. Plakame plaktuvu tol, kol masė pasidaro puri ir tiršta – kremo konsistencijos.

6. Suberiame kakavos miltelius ir cukraus pudrą (cukraus pudros kiekį galima keisti priklausomai nuo mėgstamo saldumo). Plakame, kol milteliai įsimaišo į masę.

7. Atvėsusius keksiukus puošiame kremu, tai galite padaryti naudodami konditerinį maišelį su specialiu antgaliu. Jei šių įrankių neturite, kremą paprasčiausiai tepkite šaukštu. Dekoruoti galite namuose turimais saldėsiais, pavyzdžiui, sausainiais ar šokolado rutuliukais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kakaviniai keksiukai
Tinklaraštininkės nuotr. /Kakaviniai keksiukai

Pastaba: Keksiukų gamybai svarbu naudoti kokybišką kakavą. Kepiniui ji suteiks ne tik sodrų skonį, bet ir organizmą papildys naudingomis medžiagomis, viena jų – geležis – svarbi energijai, metabolizmui ir bendrai organizmo būklei palaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis