Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kurie pakeis jūsų požiūrį į kepimą

Kepimas yra vienas seniausių maisto gamybos būdų. Bet ar žinote, kad neteisingai kepant, galite sugadinti patiekalą. Pateikiame kelis patarimus apie bene svarbiausią kepimo elementą – aliejų.
Kepimas
Kepimas / 123rf.com

1. Ne visi aliejai atsparūs aukštos temperatūros poveikiui

Kai aliejus yra kaitinimas itin aukštoje temperatūroje (apie 180 laipsnių),

keičiasi jo molekulinė struktūra. Aliejus pradeda reaguoti su ore esančiu deguonimi ir formuojasi junginiai. To įmanoma išvengti – reikia pasirinkti aliejų, kuris yra atsparus aukštos temperatūros poveikiui. Tokie aliejai yra rapsų, kukurūzų, kokosų, lydytas sviestas ir mūsų močiučių taip mėgstami taukai. Rapsų aliejaus degimo temperatūra itin aukšta, todėl jis yra vienas tinkamiausių kepimui.

Vienas svarbiausių faktorių, nuo kurių priklauso, kaip aliejus reaguos į aukštą temperatūrą, yra jo sudėtis. Bendra taisyklė yra tokia – kuo didesnis sočiųjų ir mononesočiųjų riebalų procentas, tuo aliejus, yra atsparesnis aukštai temperatūrai, pavyzdžiui, rapsų.

2. Pakartotinis kepimas

Kuo dažniau yra kaitinamas aliejus, tuo daugiau junginių jame kaupiasi. Todėl pradedant gaminti naują patiekalą, būtinai išvalykite seno aliejaus likučius ir naudokite šviežią aliejų. Tai ypač aktualu, jeigu kartais mėgstate pasimėgauti aliejuje virtais patiekalais (pyragėliais, spurgomis, bulvytėmis fri). Net jei po paskutinio kepimo liko visas litras panaudoto aliejaus, drąsiai pilkite jį lauk – jūsų sveikata yra tikrai brangesnė, negu vienas butelis naujo aliejaus.

3. Kurį aliejų geriau rinktis kepimui: rafinuotą ar nerafinuotą?

Shutterstock nuotr./Aliejai
Shutterstock nuotr./Aliejai

Dažnai iškyla klausimas, kurį aliejų – rafinuotą ar ne – geriau rinktis. Jūsų virtuvėje privalo būti ir tokio, ir tokio, tik reikia žinoti, kada kurį naudoti. Jeigu aliejų vartosite šaltuoju būdu (gardinsite salotas, košes, gaminsite padažus), nerafinuoto aliejaus pranašumas akivaizdus, nes jame išlieka daugiau organizmui naudingų medžiagų. Tačiau nerafinuotas aliejus netinka kepimui, nes jo žema degimo temperatūra ir kepant daug naudingų medžiagų žūva. Tuo tarpu rafinuoto aliejaus degimo temperatūra kur kas aukštesnė ir jis daug labiau tinka kepimui nei nerafinuotas.

4. Negadinkite patiekalo skonio

Ko gero sutiksite, kad aplietas kečupu bet koks maistas yra vienodo skonio, panašiai gali nutikti ir su aliejumi, tad kartais mažiau yra geriau. Pavyzdžiui, kokosų aliejus turi lengvai salstelėjusį skonį, kuris gali puikiai derėti su saldžiais lietiniais, tačiau nėra tinkamas kepant bulves. Tuo tarpu rapsų aliejus dėl savo neutralaus skonio neužgožia tikro gaminamo patiekalo skonio, priešingai geriausiai atskleidžiamas kepamo maisto skonis, o ir prieskoniai suskamba ryškiau.

5. Tinkama vieta – ilgesnis naudingų savybių išlaikymas

Galiojimo laikas yra viena, tačiau aplinkos sąlygos neišvengiamai veikia produktus. Dažnai laikome aliejaus butelį tiesiog šalia viryklės. Juk tai atrodo taip patogu! Tačiau tamsioje, vėsioje vietoje, toliau nuo saulės spindulių laikomas aliejus ilgiau išlaikys savo naudingas savybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais