1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
2. Kekso formą (26x11cm) ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
4. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (plaktuvu arba virtuvine šluotele) iki purios masės. Toliau maišant po vieną sudėkite kiaušinius, tada vanilę.
4. Maišant mediniu šaukštu po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Tešla bus tiršta – nieko tokio, taip ir turi būti.
5. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, suberkite į tešlą, taip pat suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.
6. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol įsmeigus ir ištraukus peilio galiuką arba medinį smeigtuką jis bus švarus.
7. Leiskite truputį atvėsti, išverskite pyragą iš formos, o prieš pjaunant leiskite jam labai gerai atvėsti.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (naudokite 24 cm skersmens apvalią formą arba 20 cm kraštinės kvadratinę formą) išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
3. Tirpią kavą užpilkite 3 šaukštais karšto vandens ir išmaišykite. Virtuviniu plaktuvu plakite sviestą su cukrumi iki purumo. Dalimis nuolat plakdami įmaišykite vanilę, kavą, kiaušinius.
4. Dideliame dubenyje burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Šokoladą sukapokite nedideliais gabalėliais ir taip pat suberkite į dubenį. Suberkite apie ⅓ miltų mišinio ir maišykite, kol cukinija pasidengs miltais – ji neturėtų sulipti į didesnius gumulus.
5. Likusį miltų mišinį suberkite į sviesto ir kiaušinių plakinį. Maišykite tik tol, kol masė taps vientisa. Palengva įmaišykite cukiniją.
6. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite. Kepkite 40–50 minučių, kol į pyrago vidų įsmeigtas medinis pagaliukas išlįs švarus.
7. Ištraukę pyragą iš orkaitės, peiliu apveskite jo pakraščius, kad atkabintumėte nuo sienelių. Atvėsinkite formoje.
8. Prieš tiekdami galite apibarstyti cukraus pudra.
Pastaba: Jei cukinija peraugusi ir jos žievė kieta – ją nulupkite. Jei naudojate jauną cukiniją, jos lupti nereikia.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
2. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.
3. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.
4. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis visiškai atvės.
5. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.
6. Atvėsusį keksą aptepkite grietinėlės kremu.
1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).
3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.
4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.
5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.
6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.
Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!
1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol taps lengva balsva mase. Po vieną muškite kiaušinius ir sukite, kol susimaišys su sviesto-cukraus mase.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius, persijokite. Sausąjį mišinį po kelis šaukštus dėkite į sviesto-cukraus-kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite.
3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, išpjaustykite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais kubeliais. Berkite vaisių kubelius, šokoladą ir cinamoną į tešlos masę ir lengvai išmaišykite, kad šokoladas ir kriaušės tolygiai pasiskirstytų.
4. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių temperatūros.
5. Pilkite tešlą į paruoštą skardą, kiek palyginkite viršų ir dėkite į orkaitę. Kepkite 1 val., arba kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Iškepusį keksą 10 min. palaikykite kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite. Jei norite, pabarstykite jo viršų cukraus pudra.
1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Jei reikia, pašalinkite sėklas, jei odelė minkšta cukinijų nelupkite, nes iškepusiame kekse gražiai matosi žalios cukinijų juostelės. Nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę.
2. Plaktuve suplakite kiaušinius su cukrumi, vanile. Supilkite alyvuogių aliejų ir sukrėskite tirštą jogurtą. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite tarkuotas cukinijas ir nutarkuotą geltonąją citrinų žievelę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vientisą kekso tešlą. Ją supilkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą.
4. Kepkite iki 170C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol keksas iškeps ir gražiai iškils. Išėmę aušinkite ant grotelių.
5. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto ir įtarkuokite žiupsnelį citrinos žievelės. Viską gerai išmaišykite.
- Muškite į masę po vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Įmušus paskutinį ketvirtą kiaušinį, įdėkite šaukštą miltų ir vėl išmaišykite.
- Atskirame dubenyje išsijokite kartu miltus, smulkiai sutarkuotų (kuskuso dydžio) lazdynų riešutus ir kepimo miltelius. Išsijotus miltus supilkite į sviesto su kiaušiniais masę ir gerai išmaišykite.
- Supilkite masę į sviestu išteptą ir miltais apibarstytą kekso formą. Kepkite apie 1 val. Jei įsmeigus medinį pagaliuką jis lieka sausas, vadinasi, pyragas jau yra iškepęs!
- Palikite 15 min. atvėsti formoje. Su konditeriniu švirkštu kas du centimetrus, šachmatine tvarka įšvirkškite šokoladinio kremo „Nutella“ į visą pyrago pagrindą naudojant ilgą švirkšto antgalį. Išimkite pyragą iš formos.
- Ištirpinkite šokoladą ir apliekite pyrago viršų. Kol šokoladas nesukietėjo, apibarstykite stambiai kapotais lazdynų riešutais.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.
3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.
5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“