Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ masto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, grilyje kepti vaisiai patiks ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems gurmanams. Šie receptai tikrai nustebins įvairių skonių mėgėjus. Dar vienas privalumas – tokių desertų gamyba užtruks vos keletą minučių.
Keptas ananasas su cinamono ir medaus padažu
Gaminimas:
1. Pirmiausia supjaustykite ananasą pailgais griežinėliais. Įkaitintame grilyje kepkite juos apie tris minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinio kaitrumo.
2. Iškepusius ananasų griežinėlius apliekite cinamono ir medaus padažu. Dar karštus ananasų griežinėlius valgykite kartu su šaltais vaniliniais ledais, kurie tik išryškins keptų ananasų skonį.
Vida Press nuotr./Desertas su ananasais
Keptas arbūzas su feta sūriu, mėta ir balzaminio acto glazūra
Šis patiekalas puikai tiks kaip pirmasis patiekalas, kuris numalšins alkį, kol pagrindinis patiekalas bus paruoštas. Jeigu norisi keptą arbūzą naudoti desertui, fetą galite pakeisti greitinėle, o balzaminio acto padažą – karamelės ar kitu saldžiu padažu.
Gaminimas:
1. Arbūzą supjaustykite trikampėmis skiltelėmis (šiukštu nenupjaukite žievės!).
2. Kiekvieną skiltelę ištepkite plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu ir kepkite ant vidutinio kaitrumo keletą minučių iš abiejų pusių, kol atsiras grilio įspaudai.
3. Iškeptą arbūzo skiltelę patiekite su nedideliais fetos sūrio gabalėliais, apšlakstykite kreminės konsistencijos balzaminio acto padažu ir pagardinkite patiekalą mėtos lapeliais.
Vida Press nuotr./Perpjautas arbūzas
Keptas vaisių iešmelis
Gaminimas:
1. Medų, citrinos sultis ir cinamoną sumaišykite nedideliame dubenyje. Mišinį pašildykite mikrobangų krosnelėje apie 10 sekundžių, kad medus būti skystesnis.
2. Ant iešmų sumaukite įvairių vaisių nedidelius kvadratėlius: ananaso, arbūzo, persiko, kivio. Užmauti ant iešmo galite nepjaustytų braškių, vynuogių.
3. Apliekite padažu ir kepkite grilyje apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol pradės formuotis grilio žymės.
123RF.com nuotr./Vaisių ir uogų iešmeliai
O štai ir dar daugiau receptų:
Ingredientai
Vynuogių kauliukų aliejus 3.00 valg. š.
Citrininė melisa (keli švieži lapeliai) 5.00 g
Balzaminis padažas (natūralaus apelsinų arba persikų skonio) 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, atsargiai, kad nepažeistumėte puselių, išimkite kauliukus.
2. Melisų lapelius ir čiobrelio šakelę labai smulkiai sukapokite, tada šiek tiek pagrūskite.
3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su vynuogių kauliukų aliejumi, apelsinų sultimis, grūstais prieskoniais.
4. Viską labai gerai išmaišykite, gautu mišiniu apšlakstykite persikus ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad padažas įsigertų. Tada apverskite persikus kita pusele ir dar pusvalandžiui palikite, kad pastovėtų.
5. Taip paruoštus persikus iš abiejų pusių po kelias minutes, kad neištižtų, o tik sušiltų, apkepkite ant grotelių arba keptuvėje.
Apšlakstytus pikantiško skonio balzaminiu padažu galima valgyti vienus arba tiekti kaip garnyrą prie paukštienos bei žvėrienos patiekalų.
Be padažo tokius persikus galima tiekti su ledais, trintomis šviežiomis uogomis ir trapios tešlos pyragais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Ananasai:
1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti
- Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.
- Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
- Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
- Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
- Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
- Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti
Ingredientai
Cikorija:
1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Mėtos:
1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti
1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.
2. Susmulkiname šviežias mėtas.
3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.
4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.
Suskleisti
Ingredientai
Mėtos:
5.00 vnt. (šakelės šviežių)
Kaip gaminti
1. Ananasą perpjaukite pusiau, išskobkite jo vidų ir supjaustykite kubeliais. Pakepkite sausoje keptuvėje nuolat maišydami.
2. Ištirpinkite medų kartu su sojų padažu ir vandeniu.
3. Pakeptus ananaso kubelius sudėkite į išskobtą ananaso puselę, pašlakstykite sojų padažu ir įdėkite ledų. Papuoškite šviežiomis mėtomis.
Suskleisti
Ingredientai
Romas:
1.00 valg. š. (jei neturite, nenaudokite, tačiau su romu desertas skanesnis)
Kaip gaminti
1. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą, cinamoną ir romą, sudėkite ir maskarponės sūrį, labai gerai viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol bus paruošti bananai.
2. Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir kepkite ant intensyvios ugnies 8–12 min. Geriau, jei kepant neatsitrauktumėte nuo ugnies ir bananus nuolat vartytumėte. Jie bus iškepę, kai visa žievė pajuos ir jausite, jog bananas viduje suminkštėjo.
3. Patiekite bananus lėkštėje nenuluptus, tik gerokai įpjovę odą (kad matytųsi iškepęs vaisius) ir uždėję po didelį šaukštą kremo.
Pasiūlymas Nr. 1: Jei norite daugiau skonio, vos tik bananams iškepus, kol dar karšti, prapjaukite žievę ir ant minkštimo uždėkite smulkinto juodojo šokolado – tegul jis išsilydo. O tada patiekite, kaip aprašyta anksčiau.
Pasiūlymas Nr. 2: Jei neturite maskarponės sūrio, galite patiekti bananus su ledais, nebus taip subtilu ir netikėta, tačiau derinys taip pat išeis puikus.
Suskleisti