Šiuo metu vyraujančias mėsainių tendencijas pranešime žiniasklaidai apžvelgė šefai Jonas Jonušas ir Vylius Blauzdavičius bei „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.
1. Renkasi klasikinio ar vaikiško dydžio
Mėsainiai gali būti patys įvairiausi: nuo lėkštės dydžio, aukštų, bet siaurų, žemų ir plačių iki miniatiūrinių ar vieno kąsnio – kiekvienas renkasi pagal skonį. Tačiau, anot šefo J.Jonušo, populiariausi išlieka klasikinio dydžio: „Dažniausiai valgomi standartiniai mėsainiai, bet mėgstami ir mažesni – taip vadinami vaikiško dydžio. Didelius renkasi tie, kurie nori pramogos – jiems tai savotiškas iššūkis, suteikiantis gerų emocijų. O restoranai į meniu įtraukia mažesnio dydžio mėsainius, nes patogiau valgyti. Vietoj vieno kąsnio sumuštinukų jų galime pamatyti ir per įvairias šventes, netgi vestuves.“
2. Pamėgo su plėšyta mėsa
Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia plėšyta mėsa, jokia išimtis ir mėsainiai. Nors klasikinis mėsainis vis dar yra patiekiamas su kokybiškos jautienos paplotėliu, vis daugiau restoranų bei kavinių siūlo šių patiekalų su plėšyta kalakutiena, vištiena, kiauliena ar jautiena. Toks mėsos paruošimo būdas reikalauja daug laiko, tačiau jis jau puikiai įsiliejo į greitojo maisto kultūrą.
„Tikrai skanūs mėsainiai ir su plėšyta jautiena. Visai neseniai po kelių metų pertraukos teko valgyti tikrai puikiai paruoštą tokį mėsainį. Puiku, kad plėšyta mėsa išlieka populiari ir vis dar yra gebančių nustebinti, nes tai nėra lengviausias jos paruošimo būdas. Čia iškyla ne vienas niuansas – mėsa neturi būti sausa, reikia tinkamai parinkti ir kitus mėsainio ingredientus, kad skonis susilygintų“, – sako šefas J.Jonušas.
3. Netradicinės bandelės įdomios, bet pirmenybė – klasikai
Nors kai kuriuose prekybos centruose pastaruoju metu atsirado juodos spalvos bandelės, panašu, jog prieš keletą metų užsienyje išplitusi spalvoto maisto mada kelio į lietuvių širdis dar neprasiskynė. Net sveikuoliškos, sudėtyje turinčios bulvių ar kvadratinės bandelės nenustelbė mėgiamiausios klasikos, populiariausia vis dar išlieka minkšta, puri „brioche“ bandelė.
4. Tarp populiariausių garnyrų – bulvytės ir karamelizuoti svogūnai
„Viking The Chef“ šefas V.Blauzdavičius sako, kad su mėsainius lydinčiais garnyrais nereikėtų per daug eksperimentuoti, o lietuviai ir čia išlieka konservatyvūs bei dažniausiai renkasi klasikinį variantą – bulvytes. Tiesa, jos būna įvairiausios: saldžios, skrudintos, supjaustytos pailgai ar skiltelėmis.
Lietuviai nepamiršta ir padažų – juos renkasi kone visuomet ir pačius įvairiausius, pavyzdžiui, klasikinius, aštrius, „BBQ“ ar švelnesnius. Tautiečiai priprato ir prie karamelizuotų svogūnų, jie prie mėsainių tinka tikrai puikiai.
5. Klasikiniai duetai
Kai prie mėsainių tik garnyro neužtenka, dažnas renkasi ir tinkančius gėrimus. Anot „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmanto Čičelio, klasika išlieka ne tik jautienos mėsainis, bet ir jo derinys su alumi.
„Norint išrinkti tinkamiausius gėrimus, nereikia kiekvienam būti aukščiausio lygio ekspertu, svarbu nepersistengti ir lietuviai tą žino. Prie riebesnių renkasi kartesnius, o prie mėsainių su paukštiena – šviesesnius ir lengvesnius gėrimus. Nors būdami pakankamai konservatyvūs, išbandyti skirtingus skonių derinius lietuviai ryžtasi vis dažniau“, – įžvalgomis alaus someljė.
6. Gamina namuose
Mėsainiai valgomi ne tik kaip greitas užkandis kavinėje per pietus ar gurmaniškos vakarienės metu restorane. Vis daugiau lietuvių jų kepimą išbando ir namuose, ypač vasarą iškylaudami gamtoje. Tuo labiau, kad receptų ir aukščiausios klasės produktų šiandien netrūksta. Pradedantieji renkasi klasikinius mėsainius, nes juos paruošti nėra taip sudėtinga, o entuziastai nebijo eksperimentuoti ir gamina mėsainius net su elniena.
