6 ypatingi juodųjų serbentų uogienės receptai: išmėginkite!

Juodųjų serbentų uogienė yra viena populiariausių ir daugelio mėgstamiausių uogienių. Prasidėjus juodųjų serbentų sezonui, jie mus vilioja savo ryškia spalva bei nuostabiu aromatu ir vitaminų gausa. Paskanavę šių vasaros gėrybių galime imtis ir konservavimo darbų. Juk kiekviena šeimininkė neleis sumeluoti, kad serbentų uogienė yra naudinga ir nuostabiai skani žiemos metu. Tad norime pasidalinti labai gardžiais serbentų uogienės receptais, kuriuos galėsite išmėginti jau šį sezoną.
Juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų uogienė / 123RF.com nuotr.

Klasikinė juodųjų serbentų uogienė

Tokį juodųjų serbentų uogienės skonį tikriausiai daugelis prisimena iš vaikystės, kai namai nuostabiai kvepėdavo verdamomis uogomis. O vėliau šia gardžia uogiene mėgaudavosi su ką tik iškeptais blynais ar tiesiog kabindavo ją šaukštais.

Ingredientai:

  • 1 kg juodųjų serbentų
  • 1 kg cukraus

Gaminimas:

  1. Juoduosius serbentus perrinkite, nuimkite kotelius, švariai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Suberkite į puodą storu dugnu ir užberkite cukrumi. Palikite pastovėti per naktį (kartais galima palikti ir šiek tiek ilgiau), kad cukrus pradėtų tirpti ir išsiskirtų sulčių.
  3. Kai uogos ima leisti sultis, statykite puodą ant silpnos ugnies ir virkite maišydami ir vis nuimdami susidarančias putas iki kol putos nebesusidaro, o uogienė sutirštėja.
  4. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainiukus ir užsukite iškaitintais švariais dangteliais.
  5. Stiklainius pastatykite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  6. Paruoštą uogienę geriausiai laikyti tamsesnėje, vėsioje vietoje.

Juodųjų serbentų uogienė su juoduoju šokoladu

Tai labai intensyvaus skonio uogienė: joje susijungia ir saldumas, ir juodųjų serbentų rūgštumas, ir šokolado kartumas. Nors derinys iš pirmo žvilgsnio gali skambėti šiek tiek netikėtai, uogienėje šie produktai dera išties nuostabiai.

123RF.com nuotr./Šokoladas
123RF.com nuotr./Šokoladas

Labai svarbu rinktis kokybišką juodąjį šokoladą – kakavos sausųjų medžiagų šokolade turėtų būti bent 70 proc. Šokoladas uogienei suteiks ne tik sodresnį skonį, bet ir švelnesnę tekstūrą. Išbandykite!

Ingredientai:

  • 1 kg juodųjų serbentų
  • 1 kg cukraus
  • 0,5 vnt. citrinos sulčių
  • 100 g juodojo šokolado (bent 70 proc.)

Gaminimas:

  1. Juoduosius serbentu atrinkite, pašalinkite kotelius ir lapelius, švariai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Uogas sudėkite į vidutinio dydžio puodą, išspauskite citrinos sultis, jas supilkite ant serbentų. Kaitinkite ant vidutinio dydžio kaitros, kol suminkštės, sukris, išskirs sultis ir pradės virti.
  3. Suberkite cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 10 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
  4. Puodą nuimkite nuo kaitros ir iš karto įmaišykite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, kol šis ištirps.
  5. Uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dezinfekuotais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Juodųjų serbentų uogienė su burokėlių sultimis

Juodieji serbentai ir burokėliai – skamba neįprastai? Tikrai verta išbandyti šį uogienės receptą, burokėlių sultys uogienei suteiks malonaus saldumo ir neįprasto skonio.

123RF.com nuotr./Burokėliai
123RF.com nuotr./Burokėliai

Ingredientai:

  • 500 g juodųjų serbentų
  • 350 g cukraus uogienėms (galima naudoti ir įprastą cukrų, tik jo prireiks 500 g)
  • 150 ml burokėlių sulčių
  • 30 ml žaliosios citrinos sulčių
  • 2 v.š. tarkuotos žaliosios citrinos žievelės

Gaminimas:

  1. Juoduosius serbentu atrinkite, pašalinkite kotelius ir lapelius, švariai nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Juoduosius serbentus sudėkite į puodą, užberkite cukraus uogienėms (arba paprasto cukraus), užpilkite burokėlių ir žaliosios citrinos sulčių, suberkite tarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir užvirinkite.
  3. Po užvirimo, juodųjų serbentų uogienę virkite žemoje kaitroje apie 10 min., vis pamaišant mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
  4. Uogienei išvirus supilstykite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite švariais dezinfekuotais dangteliais bei apverskite stiklainius dangteliais žemyn, palikite atvėsti.
  5. Atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Juodųjų serbentų uogienė su agrastais

Nuostabaus skonio uogienė, kuri tikrai nustebins kiekvieną saldėsių mėgėją. Uogienė labai kvapni, saldžiarūgštė ir gana tiršta. Agrastus uogienei galima naudoti bet kokios veislės ir bet kokio subrendimo. Ši uogienė gerai išsilaiko sausoje, tamsioje vietoje net kambario temperatūroje.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Uogos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Uogos

Ingredientai:

  • 800 g cukraus
  • 500 g juodųjų serbentų
  • 300 g agrastų

Gaminimas:

  1. Išrūšiuokite uogas, nuplaukite ir palikite sietelyje, kad nutekėtų vanduo. Nuo serbentų nuimkite šakeles ir lapelius, o nuo agrastų nuimkite uodegėles.
  2. Uogas suberkite į dubenį ir virtuviniu smulkintuvu jas šiek tiek sutrinkite.
  3. Paruoštas uogas supilkite į puodą, suberkite cukrų ir užvirkite.
  4. Užvirus uogienę virkite ant vidutinės ugnies 15 minučių, vis pamaišant mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
  5. Karštą uogienę supilstykite į sterilizuotus, sausus stiklainius. Stiklainius sandariai uždarykite dezinfekuotais švariais dangteliais ir apverskite, palikite, kad visiškai atvėstų.
  6. Po to uogienę laikykite tamsioje, sausoje vietoje.

Juodųjų serbentų uogienė su bananais ir vanile

Juodieji serbentai ir bananai – tai nuostabiai puikus derinys, o vanilė dar labiau suteikia sodresnio skonio. Tikrai verta išbandyti šį juodųjų serbentų uogienės receptą, galbūt jis taps vienu iš mėgstamiausių.

Shutterstock nuotr./Bananai
Shutterstock nuotr./Bananai

Ingredientai:

  • 500 g juodųjų serbentų
  • 500 g cukraus
  • 2 vnt. bananų
  • 100 ml vandens arba pagal poreikį
  • 35 g vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Juoduosius serbentus kruopščiai perrinkite, nuimkite kotelius, nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Į puodą sudėkite juoduosius serbentus berkite cukrų, vanilinį cukrų bei sudėkite gabalėliais pjaustytus bananus.
  3. Viską užpilkite maždaug 100 ml vandens.
  4. Viską užvirkite ir virkite vis pamaišant ir nugraibant susidariusias putas ant silpnos kaitros apie 10-12 min, kol uogos ir bananai sukris. Jei norisi labiau vientisos konsistencijos uogienės, galite pertrinti elektriniu trintuvu. Jei uogienė atrodo skystoka, neišsigąskite, ji vėsdama sutirštės.
  5. Uogienei išvirus supilstykite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite švariais dezinfekuotais dangteliais bei apverskite stiklainius dangteliais žemyn, palikite atvėsti.
  6. Atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Juodųjų serbentų uogienė su avietėmis

Šis uogienės receptas – tai puikus būdas išsaugoti skaniausias vasaros uogas. Labai gardi ir kvapni uogienė, kuri patiks kiekvienam.

123RF.com nuotr./Avietės
123RF.com nuotr./Avietės

Ingredientai:

  • 1,4 kg cukraus
  • 1 kg juodųjų serbentų
  • 400 g aviečių
  • 300 ml vandens

Gaminimas:

  1. Uogas perrinkite, nuimkite kotelius, nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Į puodą sudėkite uogas, suberkite pusę cukraus kiekio, supilkite vandenį ir viską išmaišykite.
  3. Puodą užkaiskite, o kai uogienė užvirs, pavirkite 5 minutes.
  4. Nukaiskite, suberkite likusį cukrų ir maišykite, kol šis ištirps.
  5. Paruoštą uogienę supilstykite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite švariais dezinfekuotais dangteliais bei apverskite stiklainius dangteliais žemyn, palikite atvėsti.
  6. Atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Daugiau receptų ir sodo bei daržo naujienų ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis