Ant gyvos ugnies – žuvis ir jūros gėrybės. 12 receptų

Vasara, šiais metais padariusi pauzę liepą, dabar neketina užleisti rudeniui savo pozicijų. Tai reiškia, kad galime su kaupu ir toliau mėgautis grilio patiekalais. O kad pernelyg neapsunktume, kviečiame šįkart kepti krevetes, aštuonkojus ir kalmarus bei, žinoma, žuvį!
Žuvies šašlykas
Žuvies šašlykas / Fotolia nuotr.
Ant grilio keptos krevetės
Receptas: Australietiškai ant grilio keptos krevetės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 500.00 g (didelių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežio smulkinto)
Kalendros: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (smulkinto)
Česnakai: 3.00 skiltelės (didelės sutrintos)
Sviestas: 0.50 puodelis (tirpinto)
Alyvuogių aliejus: 0.25 puodelis
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jei norite, kad krevetės geriau išsimarinuotų, jas reiktų nulupti, paliekant tik uodegėles. Aš labiau mėgstu, kai ši darbą atlieka patys valgytojai, tad marinuoju neluptas.

2. Visus ingredientus sumaišykite dideliame dubenyje kartu su krevetėmis. Marinuokite kambario temperatūroje apie 20 minučių. Ilgiau nereikia, nes krevečių mėsa labai suminkštės.

3. Išgriebkite krevetes ir kepkite ant vidutinės kaitros grilio, abi puses maždaug po 2 minutes, kol krevetės taps rožinės. Patiekite su citrinos skiltelėmis, jos skirtos pasiskaninti užsispaudžiant sulčių.

Suskleisti
Grilyje keptos krevetės
Receptas: Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 700.00 g (stambių (tigrinių))
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Perliniai svogūnėliai: 20.00 g (arba paprastų, smulkintų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (stambios)
Sviestas: 0.50 st. (tirpinto)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustyta ketvirčiais, patiekimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles.

2. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos.

4. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė.

5. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.

Suskleisti
Ant grotelių keptos krevetės
Receptas: Ant grotelių keptos saldžiarūgštės krevetės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 700.00 g (lukštentų ir išvalytų stambių)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Baltojo vyno actas: 60.00 ml
Citrinos sultys: 60.00 ml (žaliosios)
Žalioji citrina: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 vnt. (traiškytos galvutės)
Imbieras: 1.00 valg. š. (lupto ir tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežiai smulkinto)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas, nedideliame dubenyje ir gerai išmaišykite.

2. Krevetes sudėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palike šaldytuve apie 20 minučių.

3. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

Suskleisti
Ant grotelių keptas aštuonkojis
Receptas: Ant grotelių keptas aštuonkojis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Aštuonkojis: 1.00 kg
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės)
Kukurūzai: 20.00 vnt. (pipirinių)
Druska: 1.00 valg. š.
Citrinos: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė, padalinta pusiau)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (aukščiausios kokybės)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Aštuonkojį, čiobrelio šakeles, pipirinius kukurūzus, druską, česnaką, lauro lapelį ir vieną pusiau perpjautą citriną sudėkite į puodą bei viską užliekite vandeniu.

2. Puodą pastatykite ant vidutinės temperatūros ugnies ir užvirkite. Stebėkite, kad temperatūra nebūtų itin kaitri – vanduo turi virti lėtai. Po maždaug pusvalandžio arba valandos (priklausomai nuo aštuonkojo dydžio) patikrinkite ar aštuonkojis jau išviręs. Labai svarbu neleisti aštuonkojui perverti.

3. Nusunkite vandenį ir aštuonkojį sudėkite į atskirą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve nakčiai.

4. Nusprendę aštuonkojį kepti ant grotelių, padalinkite jį nedideliais gabalėliais, įtrinkite aliejumi ir pabarstykite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Kepkite tol, kol išorė paruduos, o vidus išliks sultingas.

6. Likusią citriną supjaustykite į 4 arba 6 dalis ir patiekite kartu su aštuonkojo gabalėliais.

Suskleisti
Kepti kalmarai
Receptas: Kepsninėje kepti kalmarai
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Kalmarai: 2.00 vnt. (kiekvieno jų svoris – po 200 g)
Citrinos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 5.00 g (viena šakelė)
Kaip gaminti
  • Nuplaukite ir išvalykite kalmarus, nulupkite odelę. Perpjaukite kalmarą per pusę, nusausinkite popierine servetėle. Patepkite alyvuogių aliejumi.
  • Stipriai įkaitinkite kepsninę. Užmeskite kalmarus, po kelių minučių sumažinkite liepsną. Prilaikykite kalmaro kraštus šakute. Čiuptuvus kepkite neatskyrę vieną nuo kito. Baltoje kalmaro mėsoje atsiras įstrižos kepsninės grotelių kepimo juostos, tada apverskite, pakiškite rozmarino šakelę. Ji suteiks aromato.
  • Nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis papriką. Užmeskite ant įkaitintos kepsninės, apverskite. Paskrudintą papriką sudėkite į lėkštę šalia kalmaro, išspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite druska, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
  • Gardinimas: šviežiai išspausta citrina, alyvuogių aliejus, juodieji pipirai.
Suskleisti
Kepsninėje keptų krevečių vėrinukai  su avokadų pagardu
Receptas: Kepsninėje keptų krevečių vėrinukai su avokadų pagardu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšninių)
Svogūnų laiškai: 4.00 sauja (4 vnt)
Krevetės: 16.00 vnt. (karališkųjų krevečių (nevirtų, su kiautais))
Iešmeliai: 8.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Padažas:(MAGGI česnakinio kečupo) 3.00 valg. š.
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite vyšninius pomidorus. Svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite 3 cm ilgio gabalėliais.
  2. Apdorokite karališkąsias krevetes: pašalinkite jų galvas ir kiautus iki uodegos. Nugarėles įpjaukite ir pašalinkite tamsią giją.
  3. Tada krevetes nuplaukite ir nusausinkite. Pakaitomis verkite jas ant iešmelių su pomidorais ir svogūnų gabalėliais. Apšlakstykite su aliejumi.
  4. Pagardinkite druska bei pipirais.
  5. Kepkite karštoje kepsninėje 5–7 min., keletą kartų apversdami iešmelius.
  6. Avokadą perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliuką, nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
  7. Sumaišykite su MAGGI česnakiniu kečupu ir jogurtu.
  8. Citriną nuplaukite karštu vandeniu, supjaustykite skiltelėmis ir patiekite prie vėrinukų su pagardu.

Patarimas: prie šio patiekalo puikiai tinka truputis MAGGI aštraus padažo.

Suskleisti
Žuvų ir paprikų vėrinukai
Receptas: Žuvų ir paprikų vėrinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (šviežių menkių filė)
Austrių padažas 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (šviežio tarkuoto)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (šviežių smulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Žaliosios citrinos 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Paprikos: 3.00 vnt. (geltonos saldžiosios)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Menkių filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambiais gabalais. 

2. Nuplautas paprikas perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais gabalais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. 

3. Žaliąsias citrinas kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, perpjaukite pusiau, tada supjaustykite plonais griežinėliais.

4. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis, austrių bei sojų padažą, tarkuotą imbierą, žiupsnį druskos ir rozmarinus. Apliekite į dubenį sudėtą žuvį, atsargiai pamaišykite švariomis rankomis ir palikite kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.

5. Ant aliejumi išteptų metalinių iešmų pakaitomis suverkite žuvų bei paprikų gabalėlius, citrinų griežinėlius. Vėrinukus dėkite ant grotelių ir vartydama kepkite apie 15 minučių. Tiekite su šviežių špinatų salotomis.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Žuvies šašlykas
Receptas: Žuvies šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (tvirtesnės žuvies (lašišos, tuno ir pan.) filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui ir 4 žaliosios citrinos kepimui)
Porai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (1 valg. š. saulėje džiovintų pomidorų pastos)
Jogurtas: 130.00 ml (natūralaus)
Krapai: 30.00 g (pluoštelis šviežių)
Sezamo sėklos: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
  2. Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
  3. Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
  4. Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  5. Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
Suskleisti
Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Suskleisti
Ant grotelių keptas karpis
Receptas: Ant grotelių keptas karpis
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš karpio išpjauname filė. Žuvį nuplauname, nusausiname vienkartiniu rankšluosčiu.

2. Česnakus supjaustome riekelėmis. Supjaustome krapus. Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejumi ir apibarstome druska, išmaišome.

3. Marinatu ištriname žuvį ir paliekame marinuotis porai valandų.

4. Žuvį dedame ant grotelių ir kepame, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Taip pat šalia pasikepkite ir mėgstamų daržovių. Prie bet kokių keptų daržovių man visada pasiteisina alyvuogių aliejus, sumaišytas su balzamiku, čiobreliais, traiškytu česnaku, smulkiai kapotu čili, druska ir šiek tiek cukraus. Proporcijos iš akies ir pagal skonį. Arba tiesiog pomidorai su alyvuogių aliejumi ir šviežiu baziliku.

Pabaigoje ant grotelių uždėkite batono, iki gražiai apskrus iš abiejų pusių, jei, aišku, dar balti miltai neišbraukti iš valgiaraščio.

 

Suskleisti
Ant grotelių kepti upėtakiai
Receptas: Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 300.00 g (nuvalyto ir išdarinėto)
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.

2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.

3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.

4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.

5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.

Suskleisti
Lašiša su itališku kumpiu kepsninėje
Receptas: Kepsninėje kepta lašiša su itališku kumpiu ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Kumpis: 8.00 riekės (plonų riekelių vytinto itališko, geriausia minkštesnio, tokio, kaip pancetta)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šviežiai grūstų)
Alyvuogių aliejus: 0.25 st. (rozmarino aliejui)
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės šviežio; rozmarino aliejui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (rozmarino aliejui)
Kaip gaminti

1. Iki vidutinės temperatūros – apie 180 laipsnių – įkaitinkite orkaitę arba iškūrenkite kepsninę iki žarijų.

2. Susmulkinkite česnaką ir rozmariną. Mažame prikaistuvyje ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir aliejų, kaitinkite ant vidutinės temperatūros apie 3 minutes, kol česnakas paruduos. Neuždelskite, nes ir nukėlus nuo karščio aliejus dar kaitins česnakus. Padalinkite aliejų į dvi dalis ir leiskite atvėsti.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite gabalėliais supjaustytą lašišą su paruoštu aliejumi (lašišos gabalėliai – tokio dydžio, kad būtų galima suvynioti į kumpį ir užmauti ant medinio iešmelio). Sumaišykite su druska ir pipirais. Ant lentos išdėliokite lašišos gabalėlius ir kiekvieną įvyniokite į kumpio riekelę. Užnerkite kiekvieną gabalėlį ant medinio iešmelio, kad tarp kepsnelių liktų tarpai.

4. Kepkite, kol lašiša lengvai trupės nuo šakutės įsmeigimo.

5. Patiekite su likusiu česnako ir rozmarino aliejumi pavilgymui.

Kam nedera lašiša ir kumpis – darykite tą patį be kumpio.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis