Pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, ant grotelių keptos daržovės – puikus pasirinkimas, nes, apskrudusios ir praturtintos aromatais, jos leidžia atrasti visiškai naują patiekalo skonį.
Saldžiosios bulvės – ne vien smaližiams
Pastaraisiais metais sparčiai kintant mitybos įpročiams, saldžiosios bulvės vis dažniau keičia tradicines. Pasak A.Rasmussen, saldžiosios bulvės puikiai tinka kepti ant grotelių.
„Kai pritrūksta idėjų garnyrui, visuomet rekomenduoju paragauti šių bulvių, kurios išsiskiria maloniai švelnia tekstūra bei saldumu. Saldžiosios bulvės leidžia eksperimentuoti su įvairiausiais prieskonių mišiniais, kurie išryškina natūralų bulvės saldumą. Be to, šios bulvės yra be galo universalios – jas galima valgyti keptas, virtas, troškintas, naudoti pyragams ir net desertams. Kepant saldžiąsias bulves ant grotelių, jas taip pat galima patiekti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip garnyrą prie mėsos kepsnių“, – pasakoja A.Rasmussen.
Tradicinio skonio mėgėjams – cukinijos ir paprikos
Ant grotelių kepta cukinija – puikiai tinka garnyrui, ypač jei gaminate jūros gėrybes.
Cukinija – klasikinis pasirinkimas mėgstantiems ant grotelių keptas daržoves. Anot A.Rasmussen, cukinijos yra populiarios dėl universaliai švelnaus skonio bei malonios tekstūros. „Ant grotelių kepta cukinija – puikiai tinka garnyrui, ypač jei gaminate jūros gėrybes. Cukinijos kepimas itin paprastas, nes įprastai užtenka ją supjaustyti griežinėliais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pagardinti druska bei šviežiai maltais pipirais. Tiesa, tiems, kam patinka suktis virtuvėje, visuomet patariu eksperimentuoti – tinkamai parinkti prieskonių deriniai suteiks jūsų garnyrui išskirtinį skonį,“ – pataria A.Rasmussen.
Dar viena idėja garnyrui – ant grotelių keptos paprikos. Maisto ekspertė pastebi, kad šios daržovės išsiskiria ne tik savitu skoniu, bet ir spalvų įvairove.„Parduotuvėse galima įsigyti raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų ar baltųjų paprikų. Įsivaizduokite, kokį gražų paveikslą iš jų galima sukurti lėkštėje. Šias daržoves galima kepti tiek suvyniojus į foliją, tiek ant grotelių. Be to, ant grotelių iškepę paprikas pagaminsite akį traukiantį ir sveikuolišką garnyrą“ – sako A.Rasmussen ir dalijasi receptais.
Ant grotelių keptos saldžiosios bulvės
Ingredientai:
- 2 didelės nuluptos ir kubeliais supjaustytos saldžiosios bulvės;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1,5 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos;
- 0,5 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- žiupsnelis kajeno pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros.
2. Bulvių gabalėlius sudėkite į platų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite visais prieskoniais. Išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų kuo tolygiau.
3. Saldžiąsias bulves dėkite ant kepimo grotelių ir vartydami kepkite apie 15 minučių, kol suminkštės ir apskrus.
4. Patiekite su vištienos patiekalu arba kaip atskirą užkandį.
Ant grotelių keptos cukinijos
Ingredientai:
- 2 išilgai supjaustytos cukinijos;
- 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1,5 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. itališkų prieskonių mišinio;
- žiupsnelis druskos;
- 2 arbat. šaukšt. balzamiko acto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros, prieš tai aliejumi švelniai patepę kepimo groteles.
2. Cukinijas taip pat patepkite alyvuogių aliejumi, o vėliau pagardinkite česnako milteliais, itališkų prieskonių mišiniu bei druska.
3. Sudėkite supjaustytus cukinijų griežinėlius ant grotelių ir kepkite vartydami apie 3–4 minutes iš abiejų pusių. Tuomet iš abiejų pusių apšlakstykite balzamiko actu ir dar pakepkite apie minutę.
Ant grotelių keptos žaliosios paprikos su mocarela
Ingredientai:
- 3 žaliosios paprikos;
- 0,5 stiklinės aitriųjų paprikų;
- žiupsnelis džiovinto raudonėlio;
- 100 g tarkuoto mocarelos sūrio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros, prieš tai aliejumi švelniai patepę kepimo groteles.
2. Padaliję paprikas pusiau, sudėkite jas ant grotelių taip, kad vidinė daržovės pusė liktų apačioje. Kepkite apie 3–5 minutes tol, kol švelniai apskrus.
3. Apverskite paprikas į jų vidų sudėkite aitriuosius pipirus. Juos apklokite mocarela sūriu bei pagardinkite raudonėliu. Kepkite, kol sūris išsilydys.
4. Patiekite su žuvimi, makaronais arba kaip atskirą užkandį.
Ant grotelių keptos kukurūzų burbuolės su žolelėmis
Ingredientai:
- 5 kukurūzų burbuolės;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 200 g sviesto;
- 4 skiltelės česnako;
- 4 valg. šaukšt. šviežiai smulkintų petražolių
- 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
- šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Sudėkite burbuoles į pasūdytą vandenį, užvirkite ir kelias minutes apvirkite. Vėliau išimkite ir palikite, kad nuvarvėtų. Tada į kiekvieną iš abiejų galų susmeikite medinius iešmelius.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą su alyvuogių aliejumi. Pridėkite su druska sutrintą česnaką ir šį mišinį sudėkite į indą.
3. Kitame indelyje džiūvėsėlius apibarstykite pipirais ir sumaišykite su petražolėmis. Išlydytą sviesto mišinį užpilkite ant burbuolių, sudėtų ant folijos, ir pakepkite virš įkaitusių žarijų apie 10–15 min.