1. Supjaustytas daržoves sudėkite į puode verdantį vandenį.
2. Po poros minučių suberkite ryžius, sukratykite smulkintus prieskonius ir įberkite druskos, juodųjų pipirų.
3. Įpilkite šiek tiek aliejaus ir dar truputį pavirkite sriubą. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Ryžius ir žirnius išmirkykite ir apvirkite, bet neišvirkite. Mėsą supjaustykite ir patroškinkite keptuvėje ant sviesto su svogūnais, stambiai tarkuotomis morkomis ir nedideliu gabalėliu irgi tarkuoto moliūgo. Nepamirškite įberti šaukštelio druskos, laurų lapelių ir juodųjų pipirų.
2. Didelį moliūgą (recepto autorės naudotas svėrė 7 kg) perpjaukite per pusę, kraštus išpjaustykite danteliais. Išskobkite dalį minkštimo. Kruopas sumaišykite su mėsa ir daržovėmis, įberkite nedaug ciberžolės, rozmarino, laiškinio česnako, o baziliko – daugiau. Įpjaustykite žalių petražolių ir viską sumaišykite.
3. Nedideliame kiekyje virinto vandens suplakite kaušinį, supilkite į įdarą, vėl maišykite. Moliūgo vidų ištrinkite maždaug šaukšteliu druskos ir sukrėskite masę į jį. Kepkite karštoje orkaitėje apie 1,5 val. uždengę folija. Į stiklinį indą, kuriame kepa moliūgas, įpilkite maždaug stiklinę vandens. Iškepus, jei inde atsirado daug vandens, nupilkite.
4. Tiekite į stalą su tuo pačiu indu, tik nuvalytu. Puoškite pagal savo fantaziją. Pjaustykite ir dėkite į lėkštes. Pačios moliūgo žievės geriau nevalgykite – tik minkštimą, kuriame yra daugybė sveikatai naudingų medžiagų!
Autorės nuotr./Rudeniškas troškinys „Magdutė“ |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Supilkite medų, vandenį, romą ir tirpintą sviestą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jei matote, kad tešla pernelyg biri, įpilkite dar šaukštą ar porą šaukštų vandens, kol ji taps minkoma.
- Išminkytą tešlą padalykite į dvi dalis. Perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 0,5–0,7 cm storio. Medžio lapo formos sausainio formele išspauskite sausainius ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Dantų krapštuku, mediniu pagaliuku ar šakutės dantukais „dekoruokite“ sausainius – išpieškite linijas.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min., kol gražiai patamsės. Karšti sausainiai bus minkšti, todėl palikite juos atvėsti ir sutvirtėti.
1. Miltus sutrupinkite su kambario temperatūros sviestu. Įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų, įberkite žiupsnelį druskos, sukrėskite citrinos žievelę, minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve.
2. Iškočiokite iš tešlos 28 cm skersmens lakštą ir įtieskite į 24 cm skersmens apvalią skardą. Prispauskite kraštus. Lakštą subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių. Kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje maždaug 15 min. Išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.
3. Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite 180ºC karštumo orkaitėje apie 50 min. Keptą moliūgą nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės.
4. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir gerai išmaišykite.
5. Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę, kepkite 35 min., apibarstykite cukrumi ir cinamonu ir dar pakepkite 5 min. Atvėsinkite, supjaustykite ir patiekite su plakta grietinėle.
Taip pat skaitykite: Receptų konkursas „Mano gardus ruduo“. Laimėkite išskirtinio skonio sūrių rinkinius!