1. Skubate valgyti, bet prieš tai net nepauostote
Tai viena dažniausių šokolado valgytojų klaidų, ypač, jei skanaudami jie dar kuo nors užsiėmę – skaito, žiūri į kompiuterio ar TV ekraną. Priešingai nei karšta kava ar arbata, šokoladas negaruoja, tad jo aromatas taip lengvai nesklinda, tačiau, kaip ir mėgaujantis minėtaisiais gėrimais, šokoladą pirmiausia verta uosti.
Šokolado pauostymas taps puikia įžanga į pažintį su jo skoniu – skirtingos rūšies šokoladas gali dvelkti gėlėmis ir citrusais, kava ir riešutais, aromato natų daugybė. Taigi, pirmasis patarimas: prieš ragaudami pasimėgaukite kvapu!
2. Kandate iš visos plytelės, o ne pirmiausiai ją laužiate
Įvairiose populiariose reklaminėse ir nereklaminėse nuotraukose dažnai galima pamatyti šokolado valgytoją, kandantį skanėsto iš visos plytos. Tiesa ta, kad profesionalūs šokolado skanautojai būtinai jo plytelę laužia – ne dėl patogumo, bet pirmiausiai dėl to, kad užfiksuotų patį lūžio garsą. Šis gali nemažai pasakyti apie šokolado kokybę – kiek jame kakavos sviesto, ar gerai šokoladas buvo temperuotas. Orientyras paprastam vartotojui – kokybiškas juodasis šokoladas lūžta su skambiu trakštelėjimu, skyla lengvai. Pabandykite!
3. Dedate į burną stambiais gabalais
Gero, kokybiško maisto karštligiškai nekemšame, tas pats galioja ir šokoladui. Pradėkite skanauti nuo nedidelio testinio gabaliuko, jį atlaužę pauostykite, dėkite ant liežuvio ir leiskite tirpti, neskubėkite mesti į burną vieno gabalo po kito.
4. Kramtote šokoladą lyg kokį batoną
Kokybiškas šokoladas ne kramtomas, o pirmiausiai lėtai tirpinamas burnoje. Dėkite gabaliuką į burną, pajuskite, kaip jis lydosi, kaip atsiskleidžia skonis, kaip jis intensyvėja, kai šokolado burnoje vis daugiau ir daugiau. Beje, neskubėkite valgyti šokolado, jei ką tik gėrėte ar valgėte ką nors šalto, nes atvėsusioje burnoje saldumynas netirps, o nemaloniai velsis.
5. Vienu kartu skanaujate daugybės šokolado rūšių
Žinovai pataria vienu kartu pasimėgauti dviem, daugiausia trimis šokolado rūšimis.
Juodasis be priedų, po jo – pieniškas, baltasis su vyšniomis, o tada juodasis su apelsinų cukatais – tokio skirtingų šokolado rūšių valgymo maratono įspūdis bus blankus, nes neįsidėmėsite kiekvieno jų skonio, aromato, viskas susiplaks į vieną saldžią patirtį ir tiek. Žinovai pataria vienu kartu pasimėgauti dviem, daugiausia trimis šokolado rūšimis.
6. Labai greitai jį užgeriate – net nepasimėgavę skoniu
Gabalėlis šokolado – populiarus pasirinkimas prie puodelio kavos ar arbatos, tačiau nesumenkinkite skanėsto jį iškart užgerdami, nuplaudami ir neleisdami atsiskleisti skoniui. Kaip ir patarėme anksčiau, leiskite šokoladui tirpti burnoje, pajuskite visą skonio spektrą ir tik tada gurkštelkite pasirinkto gėrimo.