Kaip svarbus, bet nedidelis, gal net bandomasis projektas gimę rinkimai „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje įgauna vis daugiau reikšmės. Akivaizdu, jog jie ne tik neišsikvėpė, tačiau kasmet sulaukia vis daugiau svorio bei dėmesio ne tik lietuviams, tačiau tampa gidu ir turistams. Organizatoriai teigia ketinantys dar labiau išsigryninti balsavimo šiuose rinkimuose mechanizmą bei steigti naujų nominacijų.
Specialaus renginio metu Vilniaus restorane „Džiaugsmas“ rinkimų iniciatorė „Gero maisto akademija“ kartu su pagrindiniu projekto partneriu indų ir interjero prekės ženklu „iittala“ paskelbė trumpąjį restoranų sąrašą, jame – 60 restoranų įvairiausiose Lietuvos vietose. Iš šio sąrašo „Gero maisto akademijos“ nariai rinks savo 2020-ųjų favoritus.
Kaip renginyje pasakojo „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas Linas Petrukaitis, šiais metais sąraše figūruoja net 14 Lietuvos vietovių – nuo kaip visada dominuojančio Vilniaus iki Anykščių ar Labanoro. Sąraše šiemet atsirado 9 nauji nominantai, o 4 iš jų yra visiškai nauji restoranai.
Naujokai sąraše yra šie: „Brussels Mussels“ (Vilnius), „Muros“ (Vilnius), „Narushi“ (Vilnius), „Pink&Yellow“ (Vilnius), „Trattoria da Flavio“ (Vilnius), „Pachamama Dinner Club“ (Vilnius), „Arrivèe“ (Kaunas), „BasiBasi“ (Anykščiai). „Kuchmistrai“ (Šakių raj.)
Dėl šiuo metu vykstančio perkėlimo į naujas patalpas į 2020 nominantų sąrašą nebuvo įtraukti šie restoranai: „Nineteen18“ (Vilnius) ir „14 Horses Brasserie“ (Vilnius).
„Tikrai labai džiaugiamės, kad projektui įsibėgėjus jis tapo nacionalinės reikšmės projektu ir geografija šiandien aprėpia visą Lietuvą. Taip pat, kad gastronomijos kultūra ir restoranų rinkimai tai nebėra tik Vilniui aktualus reiškinys, o juo aktyviai domisi ir dalyvauja visa Lietuva“, – spaudos konferencijos metu sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Kaip pasakojo L.Petrukaitis, šiais metais akademija iškėlė sau tikslą griežčiau atrinkti už galutinį 30-uką balsuojančių ekspertų ratą – tai tikrai turės būti žmonės, kurie restoranus lanko nuolat ir ne tik dienos pietų metu, geba įvertinti ir jų patiekalus, ir aplinką, ir vyno kortą. Būsimų rinkimų siekis – turėti labai nedidelį, tačiau išties kompetentingų ekspertų ratą, kurie gebėtų išrinkti geriausius iš geriausių.
Restoranas „Džiaugsmas“ rinkimų pristatymui pasirinktas neatsitiktinai – dvejus metus iš eilės jis tapo geriausiu restoranu Lietuvoje. Jo šefas Martynas Praškevičius teigė jau besikartojantis, tačiau buvimas sąrašo viršūnėje, jo teigimu, išties padeda pritraukti svečius – jo restorano komanda tą pajuto ir pernai, ir užpernai. Kita vertus, šefo teigimu, jis neliūdėtų atsidūręs ir kitoje reitingo pozicijoje, mat pats figūravimas sąraše yra ir garbė, ir įvertinimas.
M.Praškevičiui antrino ir L.Petrukaitis, teigęs, jog nepaisant to, jog reitingas sukelia nemažai aistrų, dalis restoranų visada trokšta aukštesnės pozicijos, tačiau vien jau buvimas 30-uke bet kuriam restoranui jau yra nepaprastai geras pasiekimas.
Visame pasaulyje įvairiausiuose kontekstuose vis dažniau skambant tvarumo temai, nelieka nuošalyje ir geriausių Lietuvos restoranų reitingas. Šiais metais ketinama skirti specialią nominaciją už tvarumą, o ilgainiui tvarus restorano darbas taps vienu iš aspektų, pagal kuriuos ekspertai vertina visus restoranus.
„Nuo 2021-ųjų metų tarp restoranų vertinimo kriterijų atsiras ir tvarumas. Šiais metais trisdešimtuko restoranus kalbinsime socialinės atsakomybės tema, teirausimės kokias praktikas jie taiko ir vienam iš restoranų skirsime specialią nominaciją „Tvariausias restoranas 2020“, – naujoves vardino L.Petrukaitis.
Kalbėdamas apie tvarumo tendencijas Lietuvoje restorano virtuvės šefas M.Praškevičius pastebėjo, kad jo restorane tendencijos ir pamatinės vertybės išlieka tokios pačios kaip ir iki šiol. „Dabar visi grįžta prie paprastesnių dalykų, žmonės nori tiesiog skaniai pavalgyt. Reikia maisto, paprasto ir suvokiamo. Šiandien mada lygu metų laikui už lango. Pas mane tendencijos irgi tokios pačios išlieka – sezoniškumas“, – sakė M. Praškevičius.
„30 geriausių restoranų“ balsavimas akademijos viduje prasidės jau netrukus, o rezultatai nuo 30-os vietos bus pradėti skelbti gegužę, apdovanojimų ceremonija numatyta birželio pabaigoje.
15min primena, jog panašūs restoranų vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o daugelis šalių turi ir savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau penktą kartą ir įgauna vis daugiau populiarumo.
Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2020 m. restoranai:
VILNIUS:
„Amandus“, „Astorija Brasserie“, „Böff Steakhouse“, „Brussels Mussels“, „Da Antonio“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Mercado“, „Ertlio namas“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „Hazienda Steakhouse“, „Imperial“, „Meat“, „Muros“, „Mykolo 4“, „Narushi“, „Pachamama Dinner Club“, „Pink & Yellow“, „Saint Germain“, „Selfish“, „Sofa de Pancho“ (ir Nidoje), „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sweet Root“, „Telegrafas“, „Ti'ana“, „Time“, „Trattoria da Flavio“, „Trinity“.
KAUNAS: „Agave“, „Arrivèe“, „Dia“, „Ieti“, „Medžiotojų užeiga“, „Momo Grill“, „Monte Pacis“, „Nüman“, „uoksas“.
KLAIPĖDA: „Momo Grill“, „Monai“.
PALANGA: „4“, „Onorė“, „Pušų Paunksnėje“, „Restaurant Palanga“, „Vila Komoda“, „Žuvinė“ (ir Vilniuje).
ANYKŠČIAI: „Miške“, „BasiBasi“.
BIRŠTONAS: „Moon“.
DRUSKININKAI: „Velvetti“.
LABANORAS: „Labanoras“.
NIDA: „Nerija“.
PLATELIAI: „Sala Plateliai Resort“.
ŠIAULIAI: „Avenue Brasserie“.
ŠAKIŲ RAJ:. „Kuchmistrai“, Zyplių̨ dvaras
TRAKŲ RAJ., TRAKAI: „La Esperanza“, „Apvalaus stalo klubas“.
VENTĖS RAGAS: „Šturmų švyturys“ (ir Vilniuje).
Rinkimus organizuoja „Gero maisto akademija“ kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.