„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

4 originalių šaltsriubių receptai: prireiks ir varškės, ir silkės

Karaliaujant karščiams, keičiasi ir mūsų mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, kai tik galime, renkamės lengvą, gaivinantį maistą. Šiltuoju sezonu itin mėgstame šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.
Šalta sriuba
Šalta sriuba / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rodo pranešime žiniasklaidai pristatomi prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kurias skanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako šio tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas. Jis dalinasi 4 lengvai paruošiamų šaltų sriubų receptais, jas išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba

Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo.

Ingredientai:

  • 1,5 litro pasukų;
  • 2 agurkai;
  • 5 pomidorai;
  • svogūnų laiškų;
  • petražolių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Pradėti reikia nuo daržovių paruošimo: vieną agurką sutarkuokite stambia trintuve, kitą supjaustykite stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus.

2. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame supiltos pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti.

3. Tokią sriubą geriausia patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba
„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba

Šalta baltoji sriuba

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi.

Ingredientai:

  • 500 ml kefyro;
  • 1 ilgavaisis agurkas;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 8 ridikėliai;
  • sauja svogūnų laiškų;
  • ryšulėlis krapų;
  • 1 stiklinės šalto virinto vandens;
  • žiupsnelių druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su kefyru.

2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.

3. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.

„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba su daržovėmis
„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba su daržovėmis

Gaivinanti vasariška sriuba

Dar viena gaivinanti vasariška sriuba, kuriai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės kefyro;
  • 200 gramų varškės;
  • 1 stiklinė vidutinio riebumo grietinės;
  • 3 kietai virti kiaušiniai;
  • 2 jauni svogūnėliai su laiškais;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 agurkai;
  • 200 g ridikėlių;
  • šiek tiek krapų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • mėtos lapelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais.

2. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus.

3. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Vida Press nuotr./Šalta sriuba su ridikėliais
Vida Press nuotr./Šalta sriuba su ridikėliais

Žemaitiškas šmakalas

Norintiems paskanauti šio to visai neįprasto, rekomenduojama išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą.

Ingredientai:

  • 1 stambi sūdyta silkė (neišdarinėta);
  • 1 litras rūgpienio;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • žalumynų – svogūnų laiškų bei krapų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų.

2. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas.

3. Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais.

4. Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs