Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 itališki produktai, kurių verta turėti virtuvėje: idėjos, ką su jais ruošti

Kamuoja kelionių ilgesys? Jeigu į užsienį išvykti kol kas neplanuojate, tai daryti galite ir neiškeldami kojos iš namų. Juk maistas – vienas svarbiausių ir autentiškiausių dalykų, per kurį pažįstame kitas kultūras.
Itališkais valgiais ir užkandžiais nukrautas stalas
Itališkais valgiais ir užkandžiais nukrautas stalas / Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, itališka virtuvė tikriausiai viena populiariausių visame pasaulyje. Anot jos, šios šalies maistas itin mėgstamas dėl to, kad yra lengvas, spalvingas, įvairus, be to, siejamas su šeimos tradicijomis ir jaukumu.

„Itališkas maistas daugeliui asocijuojasi su šeima, juoku, sotumo jausmu ir itin kokybiškais ingredientais. Patiekalai dažnai yra gardinami žolelėms, įvairiausiais sūriais, ypač kokybišku alyvuogių aliejumi, kumpiu. O vienas autentiškiausių ir ikoniškiausių itališkų patiekalų – makaronai“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Naminė pica
Vida Press nuotr./Naminė pica

Italija suskirstyta į 20 regionų, o kiekvienas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir, žinoma, jame gaminamus šviežiausius produktus bei autentiškus patiekalus. Pavyzdžiui, Lombardijoje žmonės labiau nei makaronus mėgsta polentą, toskaniečiai – tikri duonos gaminimo meistrai, o Kampanija – dar vieno ikoniško Italijos patiekalo – picos – gimimo vieta.

Pasak V.Juodkazienės, itališko maisto populiarumo paslaptis – lengvai paruošiami, daug ingredientų nereikalaujantys patiekalai. O kad Italija kvepiančius patiekalus pasigaminti galėtumėte ir namuose, maisto ekspertė išskiria 5 produktus, kurių vertėtų turėti šaldytuve arba spintelėse.

Parmezanas. Be šio kietojo sūrio itališka virtuvė neįsivaizduojama. Jis yra kilęs ir gaminimas Emilijos-Romanijos bei Lombardijos regionuose. Parmezanas – organizacijos „Consorzio del Parmigiano Reggiano“ saugomas produktas ir yra gaminamas pagal nustatytas, oficialiai patvirtintas taisykles. Parmezanas – universalus produktas. Jį Italijoje naudoja ir picoms, makaronams, rizotui gardinti, tačiau jis valgomas ir vienas, kaip užkandis.

Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
Receptas: Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
20 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 160.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 260.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Pienas: 135.00 ml (130ml - tešlai ir 1 valg.š. - aptepimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepimui)
Paprikos: 1.00 arbat. š. (0,5 rūkytos - aptepimui)
Kaip gaminti
  1. Minkštą sviestą išsukite su druska, po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.
  2. Suberkite gana smulkiai tarkuotus sūrius, po truputį supilkite pieną.
  3. Tešlą gerai išminkykite ir palikite šaldytuve ~1 val.
  4. Tešlą iškočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ir supjaustykite norimos formos ir dydžio gabalėliais (labai didelių nedarykite, nes kepant sausainiai šiek tiek išsipūs).
  5. Kiaušinį suplakite su pienu, įberkite paprikos.
  6. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 170° C orkaitėje ~15 min., kol gražiai apskrus.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Itališka vištiena parmezano trupiniuose
Receptas: Itališka vištiena parmezano trupiniuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Pesto padažas: 3.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 st. (0,5 stambiai maltų)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 žievelės ir 1 arbat. š. - sulčių - marinatui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu ištrinkite vištienos krūtinėlę. Palikite marinuotis, geriausiai nakčiai.
  2. Vištienos krūtinėlės kraštelyje įpjaukite, kad susiformuotų „kišenė“ ir į jos vidų dėkite po šaukštą pesto padažo, jį gerai paskirstykite.
  3. Pagaminkite trupinius: džiūvėsėlius sumaišykite su parmezanu ir likusiu šaukštu pesto padažo.
  4. Krūtinėles sudėkite į kepimo skardą, ant jų suberkite džiūvėsėlius ir viską dėkite kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~20–25 min.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Rizotas su smidrais
Receptas: Rizotas su smidrais ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (skirtų rizotui, t.y. „arborio“ arba „carnaroli“ rūšių)
Smidrai: 200.00 g
Parmezano sūris: 40.00 g (autoriai naudojo brandintą 30 mėnesių, bet tiktų ir jaunesnis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vynas: 0.50 puodelis (balto sausojo)
Sviestas: 40.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 l (gali užtekti ir kiek mažiau)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.

2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį

3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.

4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).

5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.

6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Suskleisti

Parmos kumpis yra kilęs iš Italijoje esančio saulėtojo Parmos regiono. Šis gaminys, kaip ir balzamiko actas ar parmezano sūris, vadinamas vienu iš itališko maisto perlų. Svarbu ir tai, kad kiaulės čia šeriamos parmezano išrūgomis ir grūdais – tai suteikia kumpiui ypatingą skonį ir savitą spalvą. Parmos kumpis Italijoje dažnai patiekiamas su melionu arba derinamas su mocarela ar parmezano sūriu. Juo taip pat gardinamos picos ar makaronų patiekalai.

Salotos su Parmos kumpiu
Receptas: Salotos su Parmos kumpiu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 100.00 g
Salotos: 400.00 g (2 saujos įvairių rūšių salotų mišinio)
Nektarinai: 2.00 vnt. (dideli)
Melionas: 1.00 vnt. (pusė geltonojo)
Mocarelos sūris: 100.00 g
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežių citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; maltų)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite perregimomis juostelėmis.

2. Nuplautus, nusausintus nektarinus perpjaukite pusiau. Išėmusi kaulus, supjaustykite plonais griežinėliais. Mocarelą supjaustykite kvadratėliais.

3. Melioną nulupkite, šaukšteliu išskobkite sėklas. Iš minkštimo specialiu šaukšteliu išskobkite rutuliukus.

4. Paruoškite padažą: sezamų aliejų sumaišykite su citrinų sultimis ir skystu medumi. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos ir dar sykį išmaišykite.

5. Į salotinę suberkite nuplautas, nusausintas salotas. Ant viršaus sudėkite nektarinų griežinėlius, melionų rutuliukus, juostelėmis pjaustytą kumpį, mocarelos gabalėlius.

6. Tiekdama apliekite paruoštu padažu.

Suskleisti
Itališka užkandėlė su Parmos kumpiu
Receptas: Itališka užkandėlė su Parmos kumpiu
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 100.00 g
Mocarelos sūris: 100.00 g
Pomidorai: 100.00 g (vyšniniai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 valg. š. (pagal skonį švieži lapeliai)
Itališkos traškios lazdelės su sezamais 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai malti)
Kaip gaminti

Kumpio griežinėliais apsukite duonos lazdeles ir dėkite į lėkštę šalia mocarelos gabalėlių bei pomidoriukų. 

Mocarelą apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bazilikų lapeliais.

 

Suskleisti
Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu
Receptas: Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 320.00 g (kietųjų kviečių lėtai džiovintų Granjano)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmos kumpis: 200.00 g
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti
  • Užvirinkite pilną puodą vandens. Prieš įmesdami spagečius pasūdykite stambia druska.
  • Padažą gaminkite plačioje keptuvėje. Įpilkite į ją kelis šaukštus tyro alyvuogių aliejaus, jame pašildykite neluptas česnako skilteles. Kai pagels – pašalinkite. Plonomis juostelėmis supjaustykite Parmos kumpį ir įmeskite į šiltą alyvuogių aliejų. Pakaitinkite, kol patamsės.
  • Kitame puode trumpai, maždaug ketvirtį valandos, sūdytame vandenyje pavirkite brokolius.
  • Virtus brokolius suberkite į keptuvę su kumpiu ir gerai išmaišykite. Pagardinkite keliais papildomais šaukštais alyvuogių aliejaus. Sudėję į lėkštę pabarstykite kietuoju „pecorino romano“ sūriu ir juoduoju pipiru iš malūnėlio (kvapnieji pipirai nelabai tinka).
Suskleisti

Alyvuogių aliejus. Italai aliejumi gardina ne tik salotas, bet ir makaronų patiekalus, jį naudoja kaip padažą picoms, valgo kartu su duona. Alyvuogių aliejus – ne tik skanus, bet ir sveikas ingredientas. Mitybos ir maisto gaminimo ekspertai sutaria, kad tai yra vienas iš universaliausių ir sveikiausių aliejų, jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų. Italai taip mėgsta alyvuogių aliejų, kad juo gardina netgi vanilinius ledus.

