Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 patarimai, kaip paruošti nepriekaištingą makaronų patiekalą vos iš 5 ingredientų: receptukas

Makaronai – vienas iš universaliausių produktų, su kuriuo galima paruošti įvairiausius receptus, eksperimentuoti su skoniais ir tekstūromis, derinti makaronus su įvairiais padažais – nuo klasikinių pomidorų ir sūrio iki egzotiškų azijietiškų variacijų, kurios atspindi skirtingus kultūrinius skonius. Tačiau, kad patiekalas nenuviltų, būtina atkreipti dėmesį į dvi svarbiausias taisykles: tinkamai pasirinkti makaronų rūšį ir nenumoti ranka į jų paruošimo ypatumus.
Makaronai su vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais
Makaronai su vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais / Asmeninio arch. nuotr.

Pranešime žiniasklaidai maisto tinklaraštininkė atskleidžia makaronų receptų paslaptis ir dalinasi patarimais.

Asmeninio arch. nuotr./Maisto tinklaraštininkė Roma Labžentė
Asmeninio arch. nuotr./Maisto tinklaraštininkė Roma Labžentė

1. Atkreipkite dėmesį į makaronų rūšį

Maisto tinklaraščio „5 produktai” autorė Roma Labžentė makaronų patiekalus šeimoje gamina kiekvieną savaitę. „Labai mėgstame makaronus, todėl taupydama laiką tą patį patiekalą visada gaminu dviem valgymams – vakarienei ir kitos dienos pietums. Per savaitę pagaminu maždaug 2-3 skirtingus makaronų patiekalus, todėl išbandytų receptų sąrašas mano virtuvėje yra tikrai labai ilgas“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Pasak jos, planuojant ruošti makaronų patiekalą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į makaronų rūšį. Lietuvos parduotuvių lentynose dažniausiai sutinkami paprastųjų kviečių ir kietųjų kviečių makaronai, angliškai vadinami „durum“, taip pat galima įsigyti ir kitų grūdų makaronų. Tačiau norint pasigaminti patiekalą, kuris primintų itališką virtuvę, vertėtų rinktis kietagrūdžius makaronus – būtent naudojant kietuosius kviečius gaminami itališki makaronai.

„Kokybiški makaronai – labai svarbus kriterijus, lemiantis patiekalo skonį ir maistines savybes. Šiandien, ieškodami sveikesnės makaronų alternatyvos, žmonės dažnai renkasi visų grūdo dalių makaronus, bet lygiai taip pat svarbu, kad produktas būtų pagamintas iš kietųjų kviečių. Paprastieji ir kietagrūdžiai makaronai yra pagaminti iš skirtingos kviečių rūšies, dėl to skiriasi produkto virškinimo ir jo įsisavinimo savybės“, – dalinasi R. Labžentė.

Tinklaraštininkei antrina ir grūdų perdirbėjų bendrovės „Dobele“ pardavimų vadovas Lietuvoje Romanas Stanislovaitis: „Kietagrūdžiuose makaronuose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų – kalio, geležies, fosforo, kalcio. Svarbiausia – tokie makaronai yra puikus baltymų šaltinis: 100 g sauso gaminio yra 15 proc. paros normos žmogui. Be to, įprastų makaronų gamybai naudojami rafinuoti miltai, o kietagrūdžių – manai, tai lemia didesnį ląstelienos kiekį.“

2. Pasūdykite vandenį ir nepervirkite makaronų

Antrasis tinklaraštininkės patarimas: verdant makaronus visada būtina šiek tiek pasūdyti vandenį. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į virimo trukmę. Ant „durum“ makaronų dažniausiai nurodomi trys makaronų virimo laikai, priklausomai nuo norimo makaronų kietumo. Italai rekomenduoja rinktis aukso viduriuką – virti „al dente“ būdu.

„Tokie makaronai bus puikiai išvirę ir nebus ištižę, tiks įvairiems patiekalams. Taip pat siūlau vandenį, kuriame virė makaronai, panaudoti gaminant padažą“, – pataria R. Labžentė.

3. Pasirinkite sveikesnes pagardų alternatyvas

Jeigu norite, kad makaronai netaptų „kalorijų bomba“, rinkitės sveikus pagardus. „Neskandinkite“ makaronų kečupu ar majonezo padažu. Visi perėjome etapą, kai atrodė, jog makaronai siejami tik su šiais padažais, tačiau dabar yra įvairiausių alternatyvų. Vietoje įprasto kečupo galite pasirinkti trintus arba smulkiai pjaustytus pomidorus su prieskoniais, o vietoje majonezinio padažo puikiai tiks kokosų kremas, pesto ar kreminis sūris. Renkantis kokybiškus ingredientus, makaronai gali tapti maistingu pilnaverčiu dienos maistu“, – kalba R. Labžentė.

4. Improvizuokite su turimais ingredientais

Tinklaraštininkės teigimu, makaronų patiekalai gali tapti puikiu būdu sunaudoti įvairius produktų likučius ir nešvaistyti maisto. „Mėgstu sakyti, kad makaronai yra nuostabi šaldytuvo „šluota“. Į juos galite sudėti visus maisto likučius: kumpio gabaliuką, pamiršto sūrio kampelį, lentynos tolumoje liūdinčias šviežias daržoves, vis nesibaigiančias užtepėles, ir vis tiek visada gausis gardus patiekalas. Tik gaila, kad gaminant iš likučių, kitą kartą skonio atkartoti jau nebepavyks“, – sako receptų kūrėja.

5. Pagalvokite apie makaronų formą

R. Labžentė rekomenduoja išsirinkti mėgstamiausias makaronų formas, kurios labiausiai tiks norimam patiekalui paruošti. „Pavyzdžiui, jeigu mėgstate itališką pomidorų ir rikotos derinį arba norisi „kažko azijietiško“, puikiai tiks spaghetti makaronai. Mėgstantiems patiekale jausti daug padažo, labiausiai patiks rageliai, vamzdeliai ar kriauklytės, o universaliausia forma mano virtuvėje – sraigteliai, kuriuos derinu prie visko“, – atskleidžia tinklaraštininkė.

Tinklaraščio „5 produktai” autorė teigia, kad gardžiam makaronų patiekalui paruošti užteks vos 5 ingredientų ir vienos keptuvės. Kviečiame išbandyti receptą.

Makaronai su vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai, kurių reikės:

  • 400 g vištienos;
  • 160 g kietagrūdžių makaronų;
  • 2 a.š. aštrių garstyčių;
  • 10 vnt. saulėje džiovintų pomidorų;
  • saujos špinatų;
  • mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus iš saulėje džiovintų pomidorų stiklainiuko. Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną, suberkite prieskonius (galite naudoti druską, juoduosius pipirus, česnakų granules), sumaišykite ir iškepus vištienai išimkite iš keptuvės.

Į tą pačią keptuvę suberkite makaronus ir užpilkite juos karštu vandeniu. Uždenkite dangčiu ir palikite virti.

Makaronams išvirus atidenkite dangtį, padidinkite kaitrą ir palaukite, kol vanduo beveik išgaruos. Tuomet sudėkite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, špinatus, garstyčias ir vištieną. Viską sumaišykite, šiek tiek palaukite, kol sušils ir sudėkite į lėkštes. Patiekimui puikiai tiks tarkuotas sūris. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas