Ant Kalėdų stalo – kiauliena, jautiena, veršiena ar ėriena: 25 puikūs receptai

Prekybininkai teigia, jog lietuviai Kalėdų stalui dažniausiai ruošia kiaulieną, jos nenukonkuruoja net paukštiena. Ir iš tiesų kiaulieną nesunku paruošti, daugelis turime laiko patikrintų, visiems patinkančių jos patiekalų. O gal šiemet rinksitės jautieną, veršieną ar ėrieną? Ką begamintumėte, skubame su idėjomis!
Kiaulienos kepsnys
Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.

Kiaulienos patiekalai:

Kiaulienos kepsnys
Receptas: Kiaulienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (nugarinė be odos)
Šaldyti žirneliai: 1.00 vnt. (pakuotė)
Šaldytos šparaginės pupelės: 1.00 vnt. (pakuotė)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių (ir marinatui taip pat))
Česnakai: 4.00 skiltelės (marinatui)
Vynuogių kauliukų aliejus 3.00 valg. š.
Klevų sirupas: 3.00 valg. š. (marinatui (galima naudoti ir medų))
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (marinatui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (marinatui)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (marinatui)
Kalendros: 1.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai malti)
Sultys: 2.00 st. (marinatui (ananasų))
Grūdėtosios garstyčios (marinatui) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą: česnakus susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, sojų padažu, klevų sirupu, ananasų sultimis ir nurodytais prieskoniais.

2. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, įtinkite druska ir pipirais, dėkite į sandarią rankovę, užpilkite marinatu ir vis pavartydama marinuokite apie parą.

3. Iš marinato ištrauktą mėsą trumpai, bet ant didelės ugnies pakepinkite keptuvėje – užsitrauks mėsos poros ir kepant neišbėgs sultys, tada dėkite į karščiui atsparią riebalais pateptą kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

4. Žirnelius ir šparagines pupeles atšildykite, trumpai pakaitinkite virš garų ir sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis bei prieskoniais.

5. Kepsnį tiekite supjausčiusi gabalėliais su mėgstamu padažu ir troškintomis daržovėmis.

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Grybais įdaryta kiauliena
Receptas: Grybais įdaryta kiauliena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (nugarinės)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 300.00 g (virtų miško)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuoto)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, nupjaustykite plėves, supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, išmuškite, bet ne per plonai. Pabarstykite druska ir pipirais.

2. Supjaustykite kubeliais svogūnus. Nuvarvinkite ir susmulkinkite grybus.

3. Įkaitintame svieste trumpai apkepkite svogūnus, sudėkite grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir tarkuotu muskatu. Trumpai pakepkite ant silpnos ugnies, nukaiskite ir palikite atvėsti.

4. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dėkite ant mėsos griežinėlio įdaro, suimkite kraštus ir persmeikite mediniais pagaliukais.

5. Apibarstykite mėsos „ryšulėlius“ džiovintais čiobreliais, įvyniokite į foliją, sudėkite į skardą ir kepkite 180–200ºC temperatūros orkaitėje maždaug 1 val. 20 min.

6. Baigiant kepti, išvyniokite kepsnelius, kad gražiai apskrustų. Tiekite su keptomis ar virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Kiauliena su grybų padažu
Receptas: Kiauliena su grybų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (su kaulu)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Grūdėtosios garstyčios 1.00 valg. š.
Krienai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir taip pat padažui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir taip pat padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Grybai: 150.00 g (džiovintų, padažui)
Pomidorų pasta, padažui 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį, tada išvirkite ir kiek pasmulkinkite.

2. Morkas nuskuskite, supjaustykite smulkiais gabalėliais. Salierą nuplaukite ir taip pat susmulkinkite.

3. Česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su garstyčiomis, krienais, laužytais laurų lapeliais, morkomis ir salierais.

4. Į prieskonių ir daržovių mišinį supilkite aliejų, apelsinų sultis ir viską labai gerai išmaišykite. 

5. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska ir pipirais, sudėkite į gilų dubenį ir gerai aptepkite plačiu šepetėliu paruoštu mišiniu. Tada įdėjusi į specialią kepimo rankovę kepkite karštoje orkaitėje apie valandą, ištraukite iš orkaitės ir nupilkite nuo mėsos likusį skystį.

6. Gilesnėje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus, kai šie pagels, po truputį supilkite nuo mėsos likusį skystį, sumeskite grybus, sukrėskite pomidorų pastą ir viską kiek pakaitinkite.

7. Mėsą tiekite su grybų padažu. Jeigu grybų nemėgstate, rinkitės kitokius padažus.

Suskleisti
Aromatinga kiaulienos nugarinė
Receptas: Aromatinga kiaulienos nugarinė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 56
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (nugarinės)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Pankolis: 10.00 g (sėklų)
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Čiobreliai: 4.00 arbat. š. (4 arbat. š. šviežių smulkiai kapotų arba 1 arbat. š. džiovintų)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 40.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Prieskonių grūstuve sutrinkite pankolių sėklas ir kmynus, kad kepant iš sėklų išsiskirtų daugiau aromatinių medžiagų.

2. Nedideliame dubenyje sumaišykite sugrūstas pankolių ir kmynų sėklas, garstyčias, čiobrelius, išspaustą arba smulkiai pjaustytą česnaką, druską, pipirus ir 2 šaukštus aliejaus.

3. Įtrinkite mišiniu nuplautą ir nusausintą kiaulienos nugarinę, suvyniokite į maistinę plėvelę ir porą valandų palaikykite šaldytuve.

4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, apkepkite mėsos gabalą keptuvėje iš visų pusių. Įdėkite mėsą į skardą ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug valandą.

5. Ištraukusi mėsą iš orkaitės neskubėkite jos pjaustyti, suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti 5–10 min. – kepsnys bus sultingesnis. Supjaustykite mėsą griežinėliais, patiekite su šviežių ar marinuotų daržovių salotomis, virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

Kulinaro patarimas. Jei prie keptos kiaulienos tieksite bulvių košę, nepamirškite, kad į grūstas bulves reikia pilti karštą pieną, tada košė nepatamsės, bus puri ir gardi.  

Suskleisti
Kiaulienos suktinukai su sūriu ir džiovintais vaisiais
Receptas: Kiaulienos suktinukai su sūriu ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (nugarinė)
Sūris: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Džiūvėsiai: 100.00 g (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite ir įtrinkite prieskoniais.

2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite sūrio gabalėliu ir džiovintomis slyvomis bei abrikosais, susukite, susmeikite smeigtuku, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus.

Skanaus! 

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Įdarytas kiaulienos kumpis
Receptas: Įdarytas kiaulienos kumpis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.3 / 21
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (kumpis)
Žvėrienos prieskoniai: (pakelis) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Brendis: 100.00 ml
Aliejus: 150.00 ml (100 ml ir 3 valg. š. skardai patepti)
Bri sūris: 100.00 g
Riešutai: 50.00 g (kedrų)
Špinatai: 100.00 g (lapų)
Daržovių sultinys: 150.00 ml
Klevų sirupas: 4.00 valg. š. (arba skysto medaus)
Slyvos: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Kumpyje aštriu peiliu įpjaukite kišenę. Mėsą įtrinkite druska, prieskoniais, su brendžiu išmaišytu aliejumi ir palikite šaltoje vietoje 3 valandas marinuotis.

2. Atšaldytą sūrį stambiai sutarkuokite, kedrų riešutus ir špinatų lapus susmulkinkite, viską išmaišykkite.

3. Sūrio ir špinatų įdaro pridėkite į pasimarinavusio kumpio kišenę. Mėsą dėkite į aliejumi pateptą skardą, supilkite daržovių sultinį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje vis palaistydami sultiniu apie 1,5 valandos (kol apskrus).

4. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, į skardą sudėkite klevų sirupe išmirkytas slyvas ir baikite kepti. Kumpį patiekite karštą.

Gaminimo trukmė be marinavimo laiko.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Kiauliena su orkaitėje keptomis morkomis
Receptas: Kiauliena su orkaitėje keptomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (2 maždaug 25 cm ilgio išpjovos gabalai)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (šaknis)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (po 2 marinatui ir mėsai)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vynas: 2.00 valg. š. (raudonasis sausas – marinatui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Medus: 1.00 valg. š. (skystas – marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Morkos: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Kaip gaminti

1. Išpjovos gabalėlius perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį. Kitame dubenyje sumaišykite skystą medų, smulkintus svogūnus, trintus česnakus, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Gauta košele aptepkite mėsos gabalėlius, apšlakstykite juos raudonuoju vynu ir per naktį marinuokite.

2. Paruoškite morkų garnyrą: nuskustas daržoves supjaustykite vidutinio storio pailgais griežiniais ir tolygiai paskleiskite kepimo skardoje. Pagal skonį pabarstykite maltais pipirais, čiobreliais, ruduoju cukrumi, apšlakstykite aliejumi, šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol daržoves suminkštės. Padėkite šiltai.

3. Mėsos gabalėlius ištraukite iš marinato ir peilio nugarėle nubraukite prieskonius, pagal skonį juos pabarstykite druska.

4. Dubenyje sumaišykite smulkiai tarkuotus imbierus ir gvazdikėlius. Įberkite 3–4 šaukštus rudojo cukraus, porą šaukštų „Provanso“ žolių mišinio, gerai sumaišykite. Gautoje masėje pavoliokite marinuotus mėsos gabalėlius ir apkepkite keptuvėje išlydytame svieste. Išgriebusi iš keptuvės, išdėliokite skardoje, apšlakstykite sausu raudonuoju vynu, pridenkite folija ir šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol mėsa suminkštės. Tiekite su karštomis mokomis.

Suskleisti
Vaisiais įdaryta kiaulienos nugarinė
Receptas: Vaisiais įdaryta kiaulienos nugarinė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 450.00 g (nugarinės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (trečdalis puodelio susmulkintų)
Obuoliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Slyvos: 100.00 g (1/4 puodelio perpus perpjautų)
Vynas: 1.00 st. (1/4 balto sauso arba apelsinų sulčių)
Duona: 1.00 riekės (1/4 puodelio rūpios džiūvėsių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Smulkiai sukapotus svogūnus ir česnaką maždaug 5 min. kepinkite keptuvėje išlydytame svieste. Sudėkite nuluptą ir stambiai sutarkuotą obuolį, slyvas ir dar porą minučių patroškinkite.

2. Į keptuvę su vaisiais supilkite vyną, įberkite po pusę šaukštelio rozmarinų ir čiobrelių, suberkite cukrų, uždenkite ir troškinkite 5 min. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite džiūvėsius, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Nugarinėje padarykite maždaug 5 cm gylio įpjovą, visą mėsos gabalą įtrinkite likusiomis žolelėmis ir įdėkite į skardą.

4. Paruoštą įdarą sudėkite į įpjovą. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 45 min., paskui dar 15 min. palikite išjungtoje.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kiaulienos nugarinės kepsnys
Receptas: Kiaulienos nugarinės kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 44
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (nugarinė)
Obuoliai: 3.00 vnt. (rūgštūs)
Pievagrybiai: 200.00 g
Sultinys: 1.00 st. (tirpaus)
Taukai: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (sauja - šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Šaldytą tešlą pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų.

2. Mėsą įtrinkite druskos ir pipirų mišiniu. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus taukų ir iš visų pusių apkepkite mėsą. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir 10 min. patroškinkite.

3. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir tuoj pat apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Pievagrybius nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir kartu su obuolių skiltelėmis pakepinkite su likusiais taukais.

4. Į džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą įtieskite tešlos lakštą, ant jos dėkite mėsą, patepkite kiaušinio baltymu, sudėkite obuolių ir pievagrybių mišinį. Tešlos kraštais uždenkite visą kepsnį ir gerai užspaudykite, kad neliktų tarpų. Viršų patepkite kiaušinio tryniu.

5. Kepkite kepsnį  200`C karštumo orkaitėje apie 50 min. Beje, kepsnys skanus ir karštas, ir šaltas. Prie jo labai tinka krienų padažas.

 

Suskleisti
Traškus kiaulienos kepsnys, marinuotas su „ancho“ aitriosiomis paprikomis
Receptas: Traškus kiaulienos kepsnys, marinuotas su „ancho“ aitriosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 37
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (su odele)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (SANTA MARIA grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos iš malūnėlio)
Apelsinai: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių – šviežiai spaustų)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (1–2 SANTA MARIA ANCHO STYLE)
Kaip gaminti
  1. Aštriu peiliu kas 5 mm negiliai įpjaukite mėsos paviršių.
  2. Sumaišykite visus prieskonius ir įtrinkite jais kiaulieną. Apverskite mėsą ir apipilkite citrinų bei apelsinų sultimis.
  3. Apsukite mėsą vyniojamąja plėvele ir marinuokite pernakt.
  4. Kitą dieną padėkite kiaulieną ant folija išklotos kepimo skardos ir, uždengę mėsą folija, apie 30 min. kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
  5. Nuimkite foliją ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 °C, kepkite dar apie 1,5 valandos. Jei kepimo skarda išdžiūva, įpilkite šiek tiek vandens.
  6. Jei norite kepsnio su traškia plutele, padidinkite orkaitės temperatūrą iki 225 °C ir apie 10 min. paskrudinkite, kol kepsnys paruduos. Truputį palaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  7. Patiekite su keptomis daržovėmis ir persikų čatniu. Skanaus!
  8. Patarimas! Išbandykite ir su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE!
Suskleisti
Kiaulienos sprandinės vyniotinis su grybais
Receptas: Kiaulienos sprandinės vyniotinis su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 67
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (sprandinės)
Grybai: 400.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sprandinę perpjaukite, bet ne iki galo. Kad gautųsi vienas didelis, nelabai storas gabalas.
  2. Iš visų pusių gardinkite druska, pipirais. Grybus supjaustykite griežinėliais.
  3. Morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
  4. Dėkite į keptuvę grybus, apkepinkite, pridėkite morkas, pakepinkite 5 minutes.
  5. Pridėkite svogūną, uždarykite dangtį ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min.
  6. Per visą sprandinės gabalą tolygiai išdėliokite įdarą.
  7. Susukite mėsą labai standžiai.
  8. Dėkite į kepimo maišėlį, o maišelį gerai suspauskite 5 spaustukais po visą plotą. (turi gautis, kaip parduotuvėje vynioja vyniotinius).
  9. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
  10. Leiskite atvėsti maišelyje ir tada supjaustykite gabalėliais.
  11. Skanu tiekti su salotomis: pomidorais, porais, druska, pipirais. Gardinti alyvuogių aliejumi. Bet galima ir dėti ant duonos vietoj dešros. Skaniau ir sveikiau. Šaldytuve gali išbūti ne vieną dieną.
Suskleisti
Kiauliena su kreminiu krienų padažu, saldžiais žirneliais ir žaliąja bulvių koše
Receptas: Kiauliena su kreminiu krienų padažu, saldžiais žirneliais ir žaliąja bulvių koše
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 150.00 g (išpjova - kiaulienos kepsniams)
Sviestas: 45.00 g (30g kepimui - kiaulienos kepsniams ir 15g - žirneliams)
Šoninė: 15.00 g (šalto rūkymo - kiaulienos kepsniams)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (violetiniai lapeliai - kiaulienos kepsniams)
Bulvės: 4.00 g (bulvių košei)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (bulvių košei)
Pesto padažas: 2.00 valg. š. (Bulvių košei)
Prieskoniai: 1.00 sauja (Česnakas, svogūnas, raudonas vynas, lauro lapai, penkių rūšių pipirai, medus, kmynai, druska, dž. bazilikas, raudonėlis - kepsnių marinavimui)
Balto vyno padažas:(4- 5 - padažui) 4.00 valg. š.
Krienai: 1.00 valg. š. (padažui)
Romas: 1.00 valg. š. (baltas - padažui)
Žirniai: 4.00 valg. š. (4 - 5 - saldūs žalieji)
Svogūnai: 15.00 g (žirneliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti
  1. Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
  2. Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
  3. Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
  4. Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
  5. Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
  6. Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
  7. Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
  8. Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
  9. Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
  10. Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
  11. Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
  12. Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
  13. Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
  14. Kepkite maždaug 3-5 minutes.
  15. Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
  16. Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
  17. Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
  18. Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
  19. Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
  20. Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
  21. Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
  22. Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
  23. Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
  24. Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
  25. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Suskleisti
Daniškas kiaulienos kepsnys
Receptas: Daniškas kiaulienos kepsnys
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 46
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg (nugarinės su oda)
Laurų lapai: 10.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūstų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių karščio su kaitinimu iš viršaus ir apačios.

2. Aštriu peiliu kas kelis centimetrus odoje padarykite įpjovas – tik odoje, neįpjaudami mėsos. Tai svarbu, kad vėliau kepant oda būtų traški.

3. Įdėkite kepsnį į kepimo indą oda į apačią. Užvirinkite vandens ir užliekite kepsnį, kad apsemtų odą.

4. Pašaukite kepsnį 15 minučių į orkaitę.

5. Po 15 minučių ištraukite kepsnį iš orkaitės ir apverskite oda į viršų. Gausiai apibarstykite druska, taip pat ir į įpjovas. Į įpjovas įkiškite lauro lapų, įberkite pipirų.

6. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių ir pašaukite kepsnį į orkaitę. Kepkite apie valandą (arba kol kepsnio temperatūra pasieks 160 laipsnių).

 

7. Pakelkite orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių karščio, jei yra galimybė – įjunkite viršutinio kaitinimo funkciją. Kepkite, kol oda apskrus ir taps traški.

8. Ištraukite kepsnį iš orkaites ir palikite „pailsėti“ dešimčiai minučių. Mėsą pjaustykite prieš pat patiekdami – bus gražesnė kepsnio spalva.

9. Garnyrą pasirinkite pagal skonį. Danijoje šis kepsnys dažniausiai valgomas su virtomis bulvėmis ir raudonųjų kopūstų salotomis.

10. Jei viso karšto kepsnio nesuvalgysite, mėsos griežinėliai skanūs ir šalti. Ypač tinka sumuštiniams.

Suskleisti

Jautienos ir veršienos patiekalai:

Veršienos kepsnys
Receptas: Džiovintomis slyvomis įdarytas veršienos kepsnys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 800.00 g (vientisas gabalas kokybiškos mėsos gabalas)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, pusės nykščio dydžio gabalėlis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Obuolių sultys: 125.00 ml
Daržovių sultinys: 150.00 ml (tinka ir gamintas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.

3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.

4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.

6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.

7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.

Suskleisti
Jautienos vyniotinis „Matambre“
Receptas: Jautienos vyniotinis „Matambre“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg ((nugarinė))
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 5.00 skiltelės ((sutarkuotos))
Kalendros: 1.00 sauja ((kapota))
Petražolės: 1.00 sauja ((smulkinta))
Druska: 0.50 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis ((dribsniai))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. ((kietai virti))
Paprikos: 0.50 vnt. ((0,5 žaliosios ir 0,5 raudonosios))
Kaip gaminti
  1. Išpjaustykite jautienos nugarinę ir atverkite ją. Jei norite, kad mėsa būtų plonesnė, padaužykite ją virtuviniu plaktuku.
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles, kalendras, tarkuotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir tolygiai pasiskirstykit ant mėsos.
  3. Kietai išvirtus kiaušinius ir paprikas supjaustykite juostelėmis, išdėliokite ant mėsos ir kruopščiai viską suvyniokite. Vyniotinį sutvirtinkite kepimo virvele, apibarstykite druska bei pipirais.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite vyniotinį. Kepkite apie 20 minučių. Baigus kepti, leiskite vyniotiniui pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.
Suskleisti
Jautienos išpjova
Receptas: Kepta jautienos išpjova
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 31
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1500.00 g (išpjova)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Mėsą nuplaukite ištrinkite druska, pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnaku ir aliejumi. Palikite marinuotis iki valandos.
  2. Kepkite ant įkaitintų grilio grotelių uždengę dangčiu iš 4 pusių po 8 minutes.
Suskleisti
Marinuoti veršienos pjausniai
Receptas: Marinuoti veršienos pjausniai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 675.00 g (4 gabalėliai nugarinės su kauliukais)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 2.00 sauja (2 šaukštai smulkintų)
Actas: 1.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovintų)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Du šaukštus aliejaus sumaišykite su actu, sugrūstu česnaku, petražolėmis, svogūnų laiškais ir žiupsneliu pipirų. Į marinatą pamerkite mėsą, uždenkite ir laikykite šaldytuve ne trumpiau kaip 24 val. Per tą laiką bent porą kartų apverskite.

2. Pjausnius iš šaldytuvo išimkite likus 1 val. iki kepimo, kad sušiltų.

3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite mėsą.

4. Kiekvieną kepsnelį dėkite ant atskiro folijos lakšto (maždaug 30 cm skersmens), apibarstykite bazilikais, peletrūnais, likusiais pipirais, sandariai suvyniokite ir kepkite 160 °C orkaitėje 30 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Veršienos nugarinės kepsneliai
Receptas: Veršienos nugarinės kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 3.00 g (2 - šakelės šviežių)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (maža)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Veršiena: 1.00 kg (12 gabalėlių nugarinės su kaulais)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Rozmarinų ir čiobrelių lapelius supjaustykite. Aitriąją papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Viską sumaišykite su aliejumi ir palikite keliolika minučių.

2. Ant mėsos gabalėlių supilkite aliejų su prieskoniais ir išmaišykite Marinuokite keletą valandų, dar geriau – per naktį.

3. Nuo mėsos nuvarvinkite aliejaus perteklių (jei reikia) ir gabalėlius sudėkite ant grotelių. Kepkite 4–5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais. Patiekite su virtomis bulvėmis ar ryžiais, šviežių daržovių salotomis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Veršienos „medalionai“
Receptas: Veršienos „medalionai“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 800.00 g (veršiuko kumpio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Itališkų žolelių mišinys 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių)
Vynas: 100.00 ml (sauso rausvojo)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Medus: 150.00 g (0,5 stiklinės skysto dirbtinio)
Balzaminis actas: 6.00 valg. š. (0,5 stiklinės)
Špinatai: 100.00 g (šviežių)
Pievagrybiai: 150.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite dviejų trijų kąsnių dydžio gabalėliais.

2. Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, muskatais, itališkų žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, sausu rausvuoju vynu, alyvuogių aliejumi. Kiek pamaigiusi švariomis rankomis, palikite porai valandų marinuotis.

3. Mėsos gabalėlius vieną šalia kito išdėliokite kepimo maišelyje, jį užriškite ir kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.

4. Nuplautus ir nusausintus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir kelias minutes pakepinkite svieste.

5. Išgriebusi į keptuvę sukrėskite medų, supilkite balzaminį actą ir maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės (apie 20 min.). Įmaišykite pievagrybius.

6. Karštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus mėsos gabalėlius. Tiekite su aliejumi ir citrinų sultimis apšlakstytais šviežiais špinatais.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Veršienos didkepsnis
Receptas: Veršienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 600.00 g (filė arba nugarinės)
Penkių rūšių pipirų mišinys 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Vynas: 400.00 ml (raudonojo sauso)
Bruknės (šviežios) 100.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.

2. Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.

3. Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.

4. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).

5. Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.

Suskleisti
veršienos vyniotinis
Receptas: Veršienos vyniotinis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 1500.00 g (veršienos krūtininės ir įdarui 250 g maltos veršienos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Medus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 50.00 g (Įdarui)
Petražolės: 50.00 g (Įdarui)
Salierai: 50.00 g (Įdarui)
Porai: 50.00 g (Įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (Įdarui)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Įdarui; 1 valg. š. citrinų žievelių geltonojo sluoksnio)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (Įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir įdarui taip pat)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (įdarui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir nusausintą mėsą įpjaukite vienoje vietoje taip, kad susidarytų erdvi kišenė. Česnakus sutrinkite su druska ir šiuo mišiniu įtrinkite mėsą iš visų pusių.

2. Paruoškite įdarą: smulkintas daržoves, maltą mėsą, prieskonius, džiūvėsėlius, kiaušinius išminkykite, pasūdykite, įberkite pipirų.

3. Veršienos įpjovą prikimškite įdaro ir susmeikite smeigtukais. Paruoštą vyniotinį iš visų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada dėkite į karščiui atsparų indą ir 1,5 val. kepkite orkaitėje. Kepdama keletą kartų aptepkite medumi.

Suskleisti
Jautienos vyniotinis
Receptas: Jautienos vyniotinis su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (minkštos jautienos, geriau imti ploną vientisą gabalą)
Svogūnai: 1.00 vnt. (ir įdarui 1 svogūnas)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 125.00 ml (sauso raudonojo)
Špinatai: 500.00 g (Įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (Įdarui; kietai virti)
Kumpis: 100.00 g (Įdarui; virto)
Morkos: 2.00 vnt. (Įdarui)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Mėsą išmuškite kūjeliu ir įtrinkite smulkiai sukapotu česnaku. Tą pusę, ant kurios bus dedamas įdaras, pabarstykite pipirais, druska ir čiobreliais. Į nuluptą svogūną susmaigstykite gvazdikėlius.

2. Paruoškite įdarą: šaldytus špinatus atšildykite ir nuspauskite, šviežius – stambiai supjaustykite. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, o kumpį – juostelėmis. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – aštuntadaliais.

3. Patieskite celofano lakštą, ant jo dėkite paruoštą mėsą, paskleiskite visus įdarui paruoštus produktus, susukite, stipriai suriškite virvele ir apkepinkite gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Paskui dėkite į karščiui atsparų indą, aplaistykite vynu, įmeskite gvazdikėliais prismaigstytą svogūną ir uždengus apie 1,5 val. kepkite 200 °C karštumo orkaitėje. Jei reikia, kepant įpilkite dar šlakelį vyno ar karšto vandens.

4. Nuo praaušusio vyniotinio nuimkite virvelę, celofaną. Porcijomis supjaustytą vyniotinį patiekite su virtomis bulvytėmis.

Suskleisti

Ėrienos ir avienos patiekalai:

Avienos kepsneliai
Receptas: Avienos kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Aviena 600.00 g
Baklažanai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (miltelių - pagal skonį)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Avieną supjaustykite kepsniams, išmuškite, pabarstykite prieskoniais ir marinuokite majoneze per naktį.

2. Vėliau kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.

3. Supjaustykite griežinėliais morkas, baklažaną, susmulkinkite česnaką.

4. Baigiant kepti mėsai, sudėkite daržoves ir viską patroškinkite.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Aviena su mėtų padažu
Receptas: Aviena su mėtų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Mėtos: 2.00 sauja (šviežių (mėtų padažui))
Vanduo: 4.00 valg. š. ((mėtų padažui))
Cukrus: 1.00 arbat. š. (nubrauktas (mėtų padažui))
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį padažui ir mėsai)
Vyno actas: 3.00 valg. š. ((mėtų padažui))
Avienos šonkauliai: 4.00 vnt. (gali būti ir ėrienos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (ryšulėlis mažų)
Žirniai: 2.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 0.50 st.
Kaip gaminti

Mėtų padažas:

1. Nuskabykite lapus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į mažą dubenėlį. Sumaišykite su žiupsneliu druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų susmulkintą mėtą. Įdėkite cukraus ir išmaišykite. Leiskite atvėsti.

2. Įpilkite acto ir išmaišykite. Ragaukite. Pagal skonį pridėkite acto arba vandens ir palikite pusvalandį–valandą pastovėti.

Aviena su garnyru:  (svarbu: gaminant avieną ir garnyrą vienu metu reikės veikti dviejuose frontuose!)

1. Puode išvirkite morkas, nukoškite, įpilkite grietinėlės, įdėkite druskos ir užkaitinkite. Nukaiskite puodą ir palikite uždengtą – morkos neatvės.

2. Mėsą aptepkite aliejumi ir lengvai pasūdykite. Įkaitinkite storo dugno keptuvę. Vieną šonkaulį kepkite 2 minutes ant vieno šono, dvi – ant kito, tada apverskite ir vėl abi puses pakepkite po minutę. Jei mėgstate labiau iškeptą – kepkite savo nuožiūra ilgiau.

3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, įmeskite sutraiškytas česnako skilteles, pusę minutės pakepinkite maišydami, kad aliejus įsigertų česnako skonio.

4. Suberkite ankštis ir ant stiprios ugnies pakepkite porą minučių maišydami.

5. Dėkite į lėkštes mėsą, žirnius, morkas. Ant mėsos užpilkite mėtų padažo, ant morkų – šiek tiek grietinėlės iš puodo.

Suskleisti
Avienos troškinys
Receptas: Rytietiškas avienos troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Aviena: 1.00 kg (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Baklažanai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (didelė (800 g) skardinė)
Bulvės: 500.00 g
Kopūstai: 500.00 kg (ir dar šiek tiek sveikų kopūstų lapų troškiniui uždengti)
Česnakai: 12.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 sauja (didelė)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų sėklų)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (nubrauktas, šviežiai grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Tiesa, jam pagaminti būtinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate gražių baklažanų, jų galite ir nedėti – ypač žiemą, kai baklažanai retai būna skanūs.

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltelėmis, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekelėmis.

2. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite česnakus ir petražoles.

3. Sluoksniais viską dėkite į storasienį, sunkų puodą:

  • mėsą ir dalį česnakų bei petražolių mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska);
  • svogūnus;
  • morkas;
  • pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi česnakų ir petražolių mišinio);
  • baklažanus;
  • paprikas;
  • kopūstus;
  • viską pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražolių ir česnako mišiniu;
  • bulves (pasūdykite);
  • sandariai uždenkite kopūstų lapais.

4. Įpilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dangčiu, užvirinkite ir sumažinkite kaitrą taip, kad troškinys vos virtų.

5. Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastovėti – apie 15–20 min.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis