Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ankštinių draugija: sotūs ir skanūs patiekalai iš žirnių, avinžirnių ir pupelių

Keista klausytis žmonių, kurie, suraukę nosis, tvirtina, jog žirnių ar pupelių nemėgsta. Iš jų, taip pat ir artimų giminaičių avinžirnių, galima paruošti tokią daugybę patiekalų – išsirinkti mėgstamą turėtų kiekvienas! Užtepėlės ir užkandžiai, humusas ir mišrainės, sriubos ir troškiniai – kai už lango šalta, o po savaitės Užgavėnės, turime gerą progą išbandyti vieną kitą naują patiekalą iš ankštinių.
Tiršta mėsos ir avinžirnių sriuba
Tiršta mėsos ir avinžirnių sriuba / Vida Press nuotr.

Užkandžiai, salotos, mišrainės:

Senovinė pupelių mišrainė
Receptas: Senovinė pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 142
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1.00 st.
Duona: 250.00 g (pusė kepaliuko)
Sūris: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.

3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
Receptas: Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 17
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g (sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro)
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų)
Riešutai: 1.00 sauja (skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 5.00 g (užtepui papuošti)
Kaip gaminti

Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.  

1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.

2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.

3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Keptos pupelės
Receptas: Keptos pupelės
18 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 76
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 500.00 g (sausų)
Svogūnai: 4.00 vnt. (puodelis smulkiai sukapotų)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 8.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Kaip gaminti

1. Pupeles užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinkite ir virkite 5 min. Išjunkite ugnį ir palikite porą valandų brinkti.

2. Jei dar liko vandens, nukoškite, įpilkite švaraus šalto, kad pupeles visiškai apsemtų, užvirinkite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies šutinkite, kol suminkštės, bet nesubirs.

3. Išvirusias pupeles sumaišykite su visais kitais recepte nurodytais produktais, sukrėskite į negilią skardą ir kepkite 150 °C orkaitėje 2–3 val. (nelygu pupelių rūšis). Retkarčiais pamaišykite. Iškepę pupelės turi būti sausos.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pupelių salotos su grybais
Receptas: Pupelių salotos su grybais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 69
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotos)
Grybai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapoti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (arba graikiški riešutai, saulėgrąžų branduoliai)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.

2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.

3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

Suskleisti
Salotos
Receptas: Sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (žaliųjų ar rudųjų; perrinktų ir nuplautų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 perpjautos perpus lęšiams ir 1 padažui)
Šalavijai: 1.00 valg. š. (šviežių arba džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus lęšiams ir salotų užpilui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (grūdelių, pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Druska: 0.50 arbat. š.
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Avinžirniai: 1.00 st. (konservuotų, nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (mažas)
Petražolės: 1.00 sauja (galima keisti šviežia kalendra)
Fetos sūris: 200.00 g (galite keisti minkštu ožkos sūriu)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos; galima keisti sezamų sėklomis)
Kaip gaminti
  • Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.
  • Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.
  • Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).
Suskleisti
Salotos su avinžirniais ir morkomis
Receptas: Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą pačioms salotoms ir padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (galite perpus su rūkyta)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 800.00 g (tai yra 2x400 g skardinės arba atitinkamo kiekio virtų; nusausintų)
Morkos: 3.00 vnt. (nuskustos ir supjaustytos ilgomis „virvelėmis“)
Žolelės: 1.00 sauja (mėtų, bazilikų, kalendrų, petražolių)
Halumi sūris: 200.00 g
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).

2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.

Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.

Suskleisti
Burokėlių salotos su avinžirniais
Receptas: Avinžirnių ir burokėlių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 47
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti)
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Varškės sūris: 7.00 vnt. (rutuliukai)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų skrudintų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Į indą sudėkite skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite nusunktus avinžirnius, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, įberkite šiek tiek skrudintų riešutų.

2. Pagardinkite salotas žiupsneliu druskos, pipirų, o jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu.

3. Padažą sumaišykite iš alyvuogių aliejaus, garstyčių, skysto medaus ir citrinos sulčių. Gerai suplakite šluotele, kad visi ingredientai susimaišytų.

Suskleisti

Sriubos:

Aštri pupelių sriuba
Receptas: Aštri pupelių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Bulvės: 2.00 vnt. (didesnės)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (1 indelis konservuotų (be odelių))
Pupelės: 250.00 g (1 indelis konservuotų kelių rūšių)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Pipirai: 2.00 vnt. (1-2 aitrieji ir juodieji pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (čiobreliai, mairūnai ar petražolės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.

2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.

3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.

4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Daržovių sriuba su pupelėmis
Receptas: Daržovių sriuba su pupelėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 200.00 g (konservuotos baltosios)
dešra "Chorizo" 300.00 g
Sūris: 50.00 g (tarkuotas parmezanas arba „Džiugas“)
Makaronai: 100.00 g (smulkūs)
Morkos: 2.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelė šaknis)
Porai: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2500.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Pupeles nuvarvinkite sietelyje. Morkas, cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, porus – žiedais, saliero šaknį ir bulves – kubeliais. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, paskui perliekite šaltu. Nulupkite odeles, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir susmulkinkite.

2.Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, supilkite aliejų ir įkaitinkite. Dėkite saliero ir bulvių kubelius, morkas, žiedinius kopūstus ir maišydami truputį apkepinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.

3.Supilkite daržovių sultinį ir virkite 10 minučių. Dėkite porus, cukinijas ir virkite dar 10 minučių. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite kubeliais pjaustytą dešrą, pomidorus, viską pakepinkite 2–3 minutes ir sukrėskite į puodą.

4.Suberkite pupeles, žirnelius, makaronus ir ant silpnos ugnies virkite apie 10 minučių. Tiekite pabarstytą parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žirnienė su šonkauliukais
Receptas: Žirnienė su šonkauliukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 25
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 300.00 g (juosta neriebių rūkytų šonkauliukų)
Vanduo: 2500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (skaldyti džiovinti žirniai (norint tirštesnės sriubos – daugiau))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (sauja krapų, petražolių)
Kaip gaminti

1.Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus žirnius ir mažesniais gabalėliais (po vieną kauliuką) pjaustytus šonkaulius. Uždengę virkite ant mažos ugnies. Tuo metu paruoškite sriubai užpilą.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš pradžių apkepkite svogūną, tuomet suberkite tarkuotą morką ir dar pakepkite kelias minutes.

3.Kai žirniai bus beveik išvirę, sudėkite dvi nedideliais kubeliais pjaustytas luptas bulves. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite, kol žirniai ir bulvės bus minkšti.

4.Pabaigoje į sriubą įmaišykite keptus svogūnus su morkomis ir smulkintus žalumynus.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Tiršta avinžirnių sriuba
Receptas: Tiršta avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 118
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Jautiena: 500.00 g (nugarinės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės saldžiosios)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.

2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.

3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.

4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Tiršta žirnių sriuba
Receptas: Tiršta žirnių sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 76
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st. (džiovintų, skaldytų)
Vanduo: 6.00 st.
Sultinys: 6.00 valg. š. (6 kubeliai tirpaus)
Svogūnai: 2.00 vnt. (puodelis smulkiai sukapotų)
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis šakniagumbio, nulupto ir sutarkuoto maždaug 1/4 puodelio)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Žirnius gerai nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite vandenį, sumeskite sultinio kubelius ir užvirinkite.

2. Kai užvirs, nugraibykite putas, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 1,5 val. Retkarčiais pamaišydami.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Sudėkite stambiai sutarkuotą morką, salierus. Maišydami kepkite, kol pasikeis morkų spalva.

4. Viską sukrėskite į verdančią sriubą, pagardinkite čiobreliais, pipirais ir dar pusvalandį virkite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Aštri žirnių pomidorinė sriuba
Receptas: Aštri žirnių pomidorinė sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 40
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 200.00 g (skaldytų)
Bulvės: 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 1.00 valg. š. (kubelis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5 nuo kiekio priklausys sriubos aštrumas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius.

2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką.

3.  Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, suberkite prieskonius, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, smulkiai kapotą česnaką. Po kelių minučių suberkite supjaustytus pomidorus bei įpilkite 3 valg. š. pomidorų pastos. Viską patroškiname apie 1 min.

4. Padažą sukrėskite į puodą su žirniais ir kitomis daržovėmis. Įdėkite vieną sultinio kubelį ir viską dar pavirkite apie 5 min. Galiausiai suberkite kapotus žalumynus, pavirkite ir patiekitei su grietine.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Džiovintų žirnių sriuba
Receptas: Džiovintų žirnių sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 58
Receptas
Ingredientai
Sultinys: 2.00 l (paukštienos)
Žirniai: 500.00 g (500-600 džiovintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Bulvės: 4.00 vnt. (4-5)
Morkos: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Kumpis: 150.00 g (vytintas)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves – kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierų stiebus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės ir virkite, kol žirniai suminkštės.
  3. Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.  
Suskleisti
Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
Receptas: Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 - sriubai ir 1 - lapiniams kopūstams)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 6.00 skiltelės (2 - sriubai ir 4 - lapiniams kopūstams)
Rozmarinai: 2.00 arbat. š.
Pupelės: 2.00 vnt. (skardinės baltųjų)
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sojų (miso) pasta:(lapiniams kopūstams) 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (raudonosios paprikos dribsniai - lapiniams kopūstams)
Kopūstai: 1.00 vnt. (lapiniai - viena gūžė)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
  3. Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
  4. Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
Suskleisti
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 88
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
Baltųjų ir juodųjų pupų minestrone su rozmarinais ir parmezano sūriu
Receptas: Baltųjų ir juodųjų pupelių minestrone sriuba su rozmarinais ir parmezano sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 400.00 g (perpus šviesių ir tamsių)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto, idealu, jei tai bus parmigiano reggiano)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Iš vakaro užmerkite pupas šaltame vandenyje.

2. Prieš pietus nupilkite vandenį ir suberkite pupas į verdantį vandenį. Įmeskite sultinio kubelį ir česnako skiltelę (patiekdami sriubą česnaką pašalinkite).

3. Kai sultinys susigers į pupas, įmeskite rozmarinų šakelę.

4. Patiekite lėkštėje, papildydami sultiniu, gausiai apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite tarkuotu parmigiano reggiano, pipirais, patiekite su šviežia balta duona ciabatta.

Derinimas su vynu. Kiekvienas regionas siūlo savuosius derinimo variantus. Kadangi pupelėms būdingas kone mėsiška tekstūra, daugeliu atveju siūlomi deriniai su raudonaisiais, netgi pakankamai taninų nestokojančiais vynais. Tarkime, Toskanos „Rosso di Montepulciano“ galėtų visai neblogai tikti ir patikti.

Suskleisti

Antrieji patiekalai:

Turkiškas pupelių troškinys
Receptas: Turkiškas pupelių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 54
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g
Sultinys 1.00 st.
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles užmerkite šaltame vandenyje ir palikite per naktį mirti, poto išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, po truputį supilkite sultinį ir gerai išmaišykite. Įdėkite miltus ir maišant pakaitinkite apie 10 minučių, kol masė truputėlį sutirštės. Sudėkite virtas pupeles ir tiekite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vištų kumpeliai su pupelėmis ir špinatais
Receptas: Vištų kumpeliai su pupelėmis ir špinatais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Vynas: 3.00 st. (sausas baltasis)
Pupelės: 300.00 g (smulkios baltosios)
Sojų padažas: 125.00 ml
Vištiena: 1.00 kg (vištų kumpeliai)
Porai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 valg. š. (maltas)
Karis: 1.00 arbat. š.
Špinatai: 2.00 sauja
Pomidorai: 3.00 vnt. (2–3 konservuoti pomidorai be odelių)
Kaip gaminti

1.Pupeles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Vyną sumaišykite su trečdaliu sojų padažo, į jį pamerkite vištų kumpelius ir palikite apie 20 minučių. Porą nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame iš abiejų pusių kepinkite kumpelius, kol gražiai parus. Suberkite porus ir kepkite dar 5 minutes.

3.Sudėkite pupeles, įpilkite vandens, kad šiek tiek apsemtų, pabarstykite cukrumi, druska, supilkite likusį sojų padažą, įberkite imbiero, kario. Uždenkite ir troškinkite apie 30 minučių, kol kumpeliai ir pupelės suminkštės.

4.Ant kumpelių sudėkite špinatų lapus ir pjaustytus konservuotus pomidorus. Išjungę ugnį troškinį kelias minutes palaikykite uždengtą.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Soti žirnių košė su faršu
Receptas: Soti žirnių košė su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aštrūs maltos mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 20.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Kiaulienos troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (sprandinės arba kumpio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pupelės: 250.00 g (konservuotų)
Petražolės: 30.00 g
Sultinys: 200.00 ml
Grietinė: 100.00 ml
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite mėsą. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.

2. Mėsai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.

3. Sudėkite pupeles, supilkite grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintų petražolių bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.

4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Suskleisti
Avinžirnių karis
Receptas: Avinžirnių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 31
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st. (sausų arba 2 indeliai konservuotų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kokosų arba kitokio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabaliukais)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos imbiero šaknies)
Česnakai: 0.50 valg. š. (sutarkuoto)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 2.00 vnt. (kardamono pumpurai (išimtos sėklytės))
Karis: 2.00 arbat. š. (geltonojo)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (saldžiosios)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Pomidorai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų savo sultyse)
Pomidorų pasta: 0.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kokosų pienas: 150.00 ml (ir dar šiek tiek patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Išmirkytus avinžirnius virkite pasūdytame vandenyje apie 1–1,5 val, arba kol jie taps minkšti. Neišpilkite vandens, kuriame avinžirniai virė.

2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Įberkite šaukštelį druskos, suberkite tarkuotus imbierus ir česnakus ir toliau kepinkite maišydami apie 2 min., kol viskas gražiai apskrus. Tada suberkite visus prieskonius ir toliau pakepinkite maišydami minutę kitą. Jei ima svilti ir sausėti, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė avinžirniai.

3. Suverskite į puodą pomidorus kartu su sultimis, taip pat pomidorų pastą, ir maišydami troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Sudėkite avinžirnius ir įpilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame jie virė (jei naudojate konservuotus – sudėkite į puodą konservuotus avinžirnius kartu su jų skysčiu ir papildomai įpilkite pusę stiklinės verdančio vandens), troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20 min, ne visai sandariai uždengę puodą.

4. Supilkite kokosų pieną, gerai išmaišykite ir troškinkite karį ant nedidelės ugnies dar 10–15 min.

5. Patiekite su virtais ryžiais, kapotomis kalendromis ir trupučiu kokosų pieno.

Pastaba: *Išmirkius turėtumėte gauti apie 2 stiklines avinžirnių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos