El Cuy tradicijos
Jūrų kiaulytes Peru, Bolivijos ir Ekvadoro indėnai maistui augina jau tūkstančius metų. Šie jaukūs gyvūnėliai Anduose tapo vienu pagrindinių mėsos šaltinių dar gerokai prieš inkų imperiją ir galvijų auginimą: jūrų kiaulytes, natūralias Pietų Amerikos gyventojas, vietiniams auginti, veisti ir prižiūrėti, ypač kalnuose, buvo gerokai lengviau nei avis ar karves. Jūrų kiaulytės veisiasi kur kas sparčiau, reikalauja mažiau vietos, priežiūros ir maisto – kitaip tariant, šie gyvūnai Andų indėnams – tas pat, kas mums – triušiai.
Nors mes įpratę laikyti jūrų kiaulytes kaip mielus naminius gyvūnėlius, Anduose šis vakariečių įprotis vietiniams vis dar kelia šypseną. „Gal jos ir visai dailios... Tačiau jūrų kiaulyčių vieta keptuvėje, ne namuose“, – kikendama pasakoja tia Marilina, nedidelio Banjoso restorano virėja, vartydama iešmus su čirškančia jūrų kiaulyčių mėsa.
Jūrų kiaulytės čia nėra valgomos kasdien: tai – daugiau ypatingų progų patiekalas, skirtas šventėms, gimtadieniams ir vestuvėms.
Ekvadore, Peru ir Bolivijoje vadinamos el cuy, jūrų kiaulytės čia – kur kas didesnės, nei delne telpančios europietiškosios. Pasak vietinių, el cuy mėsa – itin maistinga: joje gausu proteinų ir mažai kenksmingo cholesterolio. Tiesa, jūrų kiaulytės čia nėra valgomos kasdien: tai – daugiau ypatingų progų patiekalas, skirtas šventėms, gimtadieniams ir vestuvėms. Peru Kusko miesto katedroje net „Paskutinės vakarienės“ paveikslas vaizduoja ne ką kitą, kaip Jėzų su savo apaštalais, dorojančius... jūrų kiaulytės kepsnį.
Jūrų kiaulyčių kolonijos
Jūrų kiaulytės auginamos kone visų Andų indėnų namuose ir pirkiose. Neretai jos laksto tiesiog virtuvėje, visiškai palaidos, kartais niurkomos vaikų ir atsainiai šeriamos viskuo, kas nupuola nuo stalo. Didesnės jūrų kiaulyčių kolonijos laikomos cuyeros, nedideliuose mediniuose tvarteliuose, išklotuose kvapnia žole, o žiemą – šildomose nedidelių krosnelių, mat jūrų kiaulytės nepakenčia šalčio.
Kai kurie indėnai vis dar tiki, jog jūrų kiaulytės skirtos ne vien puodui: šie gyvūnėliai taip pat aukojami ritualų metu ir net naudojami tradicinei medicinai. Pasak Andų legendų, juodos spalvos jūrų kiaulytės dievų mėgstamos labiausiai.
Tačiau šaunioji tia Marilina, čirškinanti jūrų kiaulyčių kepsnius Banjose, jokių sentimentų šiems švelniakailiams nejaučia. „Nežinau, kur ten kokia medicina, nebent tik tiek, kad jūrų kiaulyčių mėsa – skani ir neriebi, ypač jei jos kepamos ant iešmo. Kaime žmonės dažnai iš jų verda sriubą, mat taip mėsos užtenka kur kas ilgesniam laikui. Dar galima jūrų kiaulytes kepti aliejuje. Tačiau skaniausios jos – keptos štai taip, ant žioruojančių anglių, lauke“, – pasakojo Marilina, atidžiai prižiūrėdama apokaliptiškai atrodančius iešmus.
Keptos jūrų kiaulytės toli gražu neatrodo patraukliai, o tarp turistų neretai pasklinda gandų, jog kartais restoranų savininkai vietoje jūrų kiaulytės pakiša ne ką kitą, o... keptą žiurkę. Tačiau vietiniai Banjoso gyventojai dievagojosi, jog tai netiesa. „Na, kur jau... Galbūt Peru tokių šunybių ir pasitaiko, bet tik ne Ekvadore“, – piktinosi Marilina.
Turistų knibždėte knibždančiame Banjose jūros kiaulytės kepsnys atsieina nuo penkiolikos iki dvidešimties JAV dolerių, tačiau atokesniuose regionuose šio patiekalo galima paragauti ir už septynetą–aštuonetą dolerių. „Tai – delikatesas“, – tikina vietiniai ekvadoriečiai.
Ir nors jūrų kiaulyčių kepsniai neatrodo itin apetitiškai, jų paragavus daugumos keliautojų nuomonė pasikeičia. Keptos jūros kiaulytės skonis labai panašus į triušienos.
Jūrų kiaulyčių receptai
Populiariausi būdai paruošti jūrų kiaulytę Anduose – kepimas ant iešmo, troškinimas arba čirškinimas aliejuje. Ne, neskubėkite dirti savo Pūkuotukui kailio – šiems receptams tiks ir kur kas labiau tradicinė triušiena!
El Cuy ant iešmo
Prieš kepant, porą valandų palaikykite triušieną lengvame marinate. Tuomet maukite ant iešmo ir, nuolat patepdami sviestu, vartykite virš žarijų. Prieš patiekdami paskaninkite pipirais ir čiobreliais arba česnaku pagal skonį.
Šalia kepsnio patiekite Andų salotų: smulkiai supjaustytą mėlynąjį svogūną bei raudonąją papriką, gausiai pašlakstytus laimo sultimis. Galima pridėti sukapotų petražolių pagal skonį.
Paprastai šalia jūrų kiaulytės kepsnio taip pat patiekiamas ryžių, virtų kukurūzų arba virtų bulvių garnyras, o desertui siūloma aliejuje keptų bananų griežinėlių, pabarstytų cukrumi.
El Cuy troškinys
Sukapokite mėsą kubeliais ir pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užvirinkite puodą sultinio ir, sudėję mėsą, troškinkite 3–4 valandas, kol mėsa suminkštės. Pridėkite supjaustytų svogūnų, raudonųjų paprikų ir kukurūzų ir patroškinkite dar 7–10 minučių. Pagardinkite pipirais, ciberžole ir kalendra.
Šalia troškinio patiekite ryžių ir salotų garnyrą.