Lietuvoje jau penkerius metus gyvenanti amerikietė E.Gainer-Grigaliūnė pasakoja, kad su savo šeima mėgsta dalytis amerikietiškomis tradicijomis, rašoma prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai. Su artimaisiais Lietuvoje ji švenčia ir liepos 4-ąją – JAV Nepriklausomybės dieną, Heloviną, o netrukus minės Padėkos dieną. Visgi, nors lietuviai Padėkos dieną mini retokai, moteris pastebi, kad kraštiečiai perima vis daugiau amerikietiškų tradicijų. O Padėkos diena, pasak jos, kiekvienam yra puiki proga padėkoti už gerus dalykus, kurie įvyko tais metais.
„Esu ištekėjusi už lietuvio, todėl amerikietiškų švenčių tradicijos mūsų šeimoje nebuvo savaime suprantamos. Pamenu pirmąją Padėkos dieną, kurią švenčiau su vyro šeima – mama, močiute, pusbroliais. Ši šventė nėra vien tik apie maistą, ji taip pat nėra ir religinė. Padėkos dienos tikslas – dalijamasis savo laiku, maistu, o svarbiausia – padėkojimas už visus dalykus, kuriuos turime“, – pasakoja E.Gainer-Grigaliūnė.
Amerikietė prisimena, kad prie stalo susėdus vyro šeimai, ji kiekvieno paprašė garsiai pasakyti po vieną dalyką, už kurį yra dėkingi. Ši tradicija Erin artimiesiems labai patiko ir jie nusprendė, kad nors ši šventė ne lietuviška, tai puiki proga akimirką susimąstyti, kiek daug turime ir už kiek daug dalykų galime padėkoti. Moteris pasakoja, kad pirmoji Padėkos diena Lietuvoje neapsiėjo ir be kuriozų. E.Gainer-Grigaliūnė juokiasi, kad iš anksto buvo užsisakiusi tradicinį Padėkos dienos kalakutą, bet pasirodė, kad jis sveria net 16 kilogramų ir netelpa į virtuvėje esančią orkaitę.
Ką valgo amerikiečiai?
Nors šios šventės prasmė kur kas gilesnė, viena svarbiausių jos detalių vis dėlto išlieka maistas. E.Gainer-Grigaliūnė pabrėžia, kad pagrindinis šios šventės akcentas, žinoma, yra kalakutas. Tačiau tai nėra vienintelis Padėkos dienos patiekalas.
Padėkos diena skirta padėkoti ir už gausų rudens gėrybių derlių, todėl ant šios šventės stalo dominuoja sezoninės daržovės.
„Padėkos diena skirta padėkoti ir už gausų rudens gėrybių derlių, todėl ant šios šventės stalo dominuoja sezoninės daržovės: troškintos šparaginės pupelės, bulvių košė, keptos kukurūzų burbuolės, įvairiausiais būdais pagamintos saldžiosios bulvės, moliūgai“, – pasakoja E.Gainer-Grigaliūnė.
Ši šventė neatsiejama ir be desertų. Vienas populiariausių – moliūgų pyragas, tačiau E.Gainer-Grigaliūnė turi ir savo favoritą. Labiausiai per Padėkos dieną ji mėgsta kepti pekano riešutų pyragą, kurio receptu ji ir dalijasi.
Pyragas su šokoladu ir pekano riešutais
Ingredientai:
- šaldytos pyrago tešlos (jeigu turite laiko, ją galite pasigaminti ir patys);
- 3 kiaušiniai;
- 150 g rudojo cukraus;
- 200 g kukurūzų sirupo;
- 1 arbatinis šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos;
- 30 g lydyto sviesto;
- 200 g skrudintų pekano riešutų;
- 120 g juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Šaldytą tešlą atšildykite ir gražiai sudėkite į pyrago kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, rudąjį cukrų, sirupą, vanilės ekstraktą, druską, lydytą sviestą. Įmaišykite pekano riešutus ir šokolado drožles.
3. Gautą įdarą supilkite ant pyrago tešlos, gražiai išlyginkite ir kepkite apie 30–35 minutes.
4. Kai pyragas pravės, jį supjaustykite. Patiekite su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.