Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agurkinis trejetukas: salotos, limonadas ir lengvai paraugti, tinkantys prie visko

Agurkai – viena populiariausių vasaros daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, skubame jais mėgautis. Dabar, kai tvyro karštis ir tvankuma, daugelis puikiai prisimename, jog net 95 procentus agurko sudaro vanduo. Tad juos valgyti išties labai verta!
Agurkų salotos
Agurkų salotos / Vida Press nuotr.

Pasak prekybininkų, agurkų pardavimai piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais. Šiemet Lietuvą užklupę rekordiniai karščiai paskatino dar didesnę jų paklausą – agurkų nuperkama daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, agurkai – puikus užkandis norinti atsigaivinti karštą vasaros dieną.

„Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius“, – teigia J.Sabaitienė.

Lietuviški šaltibarščiai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 587
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti

Pasak jos, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie taip mėgstami, kad net turi savo dieną ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse. Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama. Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei tadziki padaže.

Ponios Stellos tzatziki
Receptas: Graikiškas jogurto skanėstas tzatziki
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (graikiško)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkinto)
Baltieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (susmulkintų)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus.

2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą.

3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite.

4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite.

5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite.

6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve.

7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus.

p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.

Suskleisti

Artimųjų Rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.

Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.

J.Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą ir dalijasi 3 puikiais receptais.

Agurkų, arbūzų ir fetos salotos

Ingredientai:

  • 4 puodeliai kubeliais supjaustyto arbūzo;
  • 2 puodeliai griežinėliais supjaustytų agurkų;
  • didelė sauja supjaustyto fetos sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. kapotų mėtų;
  • 1 valg. šaukšt. smulkinto baziliko;
  • žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų ir gerai išmaišykite.

Vida Press nuotr./Agurkų salotos
Vida Press nuotr./Agurkų salotos

Agurkų limonadas

Ingredientai:

  • 500 g agurkų;
  • 7 citrinos;
  • 5 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
  • 400 ml gazuoto vandens.

Gaminimas

1. Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite.

2. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais.

Vida Press nuotr./Citrinų ir agurkų limonadas
Vida Press nuotr./Citrinų ir agurkų limonadas

Lengvai parauginti, vasariški agurkai

Ingredientai:

  • šviežių agurkų;
  • saujelė krapų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • kelios skiltelės česnako.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti.

2. Agurkus su visu maišelių dėti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?