Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nors cinamonas – tradicinis ir visiems įprastas žiemos prieskonis, jį galima naudoti kepant ne tik cinamonines bandeles ar sausainius, bet ir gardinant mėsą. Jis ypatingai tinka su paukštiena, tačiau puikiai dera ir prie kiaulienos, ėrienos ar jautienos, netgi saldžiųjų bulvių, įvairiausių padažų prie mėsos.
Cinamonu galima paskaninti silkės marinatą ar vaisių salotas.
Cinamonu galima paskaninti silkės marinatą ar vaisių salotas, jau nekalbant apie įvairiausius karštus gėrimus, glotnučius ar kokteilius.
„Žinoma, cinamonas puikiai dera ir su karamele, vanile, šokoladu. Net tokiais prieskoniais, kaip bazilikas, mėta, citrinos žievelė, anyžius, kardamonas, imbieras. Cinamonas dažnai derinamas su kava, kokoso ar kitais riešutais. Taip pat tokiais vaisiais, kaip figos, arbūzai, ananasai, slyvos, persikai, kriaušės, apelsinai, greipfrutai, obuoliai, vyšnios, bananai, abrikosai. Net daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis ar cukinijomis“, – teigia maisto ekspertė ir dalijasi net 5-iais receptais su šiuo prieskoniu.
Cinamonu kvepianti antis su slyvomis
Ingredientai:
- 1 antis;
- 300 ml vandens;
- 1 kubelis ekologiško daržovių sultinio su prieskoniniais augalais;
- 300 g džiovintų slyvų;
- 1 valg. šaukšt. cinamono;
- 4 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 60 ml balzaminio acto;
- žiupsnelis kalendrų sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Kalendras, cinamoną, cukrų, druską bei pipirus sumaišykite dubenėlyje.
2. Antį nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis bent kelias valandas, o geriausia per naktį.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
4. Puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir virkite, kol jis ištirps. Sultinį sumaišykite su balzaminiu actu ir supilkite į gilų kepimo indą. Į skystį sudėkite nuplautas džiovintas slyvas, paguldykite antį, indą uždenkite dangčiu ar folija ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 2 valandas. Kartkartėmis vis apšlakstykite antį sultiniu.
5. Kai antis iškeps, nukelkite dangtį ar foliją, padažą nupilkite ir perkoškite, o antį kepkite dar 10 minučių, kad apskrustų odelė.
6. Patiekite antį su slyvomis bei padažu. Garnyrui puikiai tiks keptos bulvės ar šviežių daržovių salotos.
Saldžiosios bulvės (batatai) su cinamoniniu padažu
Ingredientai:
- 4 salddžiosios bulvės (batatai);
- 100 g graikiško jogurto;
- 4 valg. šaukšt. ekologiško gėlių žiedų medaus;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1,5 valg. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
2. Saldžiąsias bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Į dubenį dėkite 3 šaukštus medaus, supilkite aliejų, dėkite šaukštą cinamono, suberkite druską bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.
4. Paruoštą padažą supilkite ant bulvių, išmaišykite, kad kubeliai pasidengtų cinamonine medaus mase, tuomet viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 minutes.
5. Į švarų dubenėlį sudėkite graikišką jogurtą, šaukštą medaus, suberkite cukrų ir likusį cinamoną. Išmaišykite ir patiekite su keptomis saldžisiomis bulvėmis.
Cinamoninės bandelės
Ingredientai:
- 250 ml ekologiško migdolų gėrimo;
- 2 valg. šaukšt. cinamono;
- žiupsnelis druskos;
- 15 ml ekologiško agavų sirupo;
- 200 g ekologiško sviesto;
- 500 g miltų;
- 60 g rudojo cukraus;
- 10 g sausų mielių;
- 1 kiaušinis.
glajui:
- 100 g kreminio sūrio;
- 2 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
- 2 valg. šaukšt. ekologiško migdolų gėrimo;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 3 valg. šaukšt. cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite migdolų gėrimą ir pakaitinkite ant silpnos kaitros. Kai gėrimas sušils, į jį suberkite mieles ir maišykite, kol ištirps. Tuomet berkite cukrų ir vėl maišykite, kol gausite vientisą masę.
2. Į švarų dubenį sudėkite 100 g kubeliais supjaustyto sviesto, suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos, viską užpilkite šiltu migdolų gėrimu ir rankomis išminkykite tešlą. Uždenkite dubenį medžiaginiu rankšluostėliu ir palikite bent valandai, kad tešla iškiltų.
3. Paruoškite bandelių glajų: kreminį sūrį, sviestą bei migdolų gėrimą supilkite į dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Tada pilkite vanilės ekstraktą, dėkite cukraus pudrą ir viską išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
5. Likusį sviestą truputį pašildykite, kad suminkštėtų, o kiaušinį išplakite.
6. Iškilusią tešlą iškočiokite, ištepkite kiaušinio plakiniu, patepkite likusiu sviestu, tolygiai apibarstykite ruduoju cukrumi bei cinamonu.
7. Supjaustykite paruoštą tešlą 4 cm pločio juostelėmis ir kiekvieną jų susukite į ritinuką.
8. Suktinukus išdėliokite skardoje, paviršių patepkite likusiu kiaušinio plakiniu, dar kartą apibarstykite cinamonu ir pašaukite į orkaitę.
9. Kepkite apie 25 minutes. Iškepusias bandeles papuoškite paruoštu glajumi.
Cinamoniniai migdolai
Ingredientai:
- 400 g migdolų;
- 5 valg. šaukšt. ekologiško gėlių žiedų medaus;
- 1 kiaušinio baltymas;
- 1 valg. šaukšt. vandens;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. kardamono.
Gaminimas:
1. Kiaušinio baltymą sumaišykite su vandeniu ir gerai išplakite. Į plakinį suberkite visus prieskonius, sudėkite medų, pamaišykite, suberkite migdolus ir dar kartą išmaišykite.
2. Prieskoniais padengtus riešutus suberkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir pašaukite į orkaitę.
3. Kepkite 180°C temperatūroje apie 20 minučių. Kol migdolai keps, kartkartėmis juos pamaišykite. Skanaukite, kai atvės.
Sultys su cinamonu ir imbieru
Ingredientai:
- 500 ml ekologiškų apelsinų sulčių;
- 1 l obuolių sulčių;
- 500 ml vandens;
- 50 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. gvazdikėlių.
Gaminimas:
1. Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį ir nuolat maišydami užvirkite. Suberkite cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius ir išmaišykite.
2. Puodą nukelkite nuo kaitros ir palaukite, kol atvės.
3. Paruoštą skystį perkoškite, supilkite atgal į puodą, supilkite obuolių bei apelsinų sultis ir gėrimą dar kartą užvirkite. Štai ir viskas – žiemos vakarai dabar bus ir šiltesni, ir gardesni!