Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 populiarios miltų rūšys: kuo jie ypatingi ir kam labiausiai tinka?

Be vienų neiškepsi tradicinės duonos, be kitų – dzūkiško pyrago, dar kiti tiks bandant naujus skonius ir tekstūras. Taigi kuo daugiau rūšių miltų namuose turėsite, tuo įvairesnis bus jūsų stalas.
Duona
Duona / Vida Press nuotr.

Kvietiniai miltai

Įvairių rūšių, rupumo ir baltumo, su skirtingu glitimo kiekiu, tačiau vienareikšmiškai kvietiniai miltai yra vieni populiariausių pasaulyje. Iš jų kepami visi įmanomi kepiniai: duona, pyragai, tortai, blynai, picos ir t.t., tirštinami padažai, sriubos.

Ryžių miltai

Iš ryžių kruopų malamus miltus ypač vertina glitimo netoleruojantys, į alergijas linkę žmonės. Kulinarijoje šie miltai pirmiausia siejasi su Rytų šalių virtuve, iš jų kepama traški duona, blynai, pudingai, pyragai gaminami makaronai; jie tinka padažams, sriuboms sutirštinti. Gelbsti netgi persūdžius sriubą, nes gerai sugeria druską. Reikia atkreipti dėmesį, kad ryžių miltai – tikri skysčių siurbėjai, todėl ką nors kepant skysčio reiks pilti gerokai daugiau nei įprastai.

Vida Press nuotr./Miltai
Vida Press nuotr./Miltai

Ruginiai miltai

Lietuviškos duonos kepėjų mėgstamiausi. Skirstomi ir pagal malimo būdą, ir rupumą. Nors pirmiausia be ruginių miltų neįsivaizduojame juodos duonos, iš jų gaminami ir stiprieji alkoholiniai gėrimai, kepami traškūs sausainiai, verdami skryliai. Ruginių miltų raugo maišoma į sriubas, pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje populiarų žureką.

Avižiniai miltai

Be jų nebūtų garsiųjų avižinių sausainių. Avižiniai miltai neturi glitimo, todėl, norint purių kepinių, juos geriau maišyti su kitos rūšies miltais ir naudoti daugiau skysčių. Maišyti su kitais miltais juos pravartu ir dėl šiek tiek savito kartoko skonio. Avižos suteiks savito skonio įmaišius jų į kepamus sausainius, keksiukus ar blynus. Be to, avižiniai miltai natūraliai saldesni nei kiti, todėl kepant reiks mažiau cukraus.

Miežiniai miltai

Paprastai naudojami duonai kepti. Kadangi juose yra glitimo, miežiniai miltai gali pakeisti populiariuosius kvietinius, tačiau skoniui paįvairinti dažnai tiesiog maišomi su kitais miltais. Tinka keksiukams, greitoms duonoms ar sausainiams.

Vida Press nuotr./Tešla
Vida Press nuotr./Tešla

Grikių miltai

Šių aromatingų, skanių miltų sudėtyje nėra glitimo, taigi bandymas iškepti pyragą vien tik iš jų primins vaikystėje keptus smėlio pyragus. Dėl šios priežasties juos patariama maišyti su įprastais kvietiniais. Iš grikių miltų gaminami makaronai, kepami blynai, sausainiai ir, be abejo, dzūkiška babka.

Kukurūzų miltai

Azijos, Meksikos virtuvėse populiarūs miltai praverčia, kai kepiniams reikia suteikti traškumo: paplotėliams ar duonai kepti. Juose daug krakmolo, todėl tinka sriuboms ar padažams tirštinti. Dažnai derinami su kitais miltais.

Vida Press nuotr./Keksiukai
Vida Press nuotr./Keksiukai

Žirnių miltai

Iš geltonųjų žirnių sumalti miltai tinka košėms virti, sriuboms ir padažams tirštinti, taip pat – norint apvolioti kepsnius. Salsvo skonio miltai itin tinka paplotėliams, skryliams, blynams, sausainiams kepti, taip pat – minkomos tešlos gaminiams.

Migdolų miltai

Iš nužievintų migdolų malamuose miltuose galima apvolioti kepamą vištieną ar žuvį, įberti jų į mėsos kukulius – jie pravers bet kur, kur reikia įprastų duonos džiūvėsėlių. Jais galima pakeisti dalį kvietinių miltų pyraguose, keksuose, blynuose ar vafliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai