Sužinokite, kaip tokį galėtumėte pasigaminti patys, remdamiesi savo skonių receptoriais bei pojūčiais, rašoma care2.com.
1 žingsnis – bazė
Bazinis kepsnių padažo pagrindas – tai paprasčiausias pomidorų padažas be priedų. Tokį galite pasigaminti pačios arba įsigyti parduotuvėje. Tinka ir kečupas, pomidorų pasta ar konservuotų pomidorų piurė. Kai kur kaip pagrindas naudojamas majonezas arba garstyčios.
2 žingsnis – saldumas
Cukrus vaidina itin didelį vaidmenį padažo gamyboje, kadangi padeda karamelizuoti padažą, „užfiksuoti“ skonį. Galite tam naudoti bet kokį saldiklį, tačiau geriausi tie, kurių skonis išraiškingiausias. Pavyzdžiui, idealiai tiks tamsus rudasis cukrus, melasa, klevų sirupas, medus. Dar įdomesniam skoniui tiks rudųjų ryžių, agavų sirupas, karamelizuoti svogūnai ir česnakai.
3 žingsnis – sūrumas
Kiekvienas padažas turi turėti sūrumo prieskonį. Išmėginkite košerinę druską, sojų, Vorčesterio padažą. Tiks ir jūros, Himalajų druska ar kitos jūsų mėgstamos druskos rūšys.
4 žingsnis – aitrumas
Čia pasirinkimas išties platus. Galite į padažą dėti trintus Kajeno pipirus, raudonosios aitriosios paprikos dribsnius ar bet kokias kitas trintas aitriąsias paprikas. Taip pat kepsnių padažui puikų skonį suteiks aštrusis „Tabasco“ padažas. Jeigu norite dar daugiau aitrumo, neapsiriksite išsirinkę Jalapeno, Habanero ir Serrano rūšių aitriąsias paprikas.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: jautienos burgeriai – greitai ir paprastai
5 žingsnis – dūmo prieskonis
Kepsnių padažas be dūmo prieskonio nebus toks skanus, koks galėtų būti. Tam pasitarnaus tokie prieskoniai, kaip rūkyta paprika, rūkyta druska, rūkytos aitriosios paprikos.
6 žingsnis – rūgštumas
Paskutinis ingredientas puikiai subalansuos visus skonius. Klasikinis pasirinkimas – tai obuolių actas, tačiau tiks ir kitos acto rūšys, kurias mėgstate. Svarbiausia, kad tai būtų išties kokybiškas pasirinkimas – sodraus skonio ir malonaus aromato.
Išmėginkite įvairių padažų receptus!
- Pomidorus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite.
- Supjaustykite gabaliukais, sudėkite į puodą su trupučiu aliejaus ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol suminkštės.
- Gautą masę pertrinkite per sietelį ir supilkite atgal į puodą. Svogūnus ir česnakų skilteles nulupkite, susmulkinkite ir sudėkite į tyrę.
- Suberkite garstyčias, pipirus, aitriųjų paprikų milteliusir virkite, kol tūris sumažės maždaug per pusę.
- Baigiant supilkite actą, druską, cukrų, dar kartą užvirkite ir išpilstykite į paruoštus stiklainius.
- Krienus nuplaukite ir nulupkite, pomidorus nuplaukite. Pomidorus, česnakus ir krienus sumalkite mėsmale.
- Suberkite druską, cukrų, supilkite actą ir gerai išmaišykite. Išpilstykite į sterilius stiklainius ir uždenkite dangteliais, bet neužsukite.
- Dėkite į puodą su vandeniu ir kaitinkite 15–25 minutes. Iškaitintus stiklainius sandariai užsukite.
Padažą galite papildyti raudonosiomis paprikomis, antaniniais obuoliais, petražolėmis.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Susmulkinkite visus ingredientus ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi bei žiupsneliu druskos.
Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo
Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“
- Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, maišydama supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą, supilkite sojų padažą.
- Padažą pagardinkite ruduoju cukrumi, įmaišykite nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
- Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis.
- Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą.
- Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
- Masę ant mažos ugnies maišydama virkite apie 15–20 min., kol sutirštės.
- Į atskirą dubenį supilkite pomidorų padažą ir soją. Gerai išmaišykite.
- Berkite visus sausuosius prieskonius ir padažą gerai išmaišykite, jei turite, pagardinkite dūmo skonio aromatu.
- Padažas puikiai tiks burgeriams, kiaulienai, jautienai, vištienai.
Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
- Visus ingredientus sumaišykite gilioje keptuvėje arba puode, česnako nesmulkinkite.
- Padažą kaitinkite ant mažos ugnies pastoviai maišydami, kol pradės burbuliuoti.
- Česnaką išimkite ir padažą nuimkite nuo ugnies.
- Atvėsusį padažą sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve (galima laikyti iki poros mėnesių.
- Iš tokio kiekio ingredientų išeis apie 0,5 l padažo.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Papriką ~30 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja. Kad greičiau atvėstų – išimtą iš orkaitės galite pamerkti į šaltą vandenį.
- Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Perliekite šaltu vandeniu. Nulupkite odeles.
- Tiek papriką, tiek pomidorus stambiai supjaustykite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Susmulkinkite elektriniu trintuvu (blenderiu) arba virtuviniu kombainu.
- Įspaudžiame citrinos sultis, berkite druską. Dar truputį paplakite. Berkite aitriosios paprikos miltelius ir išmaišykite.
- Gardinti galime bet ką: nuo orkaitėje keptų daržovių iki kepsnio.
Receptą atsiuntė Gintarė