Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 būdai, įdomiai patiekti baltą mišrainę

Per šventes pas dažną ant stalo atsiduria ir baltos mišrainės kalnas – greičiausiai ji jau neatsiejama nuo kalėdinio ir naujametinio laikotarpio lygiai taip pat, kaip visiems gerai žinomas filmas „Vienas namuose“.
Balta mišrainė
Balta mišrainė / Fotolia nuotr.

Ir tikrai ne visi žino, kad taip primityviai baltąja mišraine pavadintos salotos iš tikrųjų buvo sukurtos garsaus virtuvės šefo belgo (kituose šaltiniuose – prancūzo) Lucieno Olivier, vadovavusio garsiajam „Ermitažo“ restoranui Maskvoje.

Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias į pasaulio gyventojų skrandžius buvo tikrai sėkmingas! Dabar šio patiekalo variacijų – gyva galybė.

Naminės „Olivjė“ salotos.
Receptas: Naminės „Olivjė“ salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (raugintų arba marinuotų)
Konservuoti žirneliai: 100.00 g
Mėsa: 100.00 g (virtos - mėgstamos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Majonezas: 4.00 valg. š. (galite maišyti perpus su grietine ar jogurtu)
Krienai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Visus produktus supjaustykite kubeliais ir suberkite į dubenį.
  3. Majonezą (ir grietinę ar jogurtą) atskirame indelyje sumaišykite su krienais. Tada užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Jei rauginti agurkai nepakankamai rūgštūs, galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių.
  4. Mišrainę gerai išmaišykite, papuoškite raudonaisiais ikrais, žalumynais ir tiekite.
Suskleisti

Kai kurie šią mišrainę dar gardina svogūnais, daktariška dešra, vištiena ar kitais mėgstamais ingredientais.

Tačiau pirmasis „Olivjė“ salotų variantas nė iš tolo neprilygo tai, kuria gardžiuojamės šiandien. 1860-aisiais (kai kur 1904-aisiais) pasirodė išskirtinis receptas. Jo ingredientai buvo tokie: jaučio liežuvis, kelių jerubių filė, 100 g ikrų, 200 g šviežių salotų lapų, 25 virti vėžiai arba didelis omaras, 250 g mažų marinuotų agurkėlių, 2 švieži agurkai, 100 g kaparėlių, 5 smulkinti kiaušiniai, sojų pasta. Nors padažą žymusis Lucienas gamino iš prancūziško acto, kiaušinių, garstyčių ir alyvuogių aliejaus, iš tikrųjų jo receptas buvo didžiulė paslaptis. Teigiama, kad garsusis šefas jį ruošdavo pasislėpęs nuo smalsių akių.

Na, o šiandien, jeigu jau baltoji mišrainė atrodo neįdomus, per prastas, atsibodęs patiekalas, tuomet galite išmėginti įvairias jos variacijas

1. Baltąją mišrainę pagardinkite rūkyta mėsa, tarkime, vištiena, kiauliena ar jautiena. Supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į salotas. Galite apibarstyti smulkintais svogūnais, kurie ne tik dailiai atrodo, bet ir suteikia kitokio skonio. 

Taip pat skaitykite: Kokia jūs šeimininkė pagal Zodiako ženklą: atsipūtusi namų fėja ar priekabi pedantė?

2. Krevetės. Netikėta? Tačiau tikrai skanu. Krevetes galite keisti ir krabų mėsa, į salotas dėti kiek mažiau nei įprasta bulvių, vietoje marinuotų agurkų rinktis šviežius, taip pat įberti kelis šaukštus kaparėlių. 

3. Gaminkite su naminiu majonezu. Receptų išties gausu – tik rinkitės ir skanaukite!

Naminis provansalis
Receptas: Naminis provansalis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 73
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Cukrus: 15.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/3 šaukštelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Trynius sumaišykite su druska, cukrumi ir garstyčiomis, plakant plona srovele supilkite aliejų.
  2. Plakite tol, kol masė sutirštės, o paskiausiai supilkite citrinos sultis ir dar šiek tiek paplakite.

Plačiau skaitykite: Majonezas. 3 įdomios versijos

Suskleisti
Japoniško stiliaus majonezas
Receptas: Japoniškas majonezas
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 64
Receptas
Ingredientai
Balta sojų pupelių („miso“) pasta: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tryniai)
Actas: 5.00 ml (ryžių actas arba citrinos sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Trynius išplakite su actu. Paskui, lėtai maišydamos, supilkite aliejų ir plakite iki vienalytės masės.
  2. Sudėkite sojų pupelių („miso“) pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti
Majonezas iš putpelių kiaušinių
Receptas: Majonezas iš putpelių kiaušinių
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (putpelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (aštrios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius suplakite su garstyčiomis, cukrumi ir druska.
  2. Atsargiai įpilkite aliejų ir plakite iki vientisos masės.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti

4. Mišrainė skani ir su ypatinguoju padažu: 3 valg. š. majonezo sumaišykite su 2 arbat. š. smulkintų svogūnų, 1 arbat. š. smulkintų petražolių, 1 arbat. š. grūdėtųjų garstyčių. 

5. Patiekite porcijomis. Pavyzdžiui, paskrudinkite juodos ar baltos duonos riekeles, ant jų sukraukite mišrainę ir suformuokite bokštelį. Jį papuoškite padažu ir žalumynais. Skanaus! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai