Ar kada nors bandėte kinišką patiekalą pasigaminti namuose? Jeigu manote, kad tai labai sudėtinga, klystate. Štai 5 nesudėtingi receptai, leisiantys pasimėgauti egzotiškais patiekalais neišeinant iš namų. Pasikvieskite būrį draugų ir surenkite linksmą vakarėlį! Juk kartu gaminti daug smagiau!
Pekino kiauliena
Reikės:
500 g kiaulienos nugarinės,
100 ml rapsų aliejaus kepti,
1 valg. š. sezamo sėklų.
Marinatui:
1 kiaušinio,
1 valg. š. kukurūzų krakmolo,
½ arb. š. ryžių vyno,
½ arb. š. druskos.
Padažui:
1,5 valg. š. pomidorų padažo,
½ valg. š. slyvų uogienės,
½ valg. š. čili padažo,
¼ arb. š. Hoisin padažo,
1 valg. š. Vorčesterio padažo,
1,5 valg. š. balzaminio vyno acto,
1,5 valg. š. cukraus,
žiupsnelio kiniško penkių prieskonių mišinio,
2 valg. š. vandens.
Gaminimas:
Kiaulienos nugarinę perpjaukite pusiau išilgai ir paskui skersai raumenų supjaustykite griežinėliais. Dubenyje sumaišykite ingredientus, skirtus marinatui, ir sudėkite ten mėsą. Gerai ištrinkite ir palikite marinuotis bent pusvalandžiui.
Kitame dubenyje sumaišykite ingredientus padažui. Jų kiekį galima pasirinkti pagal tai, kokio intensyvumo skonį norima išgauti.
Wok keptuvėje įkaitinkite rafinuotą rapsų aliejų. Kai aliejus užvirs, sudėkite kiaulieną ir kepkite maždaug 5 minutes, kol mėsa taps traški ir skaniai apskrus. Išgriebkite iš keptuvės, nuvarvinkite ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.
Padažą pakaitinkite iki užvirimo, sudėkite kiaulieną ir maišykite, kol visi gabaliukai pasidengs padažu. Perdėkite į lėkštę, pabarstykite sezamo sėklomis ir patiekite su biriai virtais ryžiais.
Vištienos koldūnai
Reikės:
500 g maltos vištienos,
100 g krevečių,
1 svogūno su laiškais,
½ arb. š. kukurūzų krakmolo,
¼ arb. š. druskos,
1 arb. š. žuvų padažo,
½ arb. š. sezamų aliejaus,
žiupsnelis maltų baltųjų pipirų,
12 gabaliukų „Wonton“ tešlos,
vandens,
rafinuoto rapsų aliejaus kepti.
Padažui:
3 valg. š. saldaus čili padažo,
2 valg. š. citrinos sulčių,
Žiupsnelio kalendros lapelių,
Žiupsnelio sezamų sėklų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite maltą vištieną, susmulkintas krevetes, supjaustytą svogūną ir kukurūzų krakmolą. Pagardinkite druska, žuvies padažu, sezamo aliejumi ir baltaisiais pipirais. Gerai išminkykite ir padėkite į šalį.
Ant gabaliuko tešlos dėkite po šaukštelį įdaro ir pirštais susukite krepšelį. Kad tešla geriau sukibtų, pašlapinkite pirštus.
Daugiau būdų, kaip gražiai suformuoti „Wonton“ koldūnus, rasite paspaudę šią nuorodą.
Padarytus koldūnus virkite gerai įkaitintame rapsų aliejuje kelias minutes, kol gražiai apskrus.
Jautiena su imbieru ir sezamais
Reikės:
500 g jautienos nugarinės,
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
3 valg. š. kukurūzų krakmolo,
2 arb. š. ir 1 valg. š. rapsų aliejaus (atskirai),
400 g šparaginių pupelių,
2 saldžiųjų paprikų,
3 skiltelių česnako,
Gabaliuko imbiero šaknies,
¼ stiklinės sojos padažo,
1 valg. š. ryžių vyno acto,
3 valg. š. cukraus,
2 svogūnų su laiškais,
1 valg. š. sezamų sėklų.
Gaminimas:
Jautieną supjaustykite plonomis juostelėmis ir nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite mėsą į dubenį ir gerai ją įtrinkite druska bei pipirais, tuomet apvoliokite kukurūzų krakmole, kad pasidengtų iš visų pusių.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite 2 arb. š. rafinuoto rapsų aliejaus ir vieną minutę pakepinkite šparagines pupeles bei juostelėmis supjaustytas saldžiąsias paprikas. Įpilkite 2 valg. š vandens ir patroškinkite dar minutę. Išimkite pupeles ir padėkite į šalį.
Keptuvę iššluostykite sausai ir gerai įkaitinkite ant didelės kaitros su 1 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus. Kai aliejus smarkiai įkais, suberkite jautieną. Kepkite maždaug 2–3 minutes. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir sudėkite smulkintą česnaką bei imbierą, cukrų, supilkite actą ir sojos padažą. Greitai išmaišykite, kad mėsa prisigertų skonio. Pridėkite šparagines pupeles ir paprikas, apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir sezamų sėklomis ir ir patiekite, kol patiekalas karštas.
Kiniška vištiena su sezamais
Reikės:
3–4 vištienos krūtinėlės filė,
druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį,
1,5 valg. š. kukurūzų krakmolo,
3 kiaušinių,
¼ stiklinės rapsų aliejaus,
1 stiklinės cukraus,
¼ stiklinės baltojo vyno acto,
¼ stiklinės obuolių acto,
4 valg. š. pomidorų padažo,
1 valg. š. sojos padažo,
1 arb. š. česnakinės druskos.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir įtrinkite druska bei pipirais.
Viename dubenyje išplakite kiaušinius, į kitą suberkite krakmolą.
Vištieną apvoliokite krakmole, kad visiškai pasidengtų, tuomet voliokite ją kiaušinių plakinyje.
Keptuvėje įkaitinkite rafinuotą rapsų aliejų ir ant vidutinės kaitros apkepinkite vištieną, kol apskrus.
Vištieną perdėkite į kepimo skardą.
Dubenyje sumaišykite cukrų, pomidorų padažą, obuolių ir baltojo vyno actą, sojos padažą ir česnakinę druską. Mišinį užpilkite ant vištienos, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite 1 valandą, kas 15 minučių apvartydami vištieną, kad pasidengtų padažu. Patiekite su ryžiais.
Imbierinės krevetės
Reikės:
1 stiklinės jasmine ryžių,
500 g nuvalytų krevečių,
1 arb. š. sezamų aliejaus,
gabaliuko imbiero,
1 valg. š. rapsų aliejaus,
2 skiltelių česnako,
2 valg. š. medaus,
3 valg. š. sojos padažo,
½ arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų,
2 saujų smulkintų svogūnų laiškų.
Gaminimas:
Ryžius virkite dideliame puode, į vandenį įberkite 1 arb. šaukštelį smulkiai sutarkuoto imbiero.
Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su rafinuotu rapsų aliejumi, česnaku ir imbieru. Pakepinkite minutę. Sudėkite medų ir sojos padažą, pagardinkite pipirais. Palikite virti ant nedidelės kaitros apie 10 minučių, kol padažas lengvai karamelizuosis.
Padidinkite kaitrą ir suberkite krevetes. Kepkite maždaug 3–4 minutes.
Į ryžius suberkite dalį susmulkintų svogūnų, supilkite sezamų aliejų ir išmaišykite. Patiekite su krevetėmis, apibarstę likusiais svogūnų laiškais.
Skanaus!