Vida Press nuotr./Salotos su alyvuogių aliejumi
Vida Press nuotr./Salotos su alyvuogių aliejumi

Makaronai. Skaičiuojama, kad yra net 350 skirtingų makaronų rūšių, ir maždaug keturis kartus daugiau jų pavadinimų! Taip atsitiko dėl to, kad kai kurie makaronų tipai skirtingomis kalbomis turi skirtingus pavadinimus, o, pavyzdžiui, Italijoje makaronų pavadinimai skiriasi ir atsižvelgiant į regioną ar vietovę.

Dažniausiai makaronai gardinami įvairiausiais padažais, sūriais, kumpiu, tačiau vienas populiariausių itališkų patiekalų, kuris yra gaminimas iš makaronų – lazanija. Makaronai taip pat dedami į sriubas, o šalti valgomi su salotomis.

Makaronų apkepas
Receptas: Makaronų apkepas su dviejų rūšių sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 41
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (ilgų plokščių, geriausia – tagliatelle, bet galite naudoti ir kitus patinkančius)
Grietinėlė: 400.00 ml (riebios; 300 ml apkepui ir 100 ml padažui)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 150.00 g (puskiečio fermentinio, pvz., ementalio)
Pomidorų pasta: 300.00 g (padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite makaronus, kad jie dar būtų kiek kietoki (al dente) ir palikite kelioms minutėms, kad kiek pravėstų.

2. Stambiai sutarkuokite abiejų rūšių sūrį.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite makaronus, sūrį bei apkepui skirtą grietinėlę ir verskite į sviestu pateptą kepimo indą, išlyginkite viršų.

4. Kepkite 180 C temperatūroje 20-30 min – kol viršus gražiai apskrus.

5. Padažui pomidorų pastą pakaitinkite su prieskoniais (ragaukite, ar netrūksta saldumo, cukraus gali reikėti ir daugiau) ir užbalinkite grietinėle.

6. Pjaustykite apkepą gabaliukais, užpilkite padažu ir patiekite.

Suskleisti
Makaronų salotos
Receptas: Makaronų salotos su keptais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (geriau trumpų, išvirtų al dente)
Fetos sūris: 80.00 g
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (pakepintų ir atvėsintų)
Alyvuogės: 1.00 sauja (be kauliukų, stambiai supjaustytų)
Druska: 3.00 žiupsnelis (po žiupsnį pomidoriukams, užpilui ir salotoms)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį salotoms ir užpilui)
Bazilikai: 1.00 sauja (stambiai suplėšytų šviežių)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių; keptiems pomidorams)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai užpilui ir 1 pomidoriukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė; raudonėlių užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.

2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.

3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.

4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.

5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.

Suskleisti
Makaronai su smidrais
Receptas: Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka trumpi, pvz., spiralės formos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Smidrai: 300.00 g (nupjautais sumedėjusiais galiukais, apskustų, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabaliukais)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina, arba galite keisti bazilikais)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g (minkšto šviežio ožkų pieno sūrio (jei nemėgstate, galite keisti rikota, tačiau ožkos sūris patiekalui suteiks daugiau charakterio))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Virkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai iki makaronų virimo pabaigos (laikas nurodytas ant pakuotės) liks 3 minutės, į tą patį puodą suberkite ir smidrų gabaliukus. Nukoškite viską kartu, pasilikdami gerą samtį virimo vandens.

2. Kol makaronai verda, nemažame dubenyje sumaišykite aliejų, sūrį, citrinos žievelę ir naudojamas žoleles. Vos tik nukoštus makaronus ir šparagus dėkite į šį dubenį, dar užpilkite pasilikto virimo vandens ir labai gerai viską išmaišykite, kad sūris ir kiti priedai gerai pasiskirstytų.

3. Dosniai pasūdykite, užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, jei norisi, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir iškart tiekite.

