Mitas Nr. 1: Kad verdami makaronai nesuliptų, į vandenį verta įpilti aliejaus
Tai populiarus patarimas, esą padedantis makaronams nesuvirti į košę. Iš tiesų jokio racionalaus pagrindo jis neturi – aliejus padeda vandeniui taip neputoti, nes plūduriuoja paviršiuje, tačiau jis neapgaubia makaronų, nes jie verda kunkuliuojančiame vandenyje žemiau.
Jei nenorite, kad makaronai suliptų, virkite juos dideliame kiekyje vandens, nepervirkite bei naudokite kokybiškus makaronus – tokie turės daugiau gliuteno, todėl ir nesulips.
Mitas Nr. 2: Į persūdytą sriubą įmesta bulvė gali „sugerti“ sūrumą
Dar vienas populiarus patarimas, kurio griebiasi (įsimylėję) sriubą persūdę virėjai. Iš tiesų, jei įmesite bulvę į persūdytą sriubą, ji sugers šiek tiek sūraus skysčio, tačiau bendros situacijos tai nepataisys.
Vienintelis galimas variantas – skiesti sriubą verdančiu vandeniu ar nesūdytu karštu sultiniu ir taip bandyti išgelbėti patiekalą.
Mitas Nr. 3: Grybų negalima plauti, reikia tik apšluostyti drėgna servetėle
Patariantieji neplauti grybų paprastai griebiasi dviejų argumentų: esą grybai plaunant prisigers skysčio ir juos bus sunku gražiai apkepinti, be to, esą plaunami grybai dalį savo skonio atiduos vandeniui.
Iš tikrųjų grybų galima neplauti tik tokiu atveju, jei jie yra šviežiai jūsų rinkti, akivaizdžiai švarūs, be to, dar ir labai delikatūs, lengvai lūžtantys – tokiu atveju išties galima juos tik apšluostyti drėgna servetėle. Tačiau jei kalbame apie pramoniniu būdu augintus grybus, juos tikrai galima ir net reikia nuplauti, vandens jie sugers vos lašą kitą, ir tai niekaip neturės įtakos nei jų skoniui, nei savybėms kepant ar kitaip juos ruošiant.
Mitas Nr. 4: Jei virdami kiaušinius įpilsite acto, jie lengviau nusilups
Virtas kiaušinis, kurio lukštas lupasi kartu su baltymu, gali sugadinti nervus ir kantriausiam žmogui, štai kodėl yra tiek patarimų apie kiaušinių virimo gudrybes. Viena jų – įpilti į vandenį acto. Gaila, tačiau šis patarimas neveiksmingas – actas šiek tiek paveikia kiaušinio lukštą ir jis vos suminkštėja, tačiau lengviau nesilupa.
Patikimesnis patarimas yra kiaušinius dėti į verdantį vandenį (o ne užvirti kartu su vandeniu), užvirti, virti vos vos kunkuliuojančiame vandenyje, o tada iškart nardinti į ledinį. Išbandykite, kartais suveikia!
Mitas Nr. 5: Citrinos sultys ar svogūno kaimynystė neleis perpjautam avokadui paruduoti
Idealu visą avokadą suvalgyti vienu kartu, bet ne visada tai pavyksta. Bėda, kad jau po kelių minučių perpjauto avokado minkštimas ima ruduoti. Egzistuoja daug patarimų, kaip to išvengti – esą reikia tepti citrinos sultimis, pavožti avokadą po dubenėliu kartu su svogūnu ir pan. Kai kurie šių būdų truputį sulėtins avokado rudavimą, tačiau nesustabdys – tam tikros avokaduose esančios medžiagos reaguoja su deguonimi ir minkštimas ima ruduoti, tai paprasčiausia chemija.
Mitas Nr. 6. Duona ne taip greit susens, jei laikysite ją šaldytuve
Dar vienas populiarus patarimas, kurio klaidingumu, jei tik ryšitės išbandyti, greitai įsitikinsite. Į plastiką suvyniota ir šaldytuve laikoma duona kietėja ir netenka skonio dar greičiau nei besiilsinti duoninėje ar virtuvės spintelėje.
Geriausias patarimas – pirkti nepjaustytą duoną, atsipjauti tik tiek, kiek vienu kartu suvalgote, laikyti kepaliuką pjūviu žemyn, suvyniojus į plastiką (jei naudojate) ar medžiaginį rankšluostuką.
Mitas Nr. 7: Aitrioji paprika nebebus tokia aitri pašalinus sėklas
Kai norisi aštriai, bet NE PERNELYG aštriai, prisimename patarimą, esą visas aštrumas slypi sėklytėse, ir imamės jas iškrapštyti. Iš tiesų didžioji aštrumo koncentracija yra aitriųjų paprikų membranose, o sėklos aštrios tiek, kiek sąveikauja su jomis. Taigi, jei nenorite aštrumo, išpjaustykite visas paprikų membranas, taip jį gerokai prislopinsite.
Mitas nr. 8: Jei ruošiant patiekalą pilama alkoholio, verdant jis visas išgaruoja
Alus, vynas ir kiti stiprieji gėrimai dažnai naudojami ruošiant įvairiausius patiekalus, net Lietuvoje tai (kol kas) leidžiama. Tačiau, nors alkoholis užverda žemesnėje temperatūroje nei vanduo, tai nereiškia, kad jis išnyksta jau po kelių minučių. Taip nestiprų alkoholį verdant ilgiau liks mažesnė alkoholio koncentracija nei stiprų verdant trumpiau, tačiau abiem atvejais alkoholio pėdsakų vis tiek liks. Taigi, jei dėl kokių nors priežasčių alkoholio likučiai patiekale jums nepriimtini, keiskite jį actu, stipriu sultiniu – skonis bus kiek kitoks, bet ko kito galima tikėtis?