Jūsų dėmesiui – keli puikūs mėsainių receptai:
1. Į gilų indą sudėkite jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įpilkite padažų arba įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite.
2. Masę padalykite į šešias lygias dalis ir suformuokite kotletus. Iškepkite keptuvėje arba ant grotelių.
3. Bandeles perpjaukite ir iš pjovimo pusės apkepkite.
4. Bandelių puseles aptepkite majonezu su garstyčiomis, uždėkitepo lapą salotų, karštą kotletą. Pabarstykite tarkuotu sūriu, uždėkite po pakepintą griežinėlį šoninės, marinuotų agurkėlių ir troškintų burokėlių. Užvožkite likusiomis bandelių puselėmis ir patiekite.
Troškinkinti burokėliai:
1. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais.
2. Sudėkite tarkuotus burokėlius, susmulkintus riešutus, aitriąsias paprikas, pomidorus, įpilkite acto, įmaišykite cukrų. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies troškinkite maišydami apie 40 minučių.
3. Atvėsinkite ir įmaišykite petražoles.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!
Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!
IŠKEPKITE BANDELES
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.
2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.
3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.
4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.
IŠKEPKITE KOTLETUKUS
1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.
2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.
3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.
4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.
PARUOŠKITE MĖSAINIUS
1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).
2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.
3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė
- Marinatui sumaišykite pomidorų sultis, degtinę, tabasco padažą ir prieskonines žoleles.
- Marinatu užpilkite vištienos krūtinėles ir marinuokite 6-12 valandų.
- Salierų stiebus pamarinuokite su trupučiu alyvuogių aliejaus ir čili pipirais.
- Vištieną, salierus ir mėsainių bandeles dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių.
- Baigiant kepti vištieną ant viršaus uždėkite sūrio, kad jis išsilydytų.
- Abi bandelių puses patepkite pikantišku padažu, dėkite salotų lapą, vištienos krūtinelę ir daržoves.
- Šalia patiekite keptus salierus.
- Paruošites per 1 val., neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko.
Receptą atsiuntė Lina B., Klaipėda
- Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus.
- Jautienos faršą pagardinkite druska ir pipirais bei gerai išmaišykite iki lipnios masės.
- Iš šios masės suformuokite 2 plokščius kotletus.
- Nuplaukite pomidorą, pašalinkite kotelį ir supjaustykite griežinėliais.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Įdėkite kotletus ir kepkite iš abiejų pusių apie 5 minutes.
- Pridėkite šoninę ir apskrudinkite. Tada iš keptuvės išimkite kotletus ir šoninę.
- Svogūnų žiedelius apkepkite riebaluose. Ant svogūnų uždėkite pomidorų griežinėlius bei kotletus ir apvertus palaikykite, kad jie sušiltų.
- Rugines duoneles perpjaukite pusiau ir perpjautos pusės paviršių paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje.
- Visas 4 puseles aptepkite MAGGI kečupu.
- Ant apatinių puselių uždėkite salotas, kotletus, svogūnus, šoninę, pomidorų griežinėlius ir čederio sūrį.
- Uždėkite viršutines duonelės puseles. Patiekite su likusiu kečupu.
1. Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.
2. Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.
3. Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2–3 minutes, kol visi skoniai susijungs.
4. Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280–300 C) maždaug po 4–5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.
5. Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.
1. Pirmiausia sumaišykite marinatui skirtus produktus. Gautu marinatu aptepkite mėsą ir palikite valandai, o tada ant grilio kepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 min.
2. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite, pagardinkite druska ir maltais pipirais.
3. Bandeles iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu ir apskrudinkite ant grilio.
4. Formuokite mėsainius: ant bandelės apačios dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotos lapas, kepta vištiena, pomidoras, padažas, bandelė.
1. Bandelę iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu, paskrudinkite. Apkepkite sūrio gabalėlius.
2. Ant bandelės dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, gražgarstė, balzamiko kremas, keptas sūris, bandelės viršus.
1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm storio griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus.
2. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius.
3. Svogūnus kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies 4–5 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę.
4. Didkepsnius kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių.
5. Bandeles perpjaukite per pusę. Viršutinę dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų, dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada 1 čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.
1. Faršą sumaišykite su „Vorčesterio“ padažu ir formuokite paplotėlius. Kepkite juos ant kepsninės.
2. Bandeles pašildykite ant kepsninės, perpjovę per pusę.
3. Ant bandelės pusės dėkite iškeptus vištienos paplotėlius, majonezą, pomidorą, salotas, antrą bandelės pusę.