Suskleisti
Makaronų ir tuno salotos
Receptas: Makaronų ir tuno salotos, tinkančios ir vakarienei, ir iškylai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 1.00 skiltelės (susmulkinta)
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Petražolės: 3.00 sauja (susmulkintų)
Krapai: 1.50 sauja (susmulkintų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Balzaminis actas: 60.00 ml (baltojo)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml
Alyvuogės: 1.00 st. (žaliųjų, be kauliukų, supjaustytų)
Makaronai: 400.00 g (rinkitės stambesnius – penne, kriaukleles ar kt)
Tunas: 2.00 vnt. (skardinės po 120 g konservuoto; skystį nupilkite)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų; arba berkite pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

Jei šviežių žalėsių salotas rekomenduojama užpilti padažais prieš pat jas patiekiant, tai makaronų salotas, jei ruošiate jas iškylai, drąsiai sumaišykite dar namuose – pastovėję jos taps tik skanesnės, visi skoniai suspės susidraugauti. Tokioms salotoms tiks pakepintos daržovės, kalnas žalumynų, kiaušiniai, virtos ar keptos mėsos gabalėliai arba universalusis konservuotas tunas!

1. Dideliame dubenyje sumaišykite česnakus, citrinos žievelę ir sultis, petražoles, krapus, druską, balzamiko actą ir aliejų.

2. Makaronus išvirkite al dente (šiek tiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės), perliekite lediniu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į paruoštą padažą. Įmaišykite alyvuoges ir išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu.

3. Sudėkite viską į didelį serviravimo indą, ant viršaus sudėkite tuną, rukolos lapelius ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.

Suskleisti

Pesto padažas. Nors pesto padažą skanu pasiruošti šviežią, ypač šiltuoju metų laiku, kai gausu vešliai sužėlusių, kvapnių bazilikų, verta turėti ir ilgiau galinčio išstovėti pirktinio stiklainėliuose. Su juo galėsite ruošti mažus itališkus sumuštinukus brusketas, be kurių neapsieina nė vienas itališko stiliaus vakarėlis. Brusketos dažniausiai gaminamos iš šviežios itališkos duonos, kuri yra patiekiama su įvairiausiomis užtepėlėmis – ne tik pesto, tačiau ir alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų.

Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
Receptas: Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 200.00 g (būtų idealu, jei naudotumėt mocarela di bufala)
Šparagai: 7.00 vnt.
Bazilikai: 20.00 g (šviežio)
Meškiniai česnakai: 15.00 g (šviežių)
Mėtos: 15.00 g (šviežių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Čiabata: 1.00 vnt. (nedidelis kepaliukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Griliaus keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite iš abiejų pusių riekelėmis supjaustytą ciabatą.

2. Smulkiai susmulkinkite mėtas, meškinius česnakus ir bazilikus. Juos dėkite į lėkštę (užpildykite pusę lėkštės). Kubeliais supjaustykite mocarelą ir dėkite į kitą lėkštės pusę. Ant lėkštėje esančių produktų užbarstykite šiek tiek druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, užtarkuokite apelsino žievelės.

3. Į švarų dubenėlį išspauskite 2 šaukštus apelsino sulčių, tiek pat citrinos sulčių ir 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.

4. Švariai nuplautus ir nusausintus šparagus perlaužkite ir nulūžusią apatinę dalį išmeskite (arba panaudokite verdant sultinį).

5. Liko sukonstruoti brusketą, tik tai reikia daryti prieš pat patiekiant.

6. Įkaitinkite griliaus keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir 2 minutes kepkite šparagus, išspauskite likusio apelsino sultis, pakratykite šparagus keptuvėje, pabarstykite šiek tiek druskos, dar 1 minutė ir šparagai paruošti.

7. Ant ciabatos klokite sluoksnį susmulkintų prieskoninių žolelių. Patogiausia tai iš karto padaryti su visomis riekelėmis. Tada dėkite moracelos kubelius ir galiausiai papuoškite šparagu. Valgykite iš karto, nes jei ilgai laikysite, ciabata praras savo traškumą.

Suskleisti
Brusketos su grilyje kepta cukinija
Receptas: Brusketa su grilyje kepta cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Plonai supjaustykite cukiniją ir iš abiejų pusių pakepinkite grilyje. Susmulkinkite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite mėtos lapelius, įberkite druskos bei pipirų ir leiskite skoniams „susigerti“.

2. Supjaustykite bagetę ir pakepinkite orkaitėje, kol apskrus.

3. Po kelių valandų susmulkinkite cukiniją ir tepkite ant pakepintos duonelės.

Suskleisti
Brusketa su smidrais
Receptas: Brusketa su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 12.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 4.00 riekės (čiabatos duonelės)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis šviežiai spaustų sulčių)
Kaip gaminti
  1. Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
  2. Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
  3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
  4. Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas