5 klasikiniai padažai, kurie praturtins patiekalus: paruošite per 15 minučių

Kokybiškai, gerai paruoštai mėsai, žuviai padažų paprastai net neprireikia – verta mėgautis grynu skoniu. Tačiau egzistuoja daug patiekalų, kuriuos padažas itin praturtina. Ir tuos padažus verta ruošti patiems, o ne pasikliauti pirktiniais variantais. Štai penketukas greitai ir lengvai pagaminamų, kuriuos vertėtų įvaldyti kiekvienam, dažniau besisukiojančiam virtuvėje.
Klasikiniai padažai
Klasikiniai padažai / Vida Press nuotr.

Padažų receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, taip pat patarianti, kur ir kaip geriausia juos pritaikyti.

Prancūziška klasika – bešamelio padažas

Prancūzijoje gimęs bešamelio padažas pavadintas pagal karaliaus Liudviko XIV gastronomo, Louiso de Béchameil'io (Bešamelio), pavardę, nors lietuviai dažniausiai jį vadina tiesiog baltuoju padažu. Maisto ekspertė sako, kad bešamelio padažas skaniausias tuomet, kai patiekiamas karštas.

„Bešamelio padažas yra tirštos konsistencijos padažas, gaminamas iš pieno arba grietinėlės. Jei norite išgauti unikalų jo skonį, pagardinkite jį sūriu, smulkiai pjaustytais svogūnais arba muskato riešutais. Gaminant bešamelio padažą gana dažnai jame susidaro gumuliukai, kurių išvengsite, jei pieną į miltus pilsite po truputį, plona srovele ir nuolat maišydami – ši gamybos proceso dalis ypač svarbi“, – atskleidžia A.Rasmussen.

Vida Press nuotr./Bešamelio padažas
Vida Press nuotr./Bešamelio padažas

Klasikinis bešamelio padažas

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • 250 ml pieno arba grietinėlės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. muskato riešuto;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir pakepinkite iki auksinės spalvos.

2. Tuomet pamažu supilkite pieną arba grietinėlę ir nuolat maišydami kaitinkite tol, kol padažas sutirštėja.

3. Berkite druskos, pipirų, šaukštelį tarkuoto muskato riešuto ir viską gerai išmaišykite. Bešamelio padažas turi išeiti vientisas.

Kam tinka: virtoms daržovėms, jūros gėrybių patiekalams, puikiai dera prie žuvies ir makaronų.

Vida Press nuotr./Lašiša su bešamelio padažu
Vida Press nuotr./Lašiša su bešamelio padažu

Garsioji gvakamolė iš Meksikos

Avokadai nuo seno vertinami dėl juose esančių žmogaus organizmui reikalingų vitaminų. Be to, juos galima panaudoti daugybėje patiekalų, pavyzdžiui, gaminant klasikinį meksikietišką avokadų padažą – gvakamolę.

„Gvakamolės padažas visada ruošiamas iš avokadų, kurie sutrinami su jūros druska. Tai – šio padažo skonio paslaptis. Tiesa, tobulą gvakamolę pagaminti pavyks tik tuomet, jei naudosite gerai prinokusius ir minkštus avokadus, todėl prieš gamindami visada juos patikrinkite. Tai galite padaryti suspaudę rankomis avokadą taip, kad pavyktų iš jo išimti kauliuką nenaudojant peilio“, – atskleidžia A.Rasmussen.

Gvakamolės padažas traškučiams

Ingredientai:

  • 4 avokadai;
  • 1 citrina;
  • 1 pomidoras;
  • 1 arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • saujelė kapotos kalendros.

Gaminimas:

1. Perpjaukite avokadus pusiau ir išimkite kauliukus. Avokadų masę atskirkite nuo odelės ir sudėkite į didelį dubenį bei pamaišykite. Tuomet įdėkite smulkiai supjaustytą pomidorą ir smulkintą česnako skiltelę. Dėkite kapotą kalendrą. Viską pagardinkite druska ir pipirais.

2. Gautą masę gerai išmaišykite ir paragaukite. Jei trūksta skonio – dar kartą pagardinkite prieskoniais. Šis padažas puikiai tiks su bulvių traškučiais arba tortilijomis.

Kam tinka: ant pusryčių stalo ar gardinant užkandžius, tačiau labiausiai dera – prie įvairių traškučių.

Vida Press nuotr./Gvakamolė
Vida Press nuotr./Gvakamolė

Iš Italijos – populiarūs pomidorų, petražolių ir pesto padažai

Italija garsėja ne tik savo istorija, kultūra ar menu, bet ir nacionaline virtuve. Maisto ekspertė A.Rasmussen sako, kad itališki patiekalai dažniausiai yra lengvi ir švieži, todėl laikomi vienais sveikiausių pasaulyje.

Klasikinis pesto padažas

Ingredientai:

  • 100 g bazilikų ar kitų pasirinktų prieskoninių žolelių;
  • 50 g kedrinių pinijų;
  • 80 ml alyvuogių aliejaus;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Į trintuvę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, tarkuotą kietąjį sūrį ir sutrinkite.

2. Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami palengva pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps panašios konsistencijos kaip grietinė. Tiesa, sūrio kiekį galite pasirinkti pagal savo skonį – kuo daugiau jo dėsite, tuo sodresnio skonio gausis pesto padažas. Galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių, kurios padės geriau subalansuoti padažo skonį.

Kam tinka: prie įvairių rūšių makaronų, salotoms, juo taip pat galite gardinti žuvį, mėsą, sriubas ir netgi varškėčius.

Vida Press nuotr./Pesto padažas
Vida Press nuotr./Pesto padažas

Pomidorų padažas su svogūnų laiškais

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 400 g pomidorų;
  • 1 arbat. šaukšt. itališkų žolelių mišinio;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • šiek tiek juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir pakepinkite smulkintą česnaką. Tuomet sudėkite nuluptus ir mažais kubeliais supjaustytus pomidorus. Berkite prieskonius, druską, cukrų ir pipirus.

2. Viską maišykite mediniu šaukštu tol, kol padažas pradės tirštėti.

Kam tinka: miltiniams patiekalams arba picai gardinti, o jei norite jam suteikti pikantiškumo – dėkite šiek tiek paprikos.

Vida Press nuotr./Makaronai su pomidorų padažu
Vida Press nuotr./Makaronai su pomidorų padažu

Itališkas „Salsa Verde“ padažas

Ingredientai:

  • 50 g petražolių;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • 3 ančiuvių filė;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 0.5 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinų žievelės;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Petražoles, aliejų, kaparėlius, ančiuvius, actą, citrinos sultis, česnakus ir tarkuotą citrinos žievelę sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei padažas gausis tirštas – įpilkite aliejaus.

2. Padažą pagardinkite druska ir pipirais bei uždarę į sandarų indelį porą dienų palaikykite šaldytuve.

Kam tinka: prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų, ruošiant užkandėles.

Vida Press nuotr./Žuvis su „salsa verde“
Vida Press nuotr./Žuvis su „salsa verde“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs