Ant grilio – ne tik mėsa: nuo daržovių ir sūrio iki deserto

Grilio patiekalai – neatsiejama šiltojo sezono pramogų dalis, tad nenuostabu, kad šiuo metu lauko kepsninės ištraukiamos vis dažniau. Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų patiekalų skonis.
Grilyje keptos gėrybės
Grilyje keptos gėrybės / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį net tikriems mėsos gerbėjams.

Pranešime žiniasklaidai maisto ekspertė teigia, jog vos išgirdęs žodį „iškyla“, dažnas žmogus iš karto pagalvoja apie šašlykus ar kepsnius, tačiau pasaulyje vis populiariau lauke kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves. „Toks maistas puikiai tinka iškylautojams, atsisakiusiems mėsos. Daržovės keptos ant grotelių yra paprastai pagaminamas patiekalas, ypač tinkamas pietums ar vakarienei, kai norisi jaustis sočiam. Grilyje keptas desertas – nuostabus delikatesas, kuris siūlau būtinai išmėginti šį sezoną“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi receptais.

Pikantiškas daržovių šašlykas

Ingredientai:

  • 600 g pievagrybių;
  • 1 baklažanas;
  • pusės raudonosios paprikos;
  • 1 pomidoras;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos;
  • raudonųjų ir juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis.

2. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau.

3. Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių.

4. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių.

Vida Press nuotr./Grilyje keptos daržovės ir sūris
Vida Press nuotr./Grilyje keptos daržovės ir sūris

Grilyje keptos krevetės su daržovėmis

Ingredientai:

  • 600 g lukštentų didelių krevečių;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 2 svogūnai;
  • 5 pievagrybiai
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (daržovėms apšlakstyti);
  • druskos;
  • pipirų.

marinatui:

  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžios raudonos paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. kario;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek citrinos sulčių;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Cukiniją supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, o raudoną papriką – stambiais kvadratais.

2. Pievagrybius perpjaukite perpus, o svogūnus supjaustykite ketvirčiais.

3. Krevetes atitirpinkite (jei naudojate šaldytas) ir marinatui skirtus visus produktus sumaišykite. Marinatu užpilkite krevetes ir palikite pastovėti apie valandą.

4. Kad neišsausėtų bekepant, pjaustytas daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite.

5. Marinuotas krevetes ir paruoštas daržoves sudėkite ant grotelių arba suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų kol gražiai apskrus ir daržovės suminkštės. Geriausia apie 5–10 minučių iš kiekvienos pusės.

6. Grilyje keptas krevetes su daržovėmis galite patiekti su šviežiais krapais ir citrinos skiltelėmis.

Vida Press nuotr./Grilyje keptos krevetės
Vida Press nuotr./Grilyje keptos krevetės

Ant grotelių keptas varškės sūris

Ingredientai:

  • 1 varškės sūris;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. krapų;
  • 1 valg. šaukšt. rozmarino;
  • 1 valg. šaukšt. bazilikų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.

Gaminimas:

1. Sūrį aptepkite natūraliu jogurtu ir apibarstę prieskoniais suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių apie 15 minučių iš abiejų pusių.

2. Nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite ant žarijų, kad apskrustų.

Shutterstock nuotr./Ant grotelių keptas sūris
Shutterstock nuotr./Ant grotelių keptas sūris

Smaližiams – ant grotelių bananų ir ledų desertas

Ingredientai:

  • 3 didesni nulupti bananai;
  • 500 ml vanilinių ledų;
  • 1 arbat. šaukšt. sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. apelsinų sulčių;
  • 0,5 puodelio karamelinio padažo ledams;
  • 0,25 arbat. šaukšt. malto cinamono.

Gaminimas:

1. Bananus perpjaukite pusiau, o po to išilgai, kad gautųsi lygiai 12 gabaliukų.

2. Sumaišykite sviestą ir vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Gautu mišiniu patepkite visas banano puseles. Tuomet supjaustytus bananus sudėkite ant grotelių ir kepkite apie porą minučių. Apverskite ir vėl pakepkite kelias minutes.

3. Kol bananai kepa, nerūdijančio plieno indelyje sumaišykite karamelinį padažą ir likusį vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Padažą pakaitinkite maišydami tiesiai ant žarijų iki tol, kol pradės burbuliuoti. Tada berkite cinamoną, sudėkite bananus ir atsargiai išmaišykite, kad jie pasidengtų mišiniu.

4. Patiekdami, sudėkite ledus į kelis desertinius indelius, pilkite gautą padažą ir bananus ant ledų.

Vida Press nuotr./Grilyje kepti bananai su ledais
Vida Press nuotr./Grilyje kepti bananai su ledais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs