„Austrių festivalis – tai šventė visiems – ir jūros gėrybių mėgėjams-gurmanams, ir smalsuoliams, kurie nėra ragavę šių moliuskų, nes galbūt neturėjo progos arba tiesiog nedrįso, – pranešime žiniasklaidai cituojama renginio sumanytoja ir organizatorė Indrė Leikauskė. – Austrės yra nepaprastai įvairus delikatesas, jų esama daugybės rūšių, o paruošimo būdų įvairovė – neišsemiama.“
Organizatorė pasakoja, kad festivalis nepaprastai išaugo – prieš ketverius metus pirmą kartą vykusioje austrių šventėje dalyvavo 5 Vilniaus restoranai, o šiemet austrių patiekalų ragauti kviečia šefai net iš 9 Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Utenos, Šiaulių, Anykščių ir Druskininkų.
„Prie festivalio prisijungė net 60 barų ir restoranų, o pavėlavusieji jungiasi iki paskutinės minutės, – sako I.Leikauskė. – Kiekvienas iš jų pasiūlys ką nors unikalaus, pagal savo konceptą, patieks austres ir klasikiniuose, ir netikėtuose deriniuose.“
Visą festivalio dalyvių sąrašą galite rasti ČIA
Lietuvos šefai siūlys ragauti austrių su stipriaisiais gėrimais, su grybais, įvairiais sūriais, alyvuogių aliejumi, maišys austres į jautienos tartarą, keps picas, mėsainius ir įvairius kitus patiekalus. Pernykščiame festivalyje buvo gaminami netgi ledai su austrėmis!
Organizatoriai planuoja, kad per keturias festivalio dienas lietuviai ir šalies svečiai suvalgys 35 000 austrių.
Norintieji parsinešti austrių namo ar paeksperimentuoti savo pačių virtuvėje kviečiami apsilankyti austrių turgelyje, kuris veiks prekybos centro „Panorama“ gourmet zonoje. Čia bus pardavinėjama net 15 rūšių austrių, kurių paprastai sunku rasti Lietuvoje.
Organizatoriai planuoja, kad per keturias festivalio dienas lietuviai ir šalies svečiai suvalgys 35 000 austrių.
„Pastebime, kad keičiasi žmonių požiūris į austrę. Jie daug drąsiau ragauja ir bando įvairius derinius. Pamenu tokį vaizdą iš pernai metų: dvi garbaus amžiaus ponios užeina į turgų, užsisako arbatos ir po austrę, o suvalgiusios ima emocingai dalintis įspūdžiais. „Žinai, visai nebjauru“, sako viena. Miriau iš juoko tai išgirdusi“, – prisimena I.Leikauskė.
Ji akcentuoja, kad austrės toli gražu nėra vien elito maistas – senais laikais jas valgydavo ir turtingieji, ir vargšai.
„Kodėl visi taip mėgo ir mėgsta austres? Galbūt todėl, kad jų šimtai rūšių ir pačių įvairiausių skonių. Priklausomai nuo to, kur jos auginamos, austrės gali būti saldžios arba karčios, jų sūrumas taip pat labai varijuoja. Žodžiu, tai visa skonio paletė“, – teigia I.Leikauskė.