Tamsiuoju ir šaltuoju metų laiku norisi palepinti save maistu. Neturintys laiko važiuodami iš darbo gali tiesiog nusipirkti šviežiai keptą antį „Norfos“ prekybos centre ir ją sukirsti su šeima. Norintys garantuoto rezultato, gali ją įsigyti jau marinuotą ir tiesiog įmesti į orkaitę. Na, o didieji eksperimentatoriai, mėgstantys kurti šedevrus savo rankomis, gali paleisti fantaziją ir išbandyti įvairius receptus. Keliais dalinamės su jumis dabar, kad švenčių laukimas būtų gardesnis.
Kai norisi saldžiau: antienos šlaunelė su vynuogėmis
Paprasta ir kartu netikėta. Vien tik pažvelgus į šį patiekalą, maloniai sukutena gomurį, o akys mėgaujasi spalvomis – gaiviai saldžiarūgštis, su vynuogėmis ir apelsinais.
Patiekalui reikės:
- 2 antienos šlaunelių,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 a. š. druskos,
- juodųjų pipirų pagal skonį,
- 1 a. š. mairūno,
- 200 g vynuogių,
- 1 apelsino,
- 1 kriaušės,
- 200 ml vandens ar daržovių sultinio,
- šlakelio vyno acto,
- šiek tiek cukraus.
Gaminimas:
Anties šlauneles įtrinkite druska, pipirais, mairūnais, sutrintu česnaku ir palikite kelias valandas pasimarinuoti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš abiejų pusių apkepkite mėsą, kol gražiai apskrus. Supilkite vandenį ar sultinį ir troškinkite apie 25 minutes, kol mėsa suminkštės.
Sudėkite stambiomis skiltelėmis supjaustytą apelsiną ir kriaušę, suberkite vynuoges, pabarstykite ruduoju cukrumi, apšlakstykite actu ir dar patroškinkite apie 10 minučių. Štai ir viskas, patiekalas paruoštas, dėkite į lėkštę ir mėgaukitės spalvingu ir gardžiu patiekalu.
Vyrai nori dar: marinuotų obuolių rūgštelė su antiena
Marinuoti obuoliai išsaugo savo skonines savybes, yra sultingi ir stangrūs, jie tinka prie paukštienos, o ypač prie antienos.
Patiekalui reikės:
- 500 g antienos mėsos,
- 4 skiltelių česnako,
- 2 a. š. druskos,
- 1 a. š. mairūno,
- juodųjų pipirų pagal skonį.
Marinuotiems obuoliams reikės:
- 1 kg obuolių,
- 1,5 l vandens,
- 1,5 stiklinės cukraus,
- 0,5 a. š. druskos,
- 3 gvazdikėlių,
- 70 ml acto.
Gaminimas:
Antieną supjaustyti gabalais, įtrinti druska ir prieskoniais, pamarinuoti kelias valandas. Mėsą apkepinti keptuvėje, sudėti į karščiui atsparų indą ir toliau kepti orkaitėje 45–50 min., kol mėsa suminkštės.
Obuolius reikėtų pamarinuoti iš anksto: užvirinti vandenį, atvėsinti iki 80 laipsnių. Sudėti obuolius ir palaikyti kelias minutes. Išimti obuolius ir sudėti į stiklainius. Vandenį vėl užvirti, suberti visus prieskonius, druską ir cukrų, supilti actą. Vandenį užpilti ant obuolių. Po savaitės obuolius jau galėsite ragauti.
Sveikatai palankus: antiena su daržovėmis
Jei už lango nejaukiai ūžauja vėjas, gnaibosi šaltukas, vadinasi, laikas keliauti į virtuvę ir pasigaminti šildantį, sotų, o kartu ir lengvai virškinamą antienos troškinį.
Reikės:
- 350 g ančiuko kulšelių mėsos
Marinatui:
- 2 skiltelės česnako,
- ½ a. š. raudonos paprikos prieskonių,
- ½ a. š. malto kumino,
- 1 a. š. druskos.
Troškiniui:
- 4 v. š. aliejaus,
- 1 svogūno,
- 1 morkos,
- 1 bulvės,
- 1 jalapeno pipiro,
- 200 g vyšninių pomidorų,
- 1 l vištienos sultinio,
- druskos, juodųjų pipirų pagal skonį,
- petražolių, svogūno laiškų.
Gaminimas:
Mėsą atskirkite nuo kaulų, sumaišykite su druska, paprika, sutrintu česnaku ir kuminu, pastatykite į šaldytuvą pusvalandžiui. Susmulkinkite svogūną, pakepkite keptuvėje, sudėkite mėsą ir apkepinkite. Į karščiui atsparią keptuvę ar kitą kepimo indą sudėkite mėsą, supjaustytas morkas, bulves, jalapeną, pomidoriukus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Troškinkite 190 laipsnių orkaitėje apie valandą. Prieš patiekiant į stalą, pabarstykite žalumynais.
Rimtas reikalas: antis su grikių įdaru
Dvigubas smūgis – riebi antiena ir sotūs grikiai pasotins net labiausiai išalkusį.
Reikės:
- 1 anties,
- grikių (1 kg mėsos reikia 100–200 g kruopų),
- 1 galvutės česnako,
- 1 v. š. druskos,
- pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Pirmiausia paruošiame grikių įdarą: kruopas apvirkite, jos turi būti šiek tiek kietos. Į grikius įmaišykite pakepinto svogūno, smulkinto česnako, druskos ir pipirų.
Įdarą sukrėskite į anties vidų, užsiūkite. Antį dėkite į troškinimo indą su dangčiu arba kepimo rankovę, orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepkite apie 2 valandas. Baigiant kepti dangti atidenkite, rankovę prakirpkite, kad antis apskrustų. Patiekite su pakepintomis bulvytėmis, morkomis ir karamelizuotais svogūnais.