„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Amžinas hitas – varškėčiai: klasikinių, gardintų obuoliais ir nesaldžių receptai

Varškėčiai – vienas mėgstamiausių pusryčių ar vakarienės patiekalų, kurį dievina ir maži, ir dideli. Varškėčių galima skanauti visus metus – šiltuoju metų laiku su šviežiomis uogomis, šaltuoju – su uogienėmis. Žinoma, jie gali būti ne tik saldūs, bet ir papildyti žalumynais, daržovėmis, tada varškėčiai taps vertingu pietų pasirinkimu.
Varškėčiai
Varškėčiai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog varškėčiai tautiečių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.

„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B.Baratinskaitė.

Gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę.

Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę. „Dažnu atveju varškė tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako specialistė ir dalijasi 3 varškėčių receptais, kurie nudžiugins ir mažus, ir didelius.

Klasikiniai virti varškėčiai

Ingredientai:

  • 350 g varškės;
  • 1 kiaušinis;
  • 8 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus (arba pagal skonį);
  • 1 žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai dubenyje pertriname varškę, tuomet įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir viską išmaišome. Vėliau beriame miltus, vėl viską gerai išmaišome ir paminkome. Tešlos masė turėtų nelipti prie rankų, o jeigu limpa – įdėkite dar truputį miltų. Tiesa, miltų negalima padauginti, nes kitaip varškėčiai bus kieti.

2. Iš tešlos formuojame mažus rutulėlius, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame apie 7 minutes, kol rutuliukai iškyla į paviršių.

3. Patiekiame su grietine ir druska, kas mėgsta sūriai, o kas saldžiai – su grietine ir uogiene.

Fotolia nuotr./Tradiciniai varškėtukai
Fotolia nuotr./Tradiciniai varškėtukai

Burnoje tirpstantys varškėčiai su obuoliais

Ingredientai:

  • 800 g varškės;
  • 2 stiklinės miltų;
  • 4 obuoliai (nedideli);
  • 2 kiaušiniai;
  • 6 valg. šaukšt. cukraus;
  • 4 valg. šaukšt. kefyro;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos.

Gaminimas:

1. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir juos sutarkuojame.

2. Į dubenį sudedame varškę, tarkuotus obuolius, miltus, cukrų, kefyre nugesintą sodą, įmušame kiaušinius ir masę gerai išminkome.

3. Iš gautos varškinės tešlos formuojame storus paplotėlius ir dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol varškėčiai gražiai apskrunda.

4. Patiekiame šiltus su grietine arba jogurtu, kaip labiausiai mėgstate.

Vida Press nuotr./Varškėčiai
Vida Press nuotr./Varškėčiai

Ypatingi žali varškėčiai

Ingredientai:

  • 200 g varškės (geriau liesesnės);
  • 1 kiaušinis
  • 1 sauja špinatų (tinka ir dilgėlių lapeliai);
  • 5 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 žiupsnelis malto muskato (galima ir nedėti);
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Špinatus nuplaukite, gerai nusausinkite bei smulkiai supjaustykite.

2. Varškę ištrinkite šakute su kiaušiniu, prieskoniais, kepimo milteliais ir miltais. Gauta masė turėtų būti gana lipni, bet neskysta, kad lengvai formuotųsi drėgnomis rankomis. Į varškės masę įmaišykite smulkintus špinatus ir gerai išmaišykite.

3. Varškėčius formuokite drėgnomis rankomis taip, kad būtų kiek plokštesni.

4. Kepkite ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

5. Šiuos žalius varškėčius patartina pagardinti grietine ar graikišku jogurtu.

Vida Press nuotr./Varškėčiai su žalumynais
Vida Press nuotr./Varškėčiai su žalumynais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs