Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alaus festivalis bandys mesti iššūkį lietuvių konservatyvumui

Ar lietuvius galima laikyti gurmanais? O gal dauguma jų – visiškai konservatyvūs ir nelinkę atrasti naujovių? Vilniaus alaus festivalio (VAF) organizatorius Vidmantas Čičelis teigia, kad gerokai skiriasi vyresnės ir jaunosios kartos žmonių įpročiai, o „craft“ aludariai dažniausiai taikosi į pastaruosius.
Alus
Alus / Organizatorių nuotr.

Gruodžio 1–2 dienomis Vilniuje vyksiančio didžiausio nepriklausomo craft alaus festivalio organizatoriaus teigimu, pastebima, kad šios kartos atstovus domina įvairūs eksperimentai ir neatrasti skoniai. Štai kodėl festivalio dalyvius žadama nustebinti net tokiomis rūšimis kaip alus, brandintas viskio, vyno ar... kavos statinėje, rašoma pranešime spaudai.

Kaip užkariauti lietuvių skonį?

Lietuva laikoma alaus šalimi, turinčia išskirtines, tačiau pasikeitimams atsparias skirtingas alaus rūšis. Kalbant apie Lietuvos alaus tradicijas, pirmoji asociacija, turbūt, nebūtų susijusi su unikalia Belgijos vienuolių kūryba ar amerikietiška craft aludarių revoliucija. Ar tikrai esame tokie konservatyvūs?

Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresnės kartos žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas mielai laužo standartus ir ieško savo kelio.

„Lietuviai yra labai užsispyrę žmonės ir juos išmušti iš vėžių – gana sudėtinga. Gal todėl vyresniąją kartą taip gąsdina jaunimo lankstumas ir greitis. Daugiau keliaujantys, skaitantys bei išsilavinę žmonės domisi naujovėmis, dalis jų ieško specialiai. Šiuo metu atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems skonis yra svarbiau už laipsnius, o savito skonio paieškos ir atradimo procesas yra jų pagrindinis tikslas. Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresnės kartos žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas mielai laužo standartus ir ieško savo kelio“, – nuomone dalijasi V.Čičelis.

Organizatorių nuotr./Vidmantas Čičelis
Organizatorių nuotr./Vidmantas Čičelis

Pasak pašnekovo, priklausomai nuo alaus bravoro dydžio, vienas ar keli aludariai prie naujos alaus rūšies gali dirbti gana ilgai – tol, kol yra atitaikoma būtent „ta“ receptūra. Tobulinimai gali tęstis tą patį alų verdant ir 5-ą, ir 10-ą kartą, nes gero aludario išskirtinis bruožas – tobulybės siekimas.

V.Čičelis atskleidžia, kad neretai į mažą renginį atsivežtas namuose virtas alus susilaukia tokio didelio susidomėjimo, kad yra perkeliamas į reguliarią gamybą.

„Aludariai visuomet eksperimentuoja, pavyzdžiui, jei į bravorą atkeliauja po vyno, romo ar viskio brandinimo gauta statinė, alus dažnai yra supilamas į ją. Niekas negali tiksliai prognozuoti ir pasakyti, koks bus galutinis rezultatas, kokie aromatai ir poskoniai užgims aluje, todėl tai yra unikalus alaus brandinimo statinėse žavesys“, – sako alaus someljė.

Bus ir unikalių rūšių

V.Čičelio teigimu, be galimybės paragauti daugiau nei 200 skirtingų craft alaus rūšių, kurias pristatys 35 daryklos iš viso pasaulio, VAF festivalio dalyviai turės galimybę paragauti bent dvi visiškai unikalias alaus rūšis. Pasak alaus someljė, festivalį aplenkiantiems žmonėms, jos nebus pasiekiamos įprastose prekybos vietose.

„Lygiai prieš dvejus metus šviesusis „Vilkmergės“ elis buvo supiltas į dvi statines, kuriose buvo brandintas vynas. Tai buvo dvi skirtingos prancūziško ąžuolo statinės. Prieš alaus brandinimą vienoje statinėje buvo brandintas „Merlot“, o kitoje – „Chardonnay“ vynuogių vynas. Statinės buvo laikomos vėsiame rūsyje, o per kelerius metus trukusį brandinimo procesą alus įgavo unikalius, prieš tai statinėse buvusio vyno ir medžio aromatus. Degustuojant šį unikalų alų yra jaučiami taninai, gaivus rūgštumas bei lengvas ąžuolo poskonis“, – smalsumą žadina V.Čičelis.

Vida Press nuotr./Vyras geria alų
Vida Press nuotr./Vyras geria alų

Antrasis festivalyje sutinkamas mažos partijos alus turi įspūdingą pavadinimą: „Barrel Aged Chocolate Porter – KING & MOUSE + GENYS BREWING CO. collab.“. Pavadinimas išduoda, kad tai yra net kelių skonio ekspertų bendro darbo vaisius. Įspūdingą istoriją turinčioje statinėje, kurioje ir gimė šis alus, pradžioje buvo brandinamas „King & Mouse“ viskis, vėliau – „Crooked Nose & Coffee Stories“ žalia, neskrudinta kava ir tik paskutiniame etape statinėje atsidūrė „Genys Brewing co.“ porteris. Neįtikėtiną gamybos procesą perėjęs alus pasižymi stipriu viskio poskoniu ir netikėtu „pipiriškumu“.

VAF – tai didžiausias Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Renginys vyks gruodžio 12 dienomis menų fabrike „Loftas“.

Alaus festivalio plakatas
Alaus festivalio plakatas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?