Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliejus: kiek jo galima suvartoti ir kuo jis pranašesnis už kitus riebalus

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų bei kiek egzotiškesnių moliūgų, kokosų ar kitų riešutų. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, augalinį aliejų rekomenduojama įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o sveikatai palankiausias – alyvuogių aliejus. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prekybos tinklo asortimente pirkėjai gali įsigyti įvairiausių rūšių aliejaus, tad ekspertė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką ir tinkamai jį naudoti kulinarijoje.
Aliejus: kiek jo galima suvartoti ir kuo jis pranašesnis už kitus riebalus
Aliejus: kiek jo galima suvartoti ir kuo jis pranašesnis už kitus riebalus / „Shutterstock“ nuotr.

Skatina naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų

Iš skirtingų augalų spaudžiamas aliejus yra nepamainomas produktas viso pasaulio virtuvėse. Jis naudojamas tiek maisto kepimui, tiek šviežių salotų ar kitų paruoštų patiekalų skaninimui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad augaliniame aliejuje yra daugiau sveikatai naudingų riebalų ir mažai sveikatą nepalankiai veikiančių riebalų, kuriais turtingi gyvūninės kilmės riebalai.

„Gyvūniniai riebalai turtingi sočiaisiais riebalais, o pastarieji siejami su didesne rizika susirgti lėtinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei padidėjusiu cholesterolio kiekiu žmogaus organizme. Tuo tarpu augalinės kilmės riebaluose – aliejuje – sočių riebalų yra ženkliai mažiau. Atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas, reikėtų vartoti ir patiekalų skaninimui naudoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų, prioritetą teikiant augaliniams riebalams – aliejams“, – rekomenduoja dr. Edita Gavelienė.

„Rimi“ nuotr./Edita Gavelienė
„Rimi“ nuotr./Edita Gavelienė

Aliejaus nauda žmogaus organizmui nenuginčijama, tačiau gydytoja įspėja, kad jį reikėtų naudoti saikingai. „Bendras dienos kalorijų kiekis susideda iš baltymų, riebalų ir angliavandenių gaunamų su maistu, tad riebalai žmogaus mityboje neturėtų viršyti 30 proc. Tiesa, kalbėti, kiek aliejaus tai būtų šaukštais ar mililitrais išties sudėtinga – kiekvienam žmogui šis kiekis yra individualus. Svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir rinktis kokybišką augalinį aliejų“, – primena sveikatai palankios mitybos ekspertė.

Rekomenduoja skanauti skirtingų rūšių aliejų

Pasak gydytojos dietologės E.Gavelienės, tik įtraukę į mitybą daugiau aliejaus rūšių, pajusime tikrąją jo naudą.

„Vienas labiausiai ištirtų aliejų – alyvuogių aliejus. Jo, būtent ypač tyro alyvuogių aliejaus, nauda sveikatai abejonių nekelia. Tačiau ir kitos aliejų rūšys yra vertingos. Organizuojant savo sveikatai palankią mitybą ir apie aliejų kalbant, naudingiausia – įvairovė. Europos maisto saugos tarnyba ir kitos organizacijos įvardija alyvuogių aliejų kaip funkcinį maistą ir rekomenduoja jį įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Ypač tyras alyvuogių aliejus yra turtingas fenoliais – medžiagomis, kurios pasižymi antioksidantų veikimu. Iš tų antioksidantų išskiriamas hidroksitirozolis, apsaugantis širdį. Tiesa, nereikėtų apsiriboti tik alyvuogių aliejumi. Mitybos racioną vertėtų praturtinti ir kitomis augalinio aliejaus rūšimis: moliūgų, graikinių riešutų ar linų sėmenų aliejumi, turtingu Omega-3 riebalų rūgštimis“, – pataria E.Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad ne visos aliejaus rūšys tinkamos kepimui: „Ilgą laiką ar kelis kartus iš eilės kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje jame gali pasigaminti žmogaus organizmui žalingos transriebalų rūgštys bei kiti sveikatą žalojantys komponentai.. Terminiam apruošimui visiškai netinka linų sėmenų aliejus. Ypač tyras alyvuogių aliejus tiks greitam kepimui. Jei reikia kažką virti riebaluose, geriausia susirasti tokį aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų. Taip pat vertėtų prisiminti, kad kepant riebalų neturėti būti per daug, o kepimui reikėtų rinktis ir nesvylantį paviršių arba kepimą orkaitėje.“

Populiariausiu išlieka saulėgrąžų aliejus

Anot „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovės Olgos Suchočevos, stebint aliejaus pardavimus, jau eilę metų populiariausiu pasirinkimu Lietuvoje išlieka saulėgrąžų aliejus. Tiesa, vis daugiau įsigyjama ir alyvuogių bei kokosų aliejaus.

„Pirkėjai mėgta išbandyti naujus produktus ir skirtingas aliejaus rūšis. Nors daugiausia vis dar parduodama saulėgrąžų aliejaus, tačiau didėja ir alyvuogių aliejaus vartojimas. Mūsų asortimente galima rasti ne tik įprastų, bet ir egzotiškesnių, lietuvių skoniui dar mažai pažįstamų, produktų. Atsižvelgdami į dietologų rekomendacijas prekiaujame ir vienos rūšies MCT kokosų aliejumi. Tikimės, kad ateityje pirkėjai atras šį išskirtinio skonio, sveikatai palankų produktą ir įtrauks jį į savo kasdienį valgiaraštį. Be to, pirkėjai ir daug atidžiau nagrinėja produktų etiketes bei ieško papildomos informacijos apie aliejaus gamybos būdą“, – pirkėjų elgseną aptaria O.Suchočeva.

Komercijos ir operacijų vadovė pabrėžia, kad renkantis aliejų vertėtų atkreipti dėmesį ne tik iš kur jis atkeliavo, bet ir prisiminti, jo galiojimo trukmę bei tinkamai jį laikyti namuose. „Alyvuogių aliejų derėtų suvartoti per 1–5 mėnesius nuo jo įsigijimo, saulėgrąžų per 2–4 mėnesius, o linų sėmenų – per 2–5 savaites. Svarbu nepamiršti, kad aliejaus negalima laikyti šalia viryklės, mat nuo gaunamos šilumos aliejus gali pradėti gesti ir prarasti savo skonio savybes“, – atkreipia dėmesį O.Suchočeva.

Karšto oro gruzdintuvės – sveikatai palankesniam maisto apdorojimui

Nemėgstantys aliejaus ar norintys sumažinti suvartojamų riebalų kiekį, maisto gaminimui gali rinktis karšto oro gruzdintuves, kuriose kepant produktus aliejaus neprireiks. „Kepimo metu gruzdintuvėje karštas oras pasiskirsto tolygiai, taip užtikrindamas maisto iškepimą. Pasirinkus tinkamą temperatūrą, patiekalas vienodai apskrus ir išlaikys natūralų skonį. Gruzdintuvėje patiekalus pavyks paruošti greičiau nei orkaitėje ar keptuvėje ir tam prireiks daug mažesnės priežiūros“, – pasakoja O.Suchočeva.

„Rimi“ nuotr./Olga Suchočeva
„Rimi“ nuotr./Olga Suchočeva

Gruzdintuves, kaip ir kitus virtuvėje naudojamus įrenginius, galima įsigyti „Rimi“ prekybos centruose. Komercijos ir operacijų vadovė primena, kad norintys sutaupyti gali gruzdintuvę ar mėgstamą aliejų įsigyti pigiau specialių nuolaidų metu, pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Daugiau su „Rimi“ projektu susijusių testų, straipsnių bei video turinio rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai