„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Aksominė moliūgų sriuba: patarimai, kuo ją paskaninti, ir 10 receptų

Prapjovus milžinišką moliūgą, tenka malonumas per kelias dienas jį sudoroti. Žinoma, nelabai išmanantiems, ką su tokiu dručkiu veikti, tai greičiau galvos skausmas. Lengviausia iš moliūgų virti įvairias sriubas, tokias tinkamas apniukusią, drėgną dieną. Tiesa, išvirus moliūgą vandenyje ir sutrynus, didis džiaugsmas neaplankys, tad pirmiausia – keli bendri patarimai.
Moliūgų sriuba
Moliūgų sriuba / Vida Press nuotr.

Moliūgas mėgsta kompaniją

Ir į tą kompaniją tinka nemažai daržovių, tik reikia atrasti jums patinkančias bei atitaikyti proporcijas. Klasikiniai moliūgo palydovai verdant trintą sriubą galėtų būti šie: didelis smulkiai supjaustytas svogūnas ir traiškyta česnako skiltelė, kuriuos pakepiname su trupučiu sviesto ir aliejaus. Kartu su moliūgais, svogūnais ir česnakais į puodą dar dedame 1–2 riekelėmis supjaustytas morkas bei 2–3 kubeliais susmulkintas bulves. Beje, jei bulvių įdėsite daugiau, kiek nublanks moliūgo saldumas, ir sriuba bus labiau... bulvinė. Pagalvokite, ar to norite. Įdomus variantas – naudoti ne įprastas, bet saldžiąsias bulves (užteks vienos vidutinio dydžio). Labai skanu (ir sotu) bulves keisti raudonaisiais lęšiais (užteks maždaug pusės stiklinės vidutinio dydžio puodui), juos galite berti kartu su daržovėmis, mirkyti nereikia.

Nebijokite prieskonių

Jei daržoves užpilsite paprastu vandeniu, nepamirškite druskos, o jei tai bus sultinys (tinka ir pagamintas iš ekologiško kubelio), paragaukite, ar jos dar trūksta. Tačiau tik druska – kiek nuobodoka... Moliūgų sriubą labai tinka pagardinti 1–2 arbatiniais šaukšteliais saldžiosios paprikos miltelių, taip pat pakepintu ir kiek patraiškytu kuminu (maltas mažiau tinka), juodagrūde, puse šaukštelio ciberžolės. Sriubą patiekite ant viršaus užbėrę žiupsnelį stambiau šviežiai sumaltų juodųjų pipirų.

Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba
Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba

Skanūs priedai – tiesiai į lėkštę

Moliūgų sriubą skanu valgyti tiesiog su šviežia bagete ar paskrudinta duona, tačiau malonumo gali būti dar daugiau. Trintą moliūgų sriubą tinka užbalinti pora šaukštų natūralaus jogurto ir pabarstyti žiupsneliu kapotų petražolių ar kalendrų. Kitas variantas – įtrupinti šiek tiek fetos ar brinzos sūrio. Pagaliau klasika – keptuvėje ar orkaitėje paskrudinti baltos duonos kubeliai ir/ar taip pat pakepintos moliūgų sėklos (jas galite maišyti ir su kitomis mėgstamomis sėklomis).

Jūsų dėmesiui – įvairių moliūgų sriubų dešimtukas, išsirinkite ir... skanaus!

Pikantiška moliūgų sriuba
Receptas: Pikantiška moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 69
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 80.00 g
Sultinys: 1.00 l (vištienos arba daržovių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (1,5 - moliūgų sėklų)
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto parmezano, mėlynųjų arba baltųjų pelėsių - pagardams pasirinktinai)
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (skrudintos baltos duonos kubelių, saulėje džiovintų pomidorų, sūrio traškučių, keptų obuolių- pagardams pasirinktinai)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite ir iškrapštykite sėklas.
  2. Supjausčiusi vidutinio dydžio skiltelėmis, sudėkite į skardą be riebalų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
  3. Kepkite, kol moliūgo skiltelės šiek tiek apskrus, – bus gardesnė sriuba.
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
  5. Vištienos arba daržovių sultinį supilkite į puodą, sukrėskite moliūgų gabalėlius, kepintus svogūnus ir česnakus.
  6. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir muskatų.
  7. Uždengusi puodą dangčiu, sriubą virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  8. Supilkite aliejų, grietinėlę ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  9. Karštą trintą sriubą išpilstykite į dubenėlius.
  10. Tiekite su pasirinktais priedais. Kaskart išbandykite vis kitus – atrasite mėgstamiausią.
Suskleisti
Kreminė moliūgų sriuba
Receptas: Kreminė moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 294
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir bulves nuskuskite.
  2. Daržoves supjaustykite kubeliais.
  3. Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
  4. Virti apie 20 min.
  5. Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
  6. Valgykite su grietine.

 Receptą atsiuntė Erika Ž.

Suskleisti
Moliūgų sriuba su sūrio kukuliais
Receptas: Moliūgų sriuba su sūrio kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 35
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (apie 1,5 kg)
Porai: 400.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Karis: 3.00 arbat. š.
Vištienos sultinys: 1.00 l (arba tirpus daržovių)
Vynas: 200.00 ml (sauso balto)
Pienas: 400.00 ml
Manai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Grietinė: 6.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais. Porą supjaustykite griežinėliais. Svogūnus smulkiai sukapokite.

2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus sviesto ir jame pakepinkite svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, sudėkite moliūgus (nedidelį dubenėlį moliūgų kubelių palikite), pasūdykite, pagardinkite pipirais, kario milteliais ir truputį pakepinkite.

3. Į verdantį sultinį supilkite vyną, sudėkite pakepintus moliūgus, uždenkite ir virkite 20 min. Paskui sutrinkite maišikliu, sudėkite likusius moliūgų kubelius, porus ir dar pavirkite 8 min.

4. Pieną su likusiu šaukštu sviesto užvirinkite, suberkite kruopas, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią košę suberkite sūrį, sudėkite trynius, pagardinkite mairūnais ir gerai išmaišykite. Nedideliu šaukštu suformuotus košės kukuliukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 5 min. Išvirusius iš karto išgriebkite.

5. Prieš patiekiant sriubą pagardinkite grietine, į kiekvieną lėkštę įdėkite po kelis kukulius.

Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 121
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Sviestas: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Parmezano sūris: 4.00 valg. š.
Duona: 1.00 vnt. (itališka Ciabata)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (arba grietinė (nebūtina))
Kaip gaminti

1. Moliūgą, bulvę ir morkas supjaustykite gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite ir pakepinkite su sviestu, kol gražiai apskrus.

2. Į puodą sudėkite visas daržoves, svogūnus su česnakais, įpilkite sultinio ir virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Pagardinkite prieskoniais, druska ir nukelkite nuo ugnies.

3. Kiek pravėsusią sriubą sutrinkite trintuve (jei per tiršta, įpilkite dar sultinio). Į sriubą sudėkite tarkuotą permezaną ir maišydami kaitinkite, kol sūris išsileis.

4. Sriubą tiekite su skrudinta duona ir, jei mėgstate, įdėkite šaukštą jogurto ar grietinės.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Moliūgų sriuba su voveraitėmis
Receptas: Moliūgų sriuba su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vermutas: 2.00 valg. š. (baltas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt.
Grybai: 150.00 g (voveraitės)
Sviestas: 30.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Kaip gaminti

1.Moliūgą perpjaukite pusiau ir šaukštu išvalykite sėklas. Puses supjaustykite riekėmis ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite stambiais gabaliukais.

2.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną ir moliūgo gabaliukus pakepinkite su šaukštu aliejaus, supilkite vermutą, sultinį, užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių.

3.Išgriebtus moliūgus pertrinkite pro sietelį ir sukrėskite atgal į sriubą. Pagardinkite druska, pipirais ir išspaustomis apelsinų sultimis. Voveraites nuvalykite ir šiek tiek apkepinkite likusiame aliejuje ir svieste.

4.Pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius. Užpilkite po šaukštą grietinėlės, įdėkite grybų, pabarstykite pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Trinta moliūgų sriuba
Receptas: Tiršta moliūgų sriuba
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.0 / 81
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 6.00 vnt. (nedideli)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nepilnas š. - malti)
Druska: 10.00 g
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 350.00 ml (liesos)
Grietinė: 200.00 ml (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Perpjaukite moliūgus pusiau ir išimkite sėklas. Sudėkite puseles nupjautomis pusėmis žemyn į kepimo skardą. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Apverskite. Kepkite dar 20–25 min., kol moliūgai bus minkšti.

2. Šaukštu išskobkite moliūgų minkštimą, išmeskite žieveles. Sudėkite moliūgų minkštimą į virtuvinio kombaino indą ir susmulkinkite iki vientisos masės.  Jei mišinys bus per tirštas, įpilkite truputį vištienos sultinio.

3. Supilkite moliūgų masę ir likusį vištienos sultinį į didelį puodą. Sudėkite imbierą, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir cinamono. Sumažinkite ugnį ir supilkite grietinėlę. Įkaitinkite, bet neužvirinkite. Jei norite, papuoškite kiekvieną porciją grietine ir šviežiais čiobrelio lapeliais.  

Suskleisti
Aštrioji moliūgų sriuba
Receptas: Aštrioji moliūgų sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (didokais kubeliais pjaustytų)
Daržovių sultinys: 2.00 l (tinka tirpus)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Kaip gaminti

1. Bulves, morką, svogūną, česnakus nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite didokais gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Iš aitriosios paprikos išvalykite sėklas, minkštimą smulkiai supjaustykite.

2. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, įberkite imbiero ir apkepkite. Sudėkite morkas, bulves, moliūgus, supilkite sultinį ir virkite, kol daržovės suminkštės.

3. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Išvirtą sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 157
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (muskatinio)
Svogūnai: 1.00 g (didesnis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 750.00 ml (naminio daržovių arba jautienos)
Grietinėlė: 100.00 ml (riebios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Bazilikai: 3.00 vnt. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
  2. Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
  3. Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
  4. Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
  5. Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
  6. Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.
Suskleisti
Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Receptas: Moliūgų ir kukurūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Raudonėliai: 3.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (saldūs geltonieji kukurūzai)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat.š. - sulčių)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės.
  2. Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės.
  3. Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir patiekite su šviežiais žalumynais.
Suskleisti
Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
Receptas: Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (0,5 didelio)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 30.00 ml (arba grietinėlė)
Moliūgo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Gamyba:

  1. Imkite moliūgą su visa žieve, išimkite sėklas, į vidų sudėkite smulkintas daržoves (pomidorą pjaustome stambiais gabalais, kad prieš sutrinant būtų paprasčiau nuimti odą).
  2. Viską pabarstykite druska ir pipirais ir šaukite į orkaitę.
  3. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 1,5–2 val.
  4. Traukite iš orkaitės, viską iškratykite į puodą, moliūgo „mėsą“ išskaptuokite ir taip pat verskite į puodą ir viską sutrinkite.

Pateikimas: 

  1. Pilkite sriubą į lėkštę, skaninkite grietine arba grietinėle ir moliūgo sėklomis.
  2. Jei sriubą planuotumėte nešti svečiams ant stalo, būtų gražu ją patiekti toje pačioje moliūgo žievėje, kurioje viskas kepė, nes žievė išlieka kieta ir tvirta.

Receptą atsiuntė Monika J.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs