5 virtuvės virtuozo Dano Černiausko receptai: tiks ir kasdienai, ir šventiniam stalui

Pritrūko idėjų, ką dėti ant stalo? Siūlome akis paganyti ir rankas įdarbinti ruošiant šiuos puikius patiekalus.
Kalėdų stalo serviravimas.
Kalėdų stalo serviravimas. / Fotolia nuotr.

Virtuvės šefas Danas Černiauskas (jo internetinę svetainę rasite paspaudę ČIA) šiuo metu gyvena Tenerifėje, kur stebina aplinkinius savo gurmaniškais patiekalais. Siūlome išmėginti ir jums!

Taip pat skaitykite: Tenerifėje įsikūręs virtuvės šefas Danas Černiauskas: „Iššūkių niekada netrūko – teko ir prezidentams gaminti“

Balta žuvienė su pievagrybiais ir šafranu
Receptas: Balta žuvienė su pievagrybiais ir šafranu
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 100.00 g
Midijos: 90.00 g (5 vnt. - karališkųjų)
Žuvis: 100.00 g (starkis)
Šampanas: 100.00 g
Žuvies sultinys: 150.00 g
Grietinėlė: 50.00 g
Svogūnai: 30.00 g
Porai: 15.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pievagrybiai: 15.00 g
Morkos: 10.00 g
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 g (Aitrioji paprika)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Puode ištirpinkite šaukštą sviesto.
  2. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, morkas ir porus.
  3. Įdėkite lauro lapelį, šviežios aitriosios paprikos griežinėlį bei tris kvepiančius pipirus.
  4. Ant vidutinio karščio pakepkite maždaug 15 minučių.
  5. Sudėkite karališkas midijas.
  6. Dar porą minučių troškinkite, supilkite šampaną, įberkite žiupsnelį šafrano.
  7. Kaitinkite kol nugaruos 70 proc. Supilkite „stiprų“ žuvies sultinį ir grietinėlę, truputį pasūdykite.
  8. Virkite ant mažo karščio, kol nugaruos maždaug 30 proc.
  9. Paskaninkite šviežiai maltais baltaisiais pipirais bei druska.
  10. Sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą ir starkį.
  11. Dar apie 5 minutes pavirkite. Baigdami virti, suberkite pjaustytus krapus.
  12. Serviruojame. Į gilią lėkštę gražiai išdėliokite iš sriubytės žuvytę ir midijas, užpilkite sultiniu, papuoškite krapų šakelėmis.
  13. Rekomendacijos. Naudokite „stiprų“ žuvies sultinį. Iš blogo sultinio, išeis bloga sriuba! Būtinai turėkite šafrano. Jei neturite karališkų midijų, naudokites paprastas su kriauklele. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti
Kiauliena su kreminiu krienų padažu, saldžiais žirneliais ir žaliąja bulvių koše
Receptas: Kiauliena su kreminiu krienų padažu, saldžiais žirneliais ir žaliąja bulvių koše
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 150.00 g (išpjova - kiaulienos kepsniams)
Sviestas: 45.00 g (30g kepimui - kiaulienos kepsniams ir 15g - žirneliams)
Šoninė: 15.00 g (šalto rūkymo - kiaulienos kepsniams)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (violetiniai lapeliai - kiaulienos kepsniams)
Bulvės: 4.00 g (bulvių košei)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (bulvių košei)
Pesto padažas: 2.00 valg. š. (Bulvių košei)
Prieskoniai: 1.00 sauja (Česnakas, svogūnas, raudonas vynas, lauro lapai, penkių rūšių pipirai, medus, kmynai, druska, dž. bazilikas, raudonėlis - kepsnių marinavimui)
Balto vyno padažas:(4- 5 - padažui) 4.00 valg. š.
Krienai: 1.00 valg. š. (padažui)
Romas: 1.00 valg. š. (baltas - padažui)
Žirniai: 4.00 valg. š. (4 - 5 - saldūs žalieji)
Svogūnai: 15.00 g (žirneliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti
  1. Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
  2. Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
  3. Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
  4. Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
  5. Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
  6. Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
  7. Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
  8. Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
  9. Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
  10. Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
  11. Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
  12. Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
  13. Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
  14. Kepkite maždaug 3-5 minutes.
  15. Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
  16. Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
  17. Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
  18. Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
  19. Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
  20. Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
  21. Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
  22. Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
  23. Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
  24. Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
  25. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti
Keptas starkis su perlinių kruopų „Risotto“ ir traškiais burokėliais
Receptas: Keptas starkis su perlinių kruopų „Risotto“ ir traškiais burokėliais
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 170.00 g (starkis)
Sviestas: 50.00 g (20-30 - kepimui ir 20 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (Druska, baltieji pipirai, krapai, lauro lapeliai, česnakas - žuviai ir „Risotto“)
Perlinės kruopos: 80.00 g („Risotto“ (dviem porcijom))
Raudonasis svogūnas: 25.00 g („Risotto“ (dviem porcijom))
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 -2 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Vynas: 70.00 ml (baltas - „Risotto“ (dviem porcijom))
Vištienos sultinys: 500.00 ml (500 - 700 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Parmezano sūris: 25.00 g (25 - 30 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Agurkai: 25.00 g (marinuoti - „Risotto“ (dviem porcijom))
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (1 -2 - „Risotto“ (dviem porcijom))
Burokėliai: 50.00 g (50 - 70)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Kaip gaminti
  1. Žuvis. Gerai įkaitinkite keptuvę. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite porą lauro lapelių, česnako skiltelių ir iškart dėkite starkio gabalėlius odele į apačią.
  2. Pabarstykite druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
  3. Keptuvėje žuvies gabalėlius prispauskite lopetėle, nes kitaip žuvytė išsiries ir keps tik jos krašteliai.
  4. Kepkite, kol odelė įgaus gražią, auksinę spalvą. Apverskite, nuimkite nuo karščio.
  5. Pabarstykite dar kartą druska, baltaisiais pipirais, smulkintais krapais, uždėkite sviesto gabalėlius ir pašaukite į orkaitę, maždaug 3-5 minutėm, priklauso nuo žuvies storio.
  6. „Risotto“. Gerai perplaukite perlines kruopas ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite per naktį brinkti.
  7. Alyvuogių aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus.
  8. Sudėkite nusunktas ir nusausintas, išbrinkintas kruopas.
  9. Minutę, dvi apkepkite. Supilkite baltą vyną. Kaitinkite, kol vynas beveik išgaruos.
  10. Sudėkite kubeliais pjaustytus marinuotus agurkėlius.
  11. Įpilkite karšto vištienos sultinio, kad apsemtų kruopas.
  12. Maišydami virkite. Kai sultinį kruopos beveik sugers, vėl įpilkite, kad apsemtų.
  13. Taip kartodami virkite, kol kruopos taps minkštos ir įgaus košės konsistenciją.
  14. Nuimkite nuo viryklės, įdėkite šalto sviesto gabalėlį, tarkuoto „Parmezano“ sūrio, smulkiai supjaustytų baziliko lapelių.
  15. Gerai išmaišykite ir išplakite.
  16. Traškūs burokėliai. Nulupkite ir plonomis juostelėmis sutarkuokite burokėlį. Virkite aliejuje 120 laipsnių karštyje.
  17. Kai virdamas aliejus nebekunkuliuoja, vadinasi, iš burokėlių drėgmė išgaravusi ir jie išvirę.
  18. Juos išimkite ir padėkite ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalus.
  19. Serviruokite. Pašildytoje, gilioje lėkštėje dėkite karštą perlinių kruopų „Risotto“. Ant viršaus starkio gabalėlius ir traškius burokėlių „šiaudelius“.
  20. Rekomendacijos. Šį nuostabų patiekalą galite dar daugiau „sulietuvinti“. Vietoj balto vyno įpilti lietuviško obuolių vyno, vietoj itališko „Parmezano“ naudoti brandintą „Džiugo“ sūrį, vietoj marinuotų agurkėlių imti raugintus. Gaminant „Rizotto“, nepadauginkite vištienos sultinio, geriau pilkite dažniau, bet po truputį. Nuolatos maišykite. Neperkepkite žuvies, kad netaptų „sausa“. Kaip aš sakau: iškepusios žuvies kepti nebereikia. Verdant burokėlių šiaudelius, aliejaus temperatūra turi būti neaukštesnė kaip 120 laipsnių, kitaip sudegs.

Gaminkite su meile ir gera nuotaika!

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti
Šviežių pomidorų sriuba su obuoliais, salierais ir vištiena
Receptas: Šviežių pomidorų sriuba su obuoliais, salierais ir vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 42
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (naminių)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Salierai: 5.00 vnt. (stiebai)
Vištienos sultinys: 2.00 l (2 - 3)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1 -2)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt. (2 - 3)
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Parmezano sūris: 1.00 arbat. š. (tarkuotas - 1 porcijai)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (Druska, cukrus, penkių rūšių pipirai, šviežias bazilikas, šviežia aitrioji paprika, ciberžolė, rūkytų lašinių odelė)
Kaip gaminti
  1. Sriuba. Išverkite stiprų vištienos sultinį. Tam reiks 3-5 vištienos šlaunelių ir įvairių daržovių.
  2. Išvirusį sultinį perkoškite per sietelį, nuo kauliukų nuimkite mėsą.
  3. Morkas, salierus, bulves, svogūną, česnaką supjaustykite mažais, plonais kubeliais.
  4. Obuolius supjaustykite kuo plonesniais kvadratėliais, kad verdant jie „ištirptų“.
  5. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, nulupkite odeles.
  6. Alyvuogių aliejuje apkepkite pjaustytas morkas, salierus, svogūnus, česnaką, bulvių kubelius, kelis šviežios aitriosios paprikos griežinėlius.
  7. Sudėkite pjaustytus obuolius, pomidorus, rūkytų lašinių odelę ir dar porą minučių apkepkite, supilkite „stiprų“ vištienos sultinį.
  8. Sudėkite nuimtą nuo kauliukų mėsą.
  9. Užvirkite, nugraibykite atsiradusias putas. Įberkite žiupsnelį ciberžolės,  tada sriuba įgaus gražią spalvą.
  10. Paskaninkite druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais ir virkite ant nedidelės ugnies maždaug 30-40 minučių.
  11. Prieš patiekdami leiskiite sriubai 15-20 minučių „pailsėti“.
  12. Smulkiai supjaustykite šviežio baziliko lapelius, sumaišykite su tarkuotu „Parmezano“ sūriu.
  13. Serviruojame. Į dubenį pilame sriubytę, gausiai pabarstome sūrio ir baziliko mišiniu.
  14. Skanaukite su šilta, balta duona, tokia kaip „Ciabatta“.
  15. Rekomendacijos. Pomidorus naudokite naminius, aromatingus, gerai prinokusius. Priešingu atveju į sriubą įdėkite pomidorų pastos. Nulupus nuo obuolių ir pomidorų odeles jų neišmeskite, bet sudėkite verdant sultinuką. Pjaustant, įvairių daržovių atraižas neišmeskite, jas galite dėti į indelį ir laikyti šaldiklyje, verdant sultinius jas panaudosite. Obuolius supjaustykite kuo ploniau, jie turi sriuboje „ištirpti“. Neužmirškite lašinukų odelės, ji suteiks gardaus skonio ir aromato. Gaminkite su meile ir gera nuotaika!

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti
Obuolių pyragaitis su karamele ir vaniliniais ledais
Receptas: Obuolių pyragaitis su karamele ir vaniliniais ledais
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 16
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 90.00 g (90 - 100 - kieti kaip antaniniai)
Cukrus: 150.00 g (1 - 2 valg. š. - obuoliams ir -50-60g - kremui - 4 porcijos)
Sviestas: 1.00 valg. š. (0,5)
Pienas: 150.00 ml (kremui - 4 porcijos)
Grietinėlė: 150.00 ml (kremui - 4 porcijos)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tryniai - kremui - 4 porcijos)
Vanilė: 1.00 vnt. (0,5 lazdelės - kremui - 4 porcijos)
„Calvadosas“:(kremas - 4 porcijoms) 4.00 valg. š.
Tešla: (kapota) 60.00 g
Graikiniai riešutai: 15.00 g (15 - 20)
Ledai:(rutuliukas) 1.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Obuoliai. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų.
  3. Kaitinkite ant vidutinio karščio, kol cukrus virs karamele.
  4. Sudėkite obuolių skilteles, daug maišykite ir kepkite apie 1- 2 minutes, kol skiltelės pasidengs karamele.
  5. Kremas. Užvirkite grietinėlę kartu su pienu.
  6. Dėkite ant verdančio vandens vonelės, įmeskite pusę vanilės lazdelės.
  7. Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki purumo.
  8. Intensyviai šluotele maišykite pieną su grietinėle ir plona srovele pilkite išplaktus kiaušinius su cukrumi.
  9. Plakite ir kaitinkite iki kol gausite tiršto padažo (kaip grietinės) konsistenciją.
  10. Supilkite „Calvadosą“, dar apie 5 minutes kaitinkite. Nuimkite nuo viryklės.
  11. Graikiški riešutai. Išlukštentus riešutus maišydami kepkite keptuvėje, kol nuo jų pradės luptis odelė.
  12. Iš keptuvės juos perdėkite ant švaraus rankšluosčio, uždenkite kitu rankšluosčiu ir prispaudę trinkite rankomis, kad nuo riešutų nusiluptų odelė.
  13. Taip apdirbtus riešutukus perrenkite.
  14. Mums tinka tik tie riešutukai, kurie pilnai nusilupo – juos susmulkinkite peiliu.
  15. Surenkame ir serviruojame. Geležinę formelę (10 cm skersmens) išklokite „kapota“ tešla.
  16. Dugną subadykite šakute. Kepkite orkaitėje, 180 laipsnių karštyje, maždaug 5-7 minutes.
  17. Iškepus, išimkite iš orkaitės ir formelės. Į tešlos formelės vidų dėkite kremą, ant viršaus – karamelizuotas obuolių skilteles, pašlakstykite karamele. Vėl dėkite 5 min. į orkaitę kepti.Obuolių pyragaitis su karamele ir vaniliniais ledais
  18. Išimto iš orkaitės pyragaičio kraštelius gausiai apibarstykite keptais riešutų trupinėliais bei milteliniu cukrumi.
  19. Serviruokite lėkštėje, papuoštoje cinamonu bei pudra.
  20. Beliks ant viršaus uždėti vanilinių ledų kamuoliuka, mėtos lapelių.
  21. Kol neištirpo ledai, greitai skanaukite.

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti

Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs