4 puikūs patiekalai iš pigių produktų: nuo makaronų apkepo iki manų kruopų pyrago

Dažnas mūsų bent retkarčiais norime palepinti šeimą ar nustebinti draugus netikėtais, gal net gurmaniškais patiekalais. Tačiau neretai stabdo tai, jog, atrodo, privaloma prisipirkti brangių produktų, tokių ingredientų, kuriuos vėliau naudosime retai... Iš tiesų nekasdienių patiekalų galima paruošti ir iš pigių ingredientų – makaronų, ryžių, kruopų, tereikia pasitelkti fantaziją!
Manų kruopų pyragas
Manų kruopų pyragas / Astos Černės nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, kai norima pavalgyti sočiai, greitai ir pigiai, lietuviai dažniausiai renkasi įvairias kruopas, makaronus ir daržoves. O šio tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas priduria, kad vienas kasdienių produktų – makaronai – dažnai yra nuvertinamas, tačiau to daryti nereikėtų, nes iš jų, papildant vos keliais priedais, galima pagaminti nuostabių patiekalų.

Keliais receptais maisto ekspertas ir dalinasi:

Makaronų apkepas su vištiena ir brokoliais

Ingredientai:

  • 500 g vištos krūtinėlės;
  • 800 g makaronų;
  • 200 g brokolių;
  • 5-6 maži pomidorai;
  • 200 g fermentinio sūrio;
  • 200 ml grietinėlės;
  • 1 kiaušinis;
  • sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

1. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite svogūną bei česnakus. Brokolius suskaldykite nedideliais žiedynais bei apvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir per tą laiką išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant jų pakuotės.

3. Kol makaronai virs, nedideliais gabaliukais supjaustykite vištieną bei sudėkite ją į keptuvėje įkaitintą aliejų. Pamaišykite ir pakepkite apie keletą minučių ir tuomet perdėkite į dubenį.

4. Keptuvėje ištirpdykite sviestą bei suberkite svogūnus. Kepkite ant silpnos ugnies, kol jie taps skaidrūs. Suberkite česnakus, grietinėlę suplakite su kiaušiniu, įberkite druskos ir pipirų bei viską suverskite į keptuvę su svogūnais.

5. Į kepimo indą, tinkamą kepti orkaitėje, įpilkite šaukštą aliejaus, suverskite makaronus bei sumaišykite. Užberkite sūrio bei išmaišykite. Tolygiai ant viršaus suberkite vištieną, išdėliokite brokolius bei pusiau perpjautus pomidorus. Supilkite grietinėlę su svogūnais, suberkite likusį sūrį, kepimo indą kiškite į orkaitę bei kepkite apie 20-30 minučių.

Fotolia nuotr./Makaronų apkepas
Fotolia nuotr./Makaronų apkepas

Rizotas su miško grybais ir moliūgu

Ingredientai:

  • 200 g ryžių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 100 ml baltojo vyno;
  • 600 ml grybų sultinio;
  • 300 g moliūgo;
  • 150 ml virtų grybų;
  • 50 g sviesto;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Moliūgą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite į tyrę.

2. Viename puode užvirkite sultinį, o kitame pradėkite gaminti rizotą. Alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, suberkite ryžius ir kelias minutes juos pakepinkite, kad jie taptų skaidrūs. Tuomet užpilkite baltuoju vynu, jį nugarinkite, o tada įpilkite samtelį karšto sultinio. Pamaišykite, leiskite visam skysčiui susigerti ir vėl pilkite samtelį. Taip darykite tol, kol bus sunaudotas beveik visas sultinys, o ryžiai išbrinks ir suminkštės.

3. Berkite virtus grybus, dėkite moliūgo masę, išmaišykite ir užpilkite likusius sultiniu. Įmeskite gabaliuką sviesto, užgesinkite ugnį ir uždengę puodą, leiskite rizotui dar pastovėti kelias minutes.

Vida Press nuotr./Rizotas su grybais
Vida Press nuotr./Rizotas su grybais

Perliniai kepsneliai su pievagrybiais

Ingredientai:

  • 200 g virtų perlinių kruopų;
  • 2 morkos;
  • 10 pievagrybių;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • 1 svogūnas;
  • 6 valg. šaukšt. miltų;
  • 4 valg. šaukšt. grietinės;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Česnaką, svogūną ir pievagrybius smulkiai supjaustykite, o morkas ir sūrį – sutarkuokite.

2. Į dubenį sudėkite visus susmulkintus ir likusius ingredientus bei viską gerai išmaišykite. Jei masė gausis per drėgna, įberkite daugiau miltų, o jei per sausa – daugiau grietinės.

3. Drėgnomis rankomis iš gautos masės formuokite kepsnelius, dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių.

„Scanpix“ nuotr./Kruopų paplotėliai
„Scanpix“ nuotr./Kruopų paplotėliai

Manų kruopų pyragas

Ingredientai:

  • 250 ml manų kruopų;
  • 1 pakelis jogurto arba kefyro;
  • 100 g sviesto;
  • 0,5 stiklinės cukraus;
  • 1,5 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Manų kruopas sumaišykite su kefyru ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad gerai išbrinktų.

2. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius ir gerai išplakite. Suberkite kepimo miltelius, kefyro (arba jogurto) ir manų kruopų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.

3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

123RF.com nuotr./Manų kruopų apkepas
123RF.com nuotr./Manų kruopų apkepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis